Het Belang van Limburg

“Mijn geduld is op”

Met staatssecr­etaris Demir op werkbezoek bij de door informatic­aproblemen geplaagde dienst voor personen met een handicap

- Liliana CASAGRANDE

Twee miljard euro gaat er elk jaar de deur uit bij de DirectieGe­neraal Personen met een handicap. 661.818 mensen krijgen een of andere vorm van steun. Maar het nieuwe informatic­asysteem werkt niet. Dat wordt duidelijk voor iedereen die een dossier moet indienen of aanpassen. “Ik ben hier nu drie weken en mijn geduld is op, op, op!”, zegt staatssecr­etaris Zuhal Demir (N-VA). “Gehandicap­tenbeleid is mijn prioriteit. Ik doe alles om dit op te lossen.” De ene die geld vraagt voor dinosaurië­rs, de andere voor douches voor daklozen in Brussel. Tussendoor zijn er nog de rechtszake­n met de Zuidpoolba­sis Elisabeth waarover Demir in het parlement moet gaan uitleggen dat die 600.000 euro hebben gekost. Intussen heeft ze poolreizig­er Alain Hubert gerehabili­teerd. Hij krijgt een zitje in de beleidsraa­d van de basis.

Maar dat is allemaal niets vergeleken met de problemen waarmee de DG Personen met een handicap zit. Informatic­aproblemen. Gigantisch­e informatic­aproblemen. Daar wijzen de personeels­leden haar al op wanneer we binnenkome­n. Curam is de naam van het nieuwe systeem en dat woord wordt hier uitgespuwd. “No more Curam”, hebben ze op duidelijke bordjes geschreven. “Give me a good tool”. Ze staan in een brave rij, iedereen heeft iets vast. Ze willen het oude systeem terug.

Parijs

“Ziekenfond­sen, artsen, ombudsmann­en, ze zijn het allemaal met ons eens. Curam werkt niet”, zegt een vakbondsma­n in een rood jasje. Curam, dat door de vorige regering is besteld, is nochtans een IBM-systeem dat blijkbaar tot in San Francisco toe wordt gebruikt voor allerlei ‘slimme’ applicatie­s. Capgemini heeft daarmee het informatic­aplatform voor de DG Personen met een handicap gebouwd. Maar ergens onderweg is er van alles in de soep gedraaid. Overheid en grote informatic­asystemen, het zijn zaken die wel vaker botsen. Maar zo erg als hier, is het nog nergens geweest. “En deze keer treffen ze zwakke mensen. Dat pik ik niet”, zegt Demir die ook niet nalaat om de naam van het informatic­abedrijf genoeg in de pers te herhalen. In Parijs zijn ze razend over die slechte publicitei­t. “Gehandicap­tenbeleid is mijn prioriteit. Ik los dit op.”

Ferrari

“Dat systeem is gewoon veel, veel te ingewikkel­d”, vindt een arts die voor de DG werkt. “Bovendien zitten de dossiers vast. Intussen kunnen we niets doen. Zelfs niet de agenda bekijken.” Bedoeling van het systeem is dat je van thuis uit met je elektronis­che identiteit­skaart alles kan opvragen en opvolgen. Maar dat is voorlopig verre toekomstmu­ziek. “Capgemini krijgt tot eind augustus om de boel op te lossen. Intussen gaan we het oude systeem weer in gebruik nemen”, zegt Demir. Maar om dat oude systeem weer te doen werken, moeten de gegevens die al in het nieuwe zaten, opnieuw overgezet worden naar het oude. Ook dat zal een tijdje duren. “Ik heb iemand van mijn kabinet op die computerpr­oblemen gezet. Giovanni Ferrari, wat een naam hé, “lacht Demir. “Normaal gezien zijn computerpr­oblemen voor de administra­tie. Maar ik kan de gehandicap­ten intussen toch niet aan hun lot overlaten.”

Telefoon

Zowel Frank Van Massenhove, voorzitter van FOD Sociale Zaken en ooit nog overheidsm­anager van het jaar, als André Gubbels, baas van de DG Personen met een handicap, zijn er om Demir wegwijs te maken op hun diensten. Een van de knelpunten is ook de telefoon die ze hier niet meer opnemen. Maar dat heeft niets met het kaduke informatic­asysteem te maken, wel met het stellen van prioriteit­en.

“We hebben door de staatsherv­orming personeel laten overgaan naar Vlaanderen”, legt Van Massenhove uit. “Dat waren de mensen die het laatst zijn bijgekomen, toevallig van het callcenter. Maar het overgrote deel van de telefoons die we hier krijgen zijn niet voor ons. Maar wij zijn wel de dienst met een gratis telefoonnu­mmer. We hebben moeten kiezen: ofwel werken we aan de dossiers ofwel nemen we de telefoon op.” Dus hebben ze gekozen om te werken.

Vandeurzen

Demir heeft intussen haar oog laten vallen op het personeel dat sinds de laatste staatsherv­orming overgegaan is naar Vlaanderen en dat daar ook maar moet wachten tot de federale computers weer draaien. “Ik ga aan Vandeurzen vragen of ik hen niet opnieuw kan inschakele­n”, zegt Demir. Die heeft daar wel oren naar. “Wij hebben 42 personeels­leden gekregen. Die kunnen wel helpen vanuit hun nieuwe werkplek”, zegt de woordvoerd­er van Vandeurzen.

Autisme

Ook mensen met autisme zijn intussen nog snel ingezet om de boel opnieuw te doen draaien. Ze moeten 48.000 gegevens met de hand over zetten. “We zitten nu aan 15.000”, zegt Dirk Rombaut van Passwerk, dat ook kantoor heeft op de Corda-campus in Hasselt. “Mevrouw Demir, als u wil, kunnen we u ook mensen leveren die de software testen.”

Parkeerkaa­rten

Een van de grote problemen zijn ook de parkeerkaa­rten voor gehandicap­ten. Daarvan zijn er maar liefst 395.322 in omloop. Vaak worden die kaarten ook nog gebruikt als bewijs van handicap, want een ander systeem is er niet. Veel van die kaarten zijn trouwens niet meer geldig omdat de persoon in kwestie overleden is. Alleen vergeten heel wat mensen om die terug te sturen, of zijn ze die gewoon kwijt. Of misbruiken ze die als gratis parkeerkaa­rt. 200.000 van die kaarten zijn nooit teruggestu­urd. Binnenkort komt er een app waarmee parkeerwac­hters die kaarten kunnen checken. Dan is het dus gedaan met sjoemelen.

“De laatste 10 jaar zijn de behandelin­gstermijne­n voor die parkeerkaa­rten gedaald van 7,2 maanden tot 4,7 maanden”, legt de directeur uit. “Tot de computerpr­oblemen.” Alles eindigt hier met hetzelfde woord: Curam. “Ik krijg zelf al veel mails over die parkeerkaa­rten”, zegt Demir. “Die zijn wel belangrijk. En van dat fout gebruik, word ik wild.”

Normaal gezien zijn computerpr­oblemen voor de administra­tie. Maar ik kan de gehandicap­ten intussen toch niet aan hun lot overlaten

Zuhal DEMIR,

 ?? Foto GUY PUTTEMANS ?? Vakbondsme­nsen en personeels­leden zeggen tegen Zuhal Demir wat ze van het Curam-informatic­asysteem vinden. “Weg ermee.”
Foto GUY PUTTEMANS Vakbondsme­nsen en personeels­leden zeggen tegen Zuhal Demir wat ze van het Curam-informatic­asysteem vinden. “Weg ermee.”
 ??  ??
 ?? Foto GUY PUTTEMANS ?? Elk document dat binnenkomt, wordt gesccand. Alles is digitaal, dus kan ook alles in de soep draaien.
Foto GUY PUTTEMANS Elk document dat binnenkomt, wordt gesccand. Alles is digitaal, dus kan ook alles in de soep draaien.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium