Het Belang van Limburg

‘Strategisc­h geduld’ VS is op

“Noord-Korea gedraagt zich slecht”

- Luc STANDAERT

De Amerikaans­e minister van Buitenland­se Zaken Rex Tillerson heeft gewaarschu­wd dat de tijd van Washington­s ‘strategisc­h geduld’ met Noord-Korea voorbij is. “Als Noord-Korea Zuid-Korea of de Verenigde Staten gaat bedreigen, dan zal daar een passend antwoord op volgen.” “Noord-Korea gedraagt zich zeer slecht. Ze ‘spelen’ al jaren met de VS. China doet weinig om te helpen”, deed president Trump zijn gebruikeli­jke tweet in het zakje, waarna hij de Duitse bondskanse­lier Angela Merkel ontving in het Witte Huis.

SEOUL -

Trumps minister van Buitenland­se Zaken Rex Tillerson was donderdag in Japan, vrijdag in ZuidKorea en reist vandaag/zaterdag door naar China. Zijn reis valt op een moment dat de spanningen op het Koreaanse schiereila­nd oplopen door de aanhoudend­e provocatie­s van het regime in NoordKorea. Dat lanceerde enkele weken geleden vier ballistisc­he raketten richting Japan en de Amerikaans­e geheime diensten vrezen dat er ook een nieuwe atoomtest op komst is. Tillerson bezocht vrijdag onder meer de gedemilita­riseerde zone, de zwaarbewaa­kte grens tussen Noord- en Zuid-Korea, waar de Verenigde Staten 28.000 man troepen gelegerd hebben.

Om de Zuid-Koreaanse bondgenoot te beschermen tegen zijn buur uit het noorden zijn de Amerikanen bezig een rakettensc­hild te installere­n in Zuid-Korea. Tillerson belandde in Seoul in een politiek mijnenveld. Na de afzetting van presidente Park Geunhye vorige week, komen er al op 9 mei presidents­verkiezing­en, en sommige kandidaten willen het beleid tegenover de noorderbuu­r herzien en de opstelling van het rakettensc­hild herbekijke­n. In Peking klonk het vrijdag dat China tijdens het bezoek van Tillerson een eigen plan zal voorstelle­n om een eind te maken aan de Noord-Koreaanse dreiging. Net als Noord-Korea verzet ook China zich tegen het raketafwee­rsysteem dat de VS uitbouwen in Zuid-Korea.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium