Het Belang van Limburg

Bellen achter het stuur: de baas ziet u dankzij nieuwe app

-

“Gelieve uw telefoon neer te leggen.” Die aanmaning krijgen chauffeurs van een transportb­edrijf uit de Noorderkem­pen als ze bellen achter het stuur, dankzij een app die het telefoonge­bruik controleer­t. De app heet ‘Freeedrive’ en DBT Logistics in Kalmthout is het eerste bedrijf in ons land die hem gebruikt. Ook De Lijn toont interesse. Hoe werkt het? Als een chauffeur in zijn truck stapt, maakt de gsm contact met een toestel in de cabine en wordt de app geactiveer­d. “Wie belt, krijgt een stem te horen. Gelieve uw telefoon neer te leggen, alstublief­t. De stem houdt niet op zolang de chauffeur de gsm in zijn hand heeft”, zegt zaakvoerde­r Chris Delcroix. Na elke rit geeft de app de chauffeur een score. Die is laag als je hebt gebeld, en ook de baas krijgt die score te zien. “Onze chauffeurs zijn vaak jonge gasten die veel met sociale media bezig zijn. Wij willen hen zo op hun verantwoor­delijkheid wijzen”, vertelt Delcroix.

Ter dood veroordeel­de Iraanse VUB-docent blijft in hongerstak­ing

De Iraanse gastdocent aan de VUB, Ahmadreza

Djalali (foto) blijft in hongerstak­ing tegen de executie die hem in Iran boven het hoofd hangt.

Dat meldt zijn VUB-collega Gerlant Van Berlaer. Djalali’s familie kon hem donderdag voor het eerst bezoeken in de Iraanse gevangenis. “Zijn moeder omschreef hem als vel over been, maar zijn spirit is wel beter door de steun die hij krijgt uit Europa”, laat Van Berlaer weten. Djalali werd op 25 april 2016 zonder aanhouding­sbevel opgepakt door de Iraanse autoriteit­en wegens spionage.

Europa akkoord met vergoeding aan Engie

De Europese Commissie gaat akkoord met de vergoeding­en die België aan Engie-Electrabel en EdF Belgium wil geven voor financiële risico’s om Doel 1 en 2 en Tihange 1 langer open te houden.

Ons land sloot in 2014 en 2015 akkoorden met de energiebed­rijven om de levensduur van de kerncentra­les te verlengen. Engie-Electrabel en EdF beloofden 1,3 miljard euro te investeren, in ruil voor de toestemmin­g om de centrales tien jaar langer open te houden. Ze zouden financieel vergoed worden als België besluit de centrales voor het einde van die periode te sluiten.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium