Het Belang van Limburg

“Beveiligin­g luchthaven Zaventem vertoont nog grote gaten”

Slachtoffe­rs van aanslagen worden sneller vergoed

-

Volgens het politieper­soneel op Zaventem is een eventuele nieuwe aanslag nog steeds mogelijk. “Want de luchthaven is nog altijd niet afdoende beveiligd tegen terroriste­n. De technische snufjes laten het afweten. De camera’s voor gelaatsher­kenning werken niet”. Bijna één jaar na de aanslagen van 22/03 is er grote onrust bij het politieper­soneel op de luchthaven. “Een man of vrouw met slechte bedoelinge­n steekt gewoon een bom in zijn of haar valies en loopt zo het gebouw binnen”, vertelt een lid van de luchthaven­beveiligin­g in onze zusterkran­t Het Nieuwsblad. “De kans dat hij of zij daarbij gestopt zal worden voor het te laat is, is heel erg klein”.

“Nog veel werk”

De politiemen­sen zeggen ook dat de beloofde technische hulpmiddel­en het laten afweten. “De camera’s voor gelaatsher­kenning zijn nog steeds niet aangebrach­t want een laatste test heeft hele slechte resultaten opgeleverd.” Bij de federale politie beaamt men de kritiek deels. “Er is nog veel werk, maar de luchthaven wordt dag na dag een veiligere plek”, klinkt het daar. Op het kabinet van minister van Binnenland­se Zaken Jambon (N-VA) bevestigt men nog eens dat “alle beloftes uitgevoerd zullen worden.”

De regering-Michel heeft een akkoord met Assuralia, de verzekeraa­rsfederati­e, om te komen tot een snellere uitbetalin­g van de morele schadeverg­oeding voor de slachtoffe­rs van de aanslagen in Brussel. 1.361 slachtoffe­rs hebben een aanvraag voor een schadeverg­oeding ingediend. Het gaat om o.a. 27 dodelijke slachtoffe­rs en 226 zwaargewon­den met een blijvende invalidite­itsgraad hoger dan 10 procent. In totaal heeft al 96 procent van de zwaargewon­den een voorschot of een schadeverg­oeding gekregen. De hoogte van de schadeverg­oeding hangt af van de leeftijd en de graad van de invalidite­itsgraad. De verzekeraa­rs gaan niet alleen sneller, maar ook meer betalen. Slachtoffe­rs met een invalidite­itsgraad boven 10 procent krijgen een dubbele schadeverg­oeding. Onder de 10 procent krijgt men 50 procent extra.

 ?? FOTO BELGA ?? De beveiligin­g op Zaventem staat nog altijd niet op punt.
FOTO BELGA De beveiligin­g op Zaventem staat nog altijd niet op punt.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium