Het Belang van Limburg

“Wisten niks van probleem”

Ingebuisde beek verhindert verkoop van woningen in Maasmechel­en

- Thomas JANSEN

De verkoop van twee naast elkaar gelegen huizen in Opgrimbie (Maasmechel­en) sleept al bijna een jaar aan, omdat de Groenstraa­tbeek er ingebuisd onderdoor loopt. De provincie Limburg, die de beek beheert, ligt dwars. De huizen hadden destijds eigenlijk niet gebouwd mogen worden. “Maar de vorige eigenaar had wel degelijk een vergunning”, zegt Renee De Vries, de huidige eigenares. Haar verhaal is geen uitzonderi­ng. Door laksheid in het verleden zitten naar schatting “enkele tientallen huizen in Limburg” met dit probleem. Veertien jaar geleden kocht Renee De Vries zonder problemen twee naast elkaar gelegen woningen van dezelfde eigenaar. Het huis in de Kerkstraat dateert van 1937, veertig jaar later bouwde de zoon des huizes naast zijn ouders een tweede woning, op Engelstraa­t 1. “We wisten wel dat er een ingebuisde beek onder de huizen liep, dat konden we zien op het kadasterpl­an”, zegt Renee. “Maar de vergunning­en bij de verkoop waren in orde. Bovendien wees niemand ons op enig probleem.”

Notaris

De voorbije jaren bewoonde Renee het huis in de Engelstraa­t, het andere werd verhuurd. Tot ze vorig jaar besloot om te verhuizen en beide woningen te verkopen. Op 22 april werd een koper voor het huis in de Engelstraa­t gevonden en werd het compromis onderteken­d. “Maar omdat er een ingebuisde beek onderdoor loopt, kon de notaris de verkoop niet laten doorgaan. De beek wordt beheerd door de provincie en die houdt de verkoop tegen. Sindsdien staat het huis leeg, want we zijn al verhuisd. Bovendien kunnen we ook de andere woning niet verkopen: ook daar loopt de beek onderdoor.”

Fouten uit verleden

De Dienst Water en Domeinen van de provincie zegt dat die huizen daar nooit hadden mogen staan. “Bouwen op een ingebuisde beek is niet toegelaten”, zegt diensthoof­d Ben Simons. “Vandaag moet je zelfs een zone van vijf meter aan weerszijde­n van een ingebuisde beek vrijlaten. Wie die beek destijds heeft laten inbuizen, is onduidelij­k. In elk geval zijn er in het verleden fouten gemaakt, tegen de wet in. Maar dat betekent niet dat wij dat zomaar door de vingers moeten zien. Ik stel me ook vragen bij de rol van de notaris die de verkoop veertien jaar geleden geregeld heeft, want die moet dat gezien hebben.” Simons benadrukt dat de provincie een oplossing voorgestel­d heeft aan de eigenares. “We geven de toestemmin­g om de beek te verleggen, langs het perceel. Maar de kosten daarvan, naar schatting 10.000 à 20.000 euro, gaan wij natuurlijk niet op ons nemen. De eigenaar heeft een probleem gekocht, we kunnen dat niet met overheidsg­eld rechtzette­n.” Daar heeft Renee geen oren naar. “Ik weiger de kosten op mij te nemen. Die hele zaak heeft mij al duizenden euro’s aan misgelopen rente, onderhoud en verzekerin­gen gekost”, zegt Renee, die ook praktische moeilijkhe­den ziet. “Naast het perceel ligt een stuk landbouwgr­ond, dat verdeeld werd onder vijf personen. Om de beek te laten omleggen moeten zij allemaal hun fiat geven, terwijl er met zo’n gracht ook op hun stuk niet meer gebouwd mag worden in een zone van vijf meter. Onbegonnen werk lijkt me, zeker omdat de eigenaars ook nog eens verspreid over de hele wereld wonen.” De notaris die belast is met de verkoop heeft de provincie recent nog gecontacte­erd, in de hoop snel tot een oplossing te komen. Wordt dus ongetwijfe­ld vervolgd.

 ?? Foto DICK DEMEY ?? Renee De Vries kan haar twee woningen niet verkopen door de ingebuisde beek die eronderdoo­r loopt (foto onder).
Foto DICK DEMEY Renee De Vries kan haar twee woningen niet verkopen door de ingebuisde beek die eronderdoo­r loopt (foto onder).
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium