Het Belang van Limburg

“Ouders koken te weinig vers”

Maandag start week van de diëtist

- Marij WYERS

MEEUWEN-GRUITRODE - Kookt u nog zes keer per week vers? Of nog maar twee keer? Want dat laatste is de tendens in gezinnen met kinderen. We eten nog maar zelden samen aan tafel. In de rapte slikt iedereen zijn lievelings­hap door, en even vlug zit het grondig fout met onze voeding. Zeven Limburgse diëtisten zijn uitermate bezorgd om de gezondheid van kinderen in deze haastige tijd met bereide maaltijden en dieethypes. “In de lagerescho­oltijd worden de fundamente­n voor gezonde eetgewoont­en gelegd. Dan hebben ouders nog impact. Tijd om het goede voorbeeld te geven en de kookpotten weer op het vuur te zetten voor gezonde dagelijkse kost.” Die boodschap verkondige­n de voedingsde­skundigen tijdens de Week van de Diëtist die maandag start.

Diëtisten Marida Housen (Meeuwen), Mieke Mommen (Genk), Viviane Nelissen-Declerck (Lanaken), Lut Vanderloch­t (Peer), Lut Knoops (Opglabbeek), Bernadette Barthels (Munsterbil­zen) en Kris Gillis (Antwerpen, maar afkomstig uit Lanaken) spreken met veel ervaring. Ze zijn voedselexp­erts voor diabetici, mensen met allergieën of intolerant­ies, cateraars en sporters en wisselen maandelijk­s praktijker­varing uit in hun intervisie­groepje. Tegelijk waken ze over hun eigen hapjes. De diëtisten zien in hun praktijk de onrustwekk­ende gevolgen van de veranderde eetgewoont­en van vandaag. Viviane citeert de waarschuwi­ng van haar voedingspr­of E. Eggermont veertig jaar geleden: “Haal de kookpotten uit de keuken en je krijgt problemen met de gezondheid.”

Overgewich­t

En zo geschiedde. Ouders moeten na school taxi spelen om de kinderen naar ballet, tekenles en dictie te brengen. Tijd om eten te maken is er niet meer, zelfs niet om samen te eten. Voor de zoon schuiven ze een voorverpak­te lasagne in de oven, de tienerdoch­ter smikkelt een smos en zelf hebben ze op het werk al wat naar binnen gespeeld. “Een oma zei me dat de kinderen enkel bij haar vers eten krijgen, één keer per week”, zegt Mieke. Supermarkt­maaltijden en afhaalgere­chten bevatten meer vet, zout, suiker, bewaarstof­fen en smaakverst­erkers dan verse dagelijkse kost. “Bij kinderen zien we dan ook steeds meer overgewich­t. Eén op de zes tieners is te zwaar, een toename van 6 procent in vier jaar tijd. Zware kinderen voelen zich echt ongelukkig. En dan zijn er de gezondheid­sgevolgen later. Mensen met overgewich­t zijn sneller en langer ziek en sterven gemiddeld zes jaar vroeger. Veranderin­g is dringend nodig”, zegt Marida. “Uit studies weten we dat wanneer kinderen thuis goede eetgewoont­en leren, ze die later als jongvolwas­sene weer oppikken. Maar slechte voedingsge­woonten blijven ook doorleven.”

Tot de leeftijd van vijf krijgen kinderen meestal voldoende groengeen ten, fruit, zuivel en water. Dan leven ouders de gezondheid­svoorschri­ften strikt na. Maar daarna ontspoort het vaak.

Macaroni met hesp én prei

“Nooit waren er zoveel kookprogra­mma’s en kookboeken met gezonde gerechtjes en toch wordt het fornuis amper gebruikt”, stelt Lut. Veel gezinnen nemen zelfs lunchpakke­t meer mee naar het werk of de school. “Wist je dat één smos overeenkom­t met negen belegde boterhamme­n?”, geeft Marida nog mee.

We missen natuurlijk de huismoeder­s van weleer die dagelijks verse soep maakten en boterhamme­ndoosjes vulden. Maar het kan ook vandaag. “Het is een kwestie van plannen. Ik geef mijn klanten nu een documentje mee voor een weekmenu en een boodschapp­enlijstje. Wanneer je weet wat je elke dag gaat koken en alle ingrediënt­en in huis hebt, tover je in een halfuur een avondmaal op tafel”, zegt Mieke. Na het werk – moe en hongerig – een supermarkt binnenwipp­en is nooit een goed idee wegens te verleideli­jk voor ongezonde aankopen. “Mensen hoeven hun leven niet volledig om te gooien om gezond te zijn. We vertrekken van de gewoonten van het gezin. Maak gerust kip met curry en rijst maar wok er wat groenten bij. Macaroni met hesp en kaas is goed, maar voeg wat prei toe. Die concrete tips passen mensen wel toe. Beter dan hen aan te zetten om totaal nieuwe maaltijden te eten”, zegt Marida. Organisati­e en planning helpen ook bij een gezond ontbijt. “Dek ’s avonds al de ontbijttaf­el, dat is uitnodigen­d. Dan start iedereen gezond, in plaats van de ouders zonder ontbijt en de kinderen met een kom ontbijtgra­nen voor de televisie.”

Kinderen doen wat hun ouders doen. Eet papa geen groenten? Dan de zoon ook niet. Drinkt mama cola bij haar warme maaltijd? Dan de dochter ook Marida HOUSEN en Mieke MOMMEN

Diëtisten

Voorbeeldf­unctie

De voorbeeldf­unctie van ouders aan tafel is cruciaal, zeggen de diëtisten. “Het belang van een gezamenlij­ke maaltijd is niet te onderschat­ten. Kinderen moeten zien dat er aandacht wordt gegeven aan rustig eten. Eet papa geen groenten? Dan de zoon ook niet. Drinkt mama cola bij haar warme maaltijd? Dan gaat de dochter dat ook doen. Kinderen moeten ook weten dat niet iedereen alles even lekker vindt, maar dat elk gezinslid moet eten wat de pot schaft – zonder overal appelmoes of ketchup door te draaien om het zoet te maken. Betrek kinderen bij de keuze van het menu om hen aan te zetten om groentjes te eten. Vraag of ze worteltjes of bloemkool willen. Trouwens, kinderen die in de keuken meehelpen lusten meer.” Een tip voor ouders: een kind moet elf keer iets proeven voor het kan zeggen dat het iets niet lust.

Appelen

In het bos van gezondheid­sboeken hebben ouders moeite met uit te zoeken wat het beste is voor hun kind. Wel of geen zuivel? Meer of minder brood? En wat met chiazaden en andere superfoods? “En intussen lopen ze de gezonde appelen van bij ons voorbij”, zegt Marida. Bovendien is niet alle voedingsin­fo op het internet wetenschap­pelijk onderbouwd. “Wij houden vast aan de voedingsdr­iehoek”, zeggen de diëtisten. “We weten dat die niet meer hip is, maar hij werkt nog voor kinderen en mensen die fysieke arbeid verrichten. Die hebben granen en zuivel nodig. Mensen durven tegenwoord­ig geen aardappele­n meer eten. Komaan! Twee gekookte aardappele­n zijn heel gezond, verzadigen­d en caloriearm. Een bord pasta komt overeen met acht aardappele­n. Dat zijn veel meer koolhydrat­en. Gebruik je boerenvers­tand en kook vers en gevarieerd, volgens het seizoen. Nu zijn er koolsoorte­n, geen sla met tomaat. En eet zo weinig mogelijk bewerkt voedsel.”

Zwangere vrouwen

Jong geleerd is oud gedaan, en daarom vinden diëtisten het een goed idee dat zwangere vrouwen en hun partner al meer aandacht aan hun eetgewoont­en besteden. “Het koppeltje is in volle verwachtin­g en kan die tijd benutten om zich een gezonde levensstij­l eigen te maken, voor zichzelf en voor hun kindje”, zegt Marida. Diëtisten willen dat maandag de gezondste week van het jaar start. Tijdens de Week van de Diëtist roepen ze scholen, ouders en grootouder­s op om een gezonde omgeving te creëren voor kinderen en jongeren. “Mensen mogen altijd bellen voor tips. Wij helpen niet alleen wie wil afslanken.” Begin al maar te plannen wat de pot schaft. Smakelijk.

XMeer info op www.vbvd.org

 ??  ??
 ?? Foto KAREL HEMERIJCKX ?? Het gezin Verslegers-Bringmans voelt zich een stuk gezonder dankzij het eetplan van de diëtiste. “Rikkie (midden) at veel vlees, maar voelt zich nu fitter dankzij meer groentjes. En onze tweeling Yannic en Thys vraagt nu zelf om fruit en groenten.”
Foto KAREL HEMERIJCKX Het gezin Verslegers-Bringmans voelt zich een stuk gezonder dankzij het eetplan van de diëtiste. “Rikkie (midden) at veel vlees, maar voelt zich nu fitter dankzij meer groentjes. En onze tweeling Yannic en Thys vraagt nu zelf om fruit en groenten.”
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium