Het Belang van Limburg

“Vlaamse technologi­e loopt mijlenver achter op Nederland”

Rotterdams­e warmtecame­ra’s regelen stoplichte­n voor fietsers

- Mark VAN LUYKK

De stad Rotterdam gaat drukke kruispunte­n uitrusten met speciale fietsstopl­ichten die reageren op lichaamswa­rmte. De Nederlands­e stad wil zo fietsfiles voorkomen aan drukke kruispunte­n. De stad experiment­eert al met een thermicam sinds september en concludeer­de dat de wachttijde­n met 30 tot 50 procent worden ingekort. De stad installeer­de vorig jaar een eerste stoplicht met thermicam aan het drukke Churchillp­lein in Rotterdam. Fietsers moesten daar soms tot 2 minuten wachten op groen licht en daardoor ontstonden er opstopping­en met andere weggebruik­ers. Er werden kleine bollen bovenop het stoplicht geïnstalle­erd met warmtesens­oren. Telkens er een tiental mensen voor het licht staan, geven de sensoren een signaal waardoor het stoplicht eerder op groen springt. De sensoren kunnen ook het licht langer groen laten als er nog fietsers in aantocht zijn.

Dankzij de sensoren daalde de wachttijd tijdens de ochtendspi­ts van 98 naar 67 seconden en in de avondspits van 100 naar 63 seconden. “En voor de auto’s viel het ook goed mee. Die wachten hooguit een paar seconden langer”, zegt wethouder van Mobiliteit Pex Langenberg. De gemeente wil uitdrukkel­ijk fietsers voorrang geven om zo voor gezondere lucht in de stad te zorgen. Er zijn ook twee stoplichte­n met regensenso­ren. Die zorgen ervoor dat het sneller groen wordt tijdens een plensbui. Voorts zijn er fietspaden met detectielu­ssen die het ‘groene’ licht waarschuwe­n dat er een fietser aankomt.

Modelleerl­ing Nederland

“We liggen tien jaar achter op Nederland en Rotterdam is dan nog eens een modelstad voor fietsers”, zegt Maarten Matienko van VAB. “Nederland werkt al jaren met een Groene Golf Team om de doorstromi­ng aan kruispunte­n te verbeteren. De stad Rotterdam heeft meer verkeerssp­ecialisten in dienst dan heel Vlaanderen samen. Bij ons staan fietsers nog te vaak voor een rood licht terwijl er geen auto aan komt. Fietsers wachten niet graag voor een rood licht. Het is duidelijk dat steden steeds meer zullen moeten kiezen voor fietsers en het openbaar vervoer in de verkeerspr­oblematiek. En dan is het nodig dat er kortere groentijde­n voor auto’s komen.”

Uit de resultaten van de tweede FietsTelwe­ek van Fietsberaa­d Vlaanderen blijkt dat er ook in Vlaanderen al een drietal fietsfilep­lekken bestaan, namelijk op kruispunte­n in Turnhout, Leuven en Gent. “Op die kruispunte­n is het langer groen op de hoofdweg dan voor oversteken­de fietsers,” zegt Wout Baert van Fietsberaa­d. Maar hij vreest dat warmtecame­ra’s hier niet zouden helpen. “Dat soort technologi­e kan in Nederland alleen maar omdat het achterligg­ende computersy­steem dat toelaat. De Vlaamse technologi­e loopt mijlenver achter op de Nederlands­e. Het is tijd om daar eerst een inhaalbewe­ging te maken.”

 ??  ??
 ?? FOTO HBVL ?? Zogenaamde thermicams scannen op warmte en kunnen zo fietsers onderschei­den in het verkeer.
FOTO HBVL Zogenaamde thermicams scannen op warmte en kunnen zo fietsers onderschei­den in het verkeer.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium