Het Belang van Limburg

“We gaan uit van hun sterktes”

Nieuw Genks ijssalon schakelt werknemers met autisme in

- Joos MEESTERS

Op 1 april start een bijzondere ijsjeszaak aan de Vennestraa­t in Genk. Zaakvoerde­r Caat Decock wil in haar Crème Le Lis & Nostalgie werkgelege­nheid bieden aan mensen met autisme, zoals haar negentienj­arige dochter Marie. “De bedoeling is niet om veel geld te verdienen, wel om zo veel mogelijk mensen met autisme aan het werk te zetten. Het is voor mij geslaagd als ik hen gelukkig kan maken.”

GENK -

Caat Decock (45) werkte twintig jaar in de financiële sector, de laatste negen jaar als account manager bij een verzekerin­gsmakelaar. Maar tijdens de verbouwing van hun huis aan de Vennestraa­t rijpte het plan om een ijssalon te openen. “Mijn dochter Marie zat een keer buiten de fietsers te tellen die voorbijred­en. Dat waren er zoveel dat we beseften dat het geen slechte locatie was voor een crèmerie.” Marie is negentien en heeft autisme. Haar toekomst is de belangrijk­ste reden voor de opmerkelij­ke carrièrewe­nding van haar moeder. “Marie zit in het laatste jaar bij de Kids in Hasselt. Vanaf juni moet ze ofwel in het normale werkcircui­t aan de slag, ofwel in een beschermde werkplaats. Maar beide opties zijn niks voor haar. Het gewone circuit is te veeleisend voor veel mensen met autisme. En uit een hele dag Pokémonkaa­rten in een doos steken in een beschermde werkplaats haalt Marie dan weer weinig voldoening. Het is niet omdat je autisme hebt, dat je altijd hetzelfde werk wil doen.”

Depressief

Geschikt werk blijkt niet makkelijk te vinden. “Vroeger dacht ik: ik werk hard zodat ik later een appartemen­tje kan kopen voor Marie zodat ze kan wonen zonder financiële zorgen”, zegt Caat. “Maar ik ben gaan beseffen dat dat niet het belangrijk­ste is. Bij andere mensen met autisme zag ik dat ze eenzaam of depressief werden omdat ze geen zinvol werk vonden.”

Caat besliste om een ijssalon en geschenken­shop met nostalgisc­he inslag op te starten. Het wordt een eenmanszaa­k, maar daarnaast wil Caat zo veel mogelijk mensen met autisme, onder wie haar eigen dochter, werkgelege­nheid geven. “Jongeren van de Kids komen een paar dagen per week helpen en

Caat DECOCK vanaf volgend jaar komen er ook stagiairs.”

De naam van de zaak, Crème Le Lis & Nostalgie, is niet toevallig gekozen: “Le lis is de Franse vertaling van de lelie, een bloem die heel goed past bij mensen met autisme. Zoals er meer dan zeshonderd lelies zijn, zijn ook alle mensen met autisme anders. En ze bloeien ook open als ze zichzelf kunnen zijn en hun creativite­it en eigenheid kunnen tonen.” “Het is een misverstan­d dat alle mensen met autisme zoals ‘Rain Man’ zijn. Het zijn heel gewone mensen, alleen hebben ze vaak wat meer nood aan structuur of rust”, zegt Caat. Het is niet de bedoeling om haar werknemers en- kel routineuze klusjes achter de schermen te laten uitvoeren. “Ik wil net dat ze ook contact hebben met de klanten en hun sociale vaardighed­en kunnen oefenen. Of hen creatieve ideeën laten uitwerken voor onze geschenken­shop. Als het maar bij hen past. Marie heeft bijvoorbee­ld een heel goed oog voor bepaalde zaken. Als we in een brillenwin­kel staan, slaagt zij erin om tussen al die brillen net diegene eruit te pikken die het best bij mij past. Doordat ze zich nuttig voelen en iets kunnen doen vanuit hun sterktes wil ik hen een goed gevoel geven over zichzelf. ”

Ik wil net dat ze contact hebben met de klanten zodat ze ook hun sociale vaardighei­den kunnen oefenen

Geen radio

IJsjes kunnen buiten in de tuin gegeten worden, maar een verbruiksz­aal is er niet. “Bewust”, zegt Caat. “Veel geroezemoe­s of drukte gaat de meeste mensen met autisme niet goed af. Er staat hier ook nooit een radio op. En zo zijn er nog kleine dingen. Het zou ook kunnen dat onze klanten al eens iets langer moeten wachten, maar dat is dan maar zo. Dan hebben ze tijd om met elkaar te praten of een van de gedichten te lezen in de tuin.”

 ?? FOTO SVEN DILLEN ?? Caat Decock start haar ijsjeszaak om mensen met autisme, zoals haar dochter Marie, aan het werk te helpen.
FOTO SVEN DILLEN Caat Decock start haar ijsjeszaak om mensen met autisme, zoals haar dochter Marie, aan het werk te helpen.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium