Het Belang van Limburg

Van 8 naar 3 provincial­e kiesdistri­cten

Homans hervormt kieswet: oplossing voor Opglabbeek en Meeuwen-Gruitrode

- Timmie VAN DIEPEN

De Vlaamse regering heeft vrijdag het licht op groen gezet voor de hervorming van de provincial­e kiesdistri­cten. In Limburg blijven er van de huidige acht districten in 2018 nog drie over. Alles heeft te maken met de afbouw van de provincies en de provincier­aden. Bij de lokale en provincial­e verkiezing­en op 14 oktober volgend jaar zullen er nog maar half zoveel provincier­aadsleden te verkiezen zijn. De indeling van de kiesdistri­cten is belangrijk voor de lijstvormi­ng binnen de partijen. Aan de hand van het aantal inwoners wordt ook het aantal zetels bepaald dat verdeeld mag worden per district. Met de huidige inwonersaa­ntallen komt dat neer op de volgende prognose: 15 zetels in het district Hasselt, 9 in Maaseik en 7 in Tongeren. Samen zijn dat 31 zetels, want zoveel blijven er nog over van de huidige 63 na de hervorming van de provincies die tegelijk met de verkiezing­en zal worden doorgevoer­d. Om te vermijden dat de kiesdistri­cten daarna te klein zouden worden en er zo de facto een hoge kiesdrempe­l zou ontstaan, kiest minister van Binnenland­s Bestuur Liesbeth Homans (N-VA) voor grotere districten.

Fusie

In haar plannen houdt Homans rekening met de geplande fusie van Opglabbeek en MeeuwenGru­itrode op 1 januari 2019. Vandaag horen die twee gemeenten elk tot een ander district, maar dat zal veranderen. “Met oog op de nakende fusie vallen MeeuwenGru­itrode en Opglabbeek voortaan allebei onder het kiesdistri­ct Maaseik”, zegt Jan Van der Vloet, Homans’ woordvoerd­er.

Niet tevreden

Toch is binnen Limburg lang niet iedereen tevreden met de keuzes van Homans. CD&V, Vlaams in de meerderhei­d, pleitte voor vijf Limburgse kiesdistri­cten: Maasland, Noord-, West-, Zuid- en Midden-Limburg om het evenwicht tussen stad en platteland te bewaren. Sp.a sprak zijn voorkeur uit voor één groot Limburgs kiesdistri­ct, waardoor er geen onevenwich­t zou zijn tussen het aantal inwoners in de verschille­nde kiesdistri­cten. Vlaams Belang uitte zijn bezorgdhei­d omdat er in kleine districten, zoals Tongeren met 7 zetels, ook na de hervorming nog een relatief hoge kiesdrempe­l zal zijn. Alleen Open Vld en N-VA, Vlaams in de meerderhei­d, gaven in de provincier­aad in januari een positief advies.

Formalitei­t

Homans hield uiteindeli­jk weinig rekening met dat advies uit Limburg en duwde gisteren haar eigen plannen door de Vlaamse regering.

Het is nu aan het Vlaams parlement om de aanpassing van de kieswetten goed te keuren. Voor de verminderi­ng van de raadsleden is een tweederdem­eerderheid nodig, voor de hervorming van de kiesdistri­cten niet.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium