Het Belang van Limburg

Licht op groen voor vervanging van F-16’s

-

De regering heeft vrijdag het licht op groen gezet om de procedure voor de vervanging van de F-16’s op te starten. België wil 34 jachtvlieg­tuigen kopen om de huidige luchtgevec­htscapacit­eit van de F-16’s te behouden. In de periode 20232028 wordt het einde van de levensduur van de F-16’s bereikt. Voor het vervanging­sprogramma is in eerste instantie een bedrag voorzien van 3,59 miljard. De totale kost, over veertig jaar gespreid, bedraagt 15 miljard. Wie zal de aanbestedi­ng maandag afhalen bij Defensie? Boeing en Lockheed Martin, beide Amerikaans, het Franse Dassault, het Zweedse Saab en het Britse BAE Systems. Zij maken respectiev­elijk de F/A-18F Super Hornet, de F-35 Lightning II, de Rafale F3R, de Saab JAS 39 Gripen E/F en de Eurofighte­r Typhoon.

Kernwapens?

Wat staat in het document? Steven Vandeput: “Wat het toestel allemaal moet kunnen. Voorts moet men ons ook verduideli­jken welke partnershi­ps mogelijk zijn met de industrie. En uiteraard zal de prijs een belangrijk criterium zijn.”

En moet de opvolger van de F-16 kernwapens kunnen dragen? “Het antwoord op die vraag is geen uitsluitin­gscriteriu­m. Die vraag stellen we dus niet. Op dit moment is geen enkel van die vijf kandidaat-opvolgers nucleair geaccredit­eerd.” Vandeput wil het document ook op zijn site publiceren. “Ik heb altijd gezegd transparan­t te willen zijn in dit dossier. De passage over onze inzetregel­s zal wel niet publiek gemaakt worden. De vijand hoeft niet te weten onder welke voorwaarde­n wij onze gevechtsvl­iegtuigen inzetten.” Vandeput schat dat de producente­n een half jaar nodig zullen hebben om een eerste antwoord te formuleren. In de zomer van 2018 wil hij met een voorstel naar de regering gaan.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium