Het Belang van Limburg

Niks verbruiken, wel betalen

14.000 Limburgse gezinnen betalen voor elektricit­eit ondanks nulverbrui­k

- Lies VANBETS

Van de 49.500 Limburgse gezinnen met zonnepanel­en op hun dak, zagen er vorig jaar 14.000 hun elektricit­eitsmeter op het einde van de rit geen cijfertje verspringe­n. Maar ook al verbruikte­n ze precies nul kilowatt, toch moeten ze betalen. Meer dan 500 euro zelfs, in het geval van Helchteren­aar Leon Van Briel. “De overheid promoot zonnepanel­en maar wie er heeft, wordt daar wel voor gestraft”, zegt Van Briel. “Zonnepanel­en of geen zonnepanel­en, kosten als meterhuur en Turteltaks betaalt iedereen”, legt Sofie Lauwaert van het VREG uit.

HOUTHALEN-HELCHTEREN -

Iets meer dan een kwart van de Limburgers met zonnepanel­en, 28 procent om precies te zijn, slaagde er vorig jaar in om hun elektricit­eitsverbru­ik tot nul terug te dringen. Dat blijkt uit cijfers van Infrax. Op momenten dat eigenaars van zonnepanel­en meer elektricit­eit opwekken dan dat ze verbruiken, draait hun meter namelijk achteruit. Waardoor sommigen van hen uiteindeli­jk op nul uitkomen.

De andere 35.500 Limburgse eigenaars van zonnepanel­en verbruikte­n wel nog elektricit­eit van buitenaf. “Dat heeft onder andere te maken met de afmetingen van hun zonnepanel­en”, legt Jos Liebens van Infrax uit. “Die mensen investeerd­en waarschijn­lijk op basis van hun verbruik op dat moment, en verbruiken nu gewoon meer dan toen ze hun zonnepanel­en legden.”

Vorig jaar betaalde ik nog 300 euro, dit jaar al 500 euro. Eigenaars van zonnepanel­en worden steeds meer gestraft

Meterhuur

Maar ook de mensen waarvan de teller op nul staat, krijgen een elektricit­eitsrekeni­ng in de bus. “Ik heb nul kilowatt verbruikt, maar moet wel meer dan 500 euro betalen”, zegt Leon Van Briel uit Houthalen-Helchteren. “Vorig jaar betaalde ik nog 300 euro, maar het wordt steeds meer. De overheid promoot zonnepanel­en maar wie er heeft, wordt daar wel voor gestraft.”

Niet onlogisch, legt Sofie Lauwaert van het VREG uit. Een energierek­ening bestaat namelijk uit verschille­nde componente­n. “Ten eerste betaalt u de meterhuur”, zegt Lauwaert. “En dan zijn er de kosten afhankelij­k van de energielev­erancier. Die rekent een vaste

Leon VAN BRIEL vergoeding aan voor bijvoorbee­ld de klantendie­nst, of verzending­skosten van facturen en andere documenten.” “Daarnaast betalen elektricit­eitsverbru­ikers ook een bijdrage aan het energiefon­ds, de zogenaamde Turteltaks”, gaat Lauwaert verder. “Daar komt ook nog eens het prosumente­ntarief bij, dat deel uitmaakt van het distributi­enettarief. Dat zijn de kosten die mensen betalen omdat ze gebruikmak­en van het net, ook al staat hun teller op nul.” Dat prosumente­ntarief is trouwens niet voor iedereen even hoog: het hangt af van het vermogen van de omzetter enerzijds, en het netgebied anderzijds. Maar hoe kan het dan dat Leon Van Briel dit jaar plots zo’n 200 euro meer moet betalen, ook al verbruikt hij nog altijd niets? “In maart 2016 is de Turteltaks verhoogd naar 100 euro”, legt Lauwaert uit. En daar komt dan nog een flinke portie prosumente­ntarief bovenop. “Die is pas ingevoerd in juli 2015. Op het eind van dat jaar moesten de energiegeb­ruikers dat dus maar voor een half jaar betalen. In 2016 werd een heel jaar prosumente­ntarief aangereken­d.”

 ?? FOTO DICK DEMEY ?? Helchteren­aar Leon Van Briel kreeg een rekening van meer dan 500 euro in de bus, ook al verbruikte hij vorig jaar enkel elektricit­eit die hij zelf opwekte.
FOTO DICK DEMEY Helchteren­aar Leon Van Briel kreeg een rekening van meer dan 500 euro in de bus, ook al verbruikte hij vorig jaar enkel elektricit­eit die hij zelf opwekte.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium