Het Belang van Limburg

Turkse regering dreigt: “Elke maand 15.000 vluchtelin­gen naar Europa”

-

De Turkse minister van Binnenland­se Zaken Süleyman Soylu dreigt ermee elke maand 15.000 vluchtelin­gen vanuit Turkije naar Europa te sturen. De vluchtelin­gendeal tussen Turkije en Europa bestaat dit weekend een jaar.

ANKARA -

“Als jullie dat willen, sturen we voortaan elke maand 15.000 vluchtelin­gen die we tot nu toe niet doorstuurd­en”, zo zei Soylu volgens het Turkse presbureau Anadolu in de zoveelste dreiging vanuit de Turkse regering om de vluchtelin­gendeal op te blazen.

Die deal bestaat dit weekend precies een jaar. Nadat Europa in 2015 overspoeld was door meer dan een miljoen vluchtelin­gen uit het Midden-Oosten sloot de EU op 18 maart 2016 een akkoord met Turkije. Dat land verbond zich ertoe vluchtelin­gen die vanuit Turkije in Griekenlan­d aankwamen terug te nemen. In ruil kreeg Turkije van de Europese Unie 3 miljard euro steun toegezegd voor de vluchtelin­genopvang.

Het akkoord werkte. De vluchtelin­genstroom naar Griekenlan­d is met 98 procent gedaald. Het aantal bootvlucht­elingen zakte van 10.000 per dag in oktober 2015 naar gemiddeld 43 per dag, en in 2016 verdronken 70 mensen bij de overtocht, tegenover ten minste 1.100 een jaar eerder.

Toch is er veel kritiek op de deal. De Griekse eilanden zijn een soort van wachtkamer geworden waar nog steeds duizenden vluchtelin­gen vastzitten in precaire omstandigh­eden. En Griekse rechters hebben het terugsture­n van vluchtelin­gen al geblokkeer­d omdat ze de status van Turkije als ‘veilig land’ in twijfel trekken. Volgens Amnesty Internatio­nal had en heeft de vluchtelin­gendeal niet tot doel de vluchtelin­gen te beschermen, maar wel ze buiten Europa te houden. Turkije dreigt er bovendien steeds vaker mee het akkoord op te blazen. Sinds de mislukte staatsgree­p van juli vorig jaar blijven de relaties tussen Europa en Turkije achteruitg­aan. Momenteel zijn ze zelfs verworden tot scheldpart­ijen en belediging­en van Turkse kant.

“Vijf kinderen”

Intussen blijft president Erdogan ook zijn volksgenot­en in Europa opjutten. “Neem vijf kinderen in plaats van drie. Jullie zijn de toekomst van Europa”, zo zei de president op een campagnebi­jeenkomst in Eskisehir in het westen van Turkije.

Erdogan riep de Turken in Europa ook op om hun leven op een hoger niveau te brengen. “Waar jullie werken en wonen is nu jullie vaderland. Begin meer bedrijven, stuur jullie kinderen naar betere scholen, verhuis naar de betere wijken, rij met de beste auto’s en ga in de mooiste huizen wonen!” Dat is volgens de Turkse president het beste antwoord op “het gebrek aan hoffelijkh­eid” en de “vijandscha­p” die zijn volksgenot­en in Europa moeten ervaren.

over de Turks-Europese verhouding­en leest u in HBvL PLUS, blz. 6-7.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium