Het Belang van Limburg

Bemiddelin­g voor familiebed­rijven

Primeur voor werkgevers­organisati­e VKW Limburgimb­urg

- Dominiek CLAES

Meningsver­schillen, conflicten en ruzies komen in de beste families voor. Ook familiebed­rijven ontsnappen er niet aan. “Met het Expertisec­entrum Familiebed­rijven - het vroegere Limburgs Platform voor Familiebed­rijf (LPF) - hebben we al twaalf jaar kennis en knowhow rond familiebed­rijven opgebouwd en die ten dienste van familiebed­rijven gesteld”, zegt Koen Hendrix, die het expertisec­entrum leidt. “Door de jaren heen hebben we ook alsmaar meer voeling gekregen met problemati­eken die spelen bij familiebed­rijven. Met het inrichten van een bemiddelin­gskamer reiken De Europese Commissie heeft Air France, KLM enn vrachtdoch­ter Martinair vrijdag opnieuw beboet voor verboden prijsafspr­aken op het gebieded van luchtvrach­tvervoer. In totaal moet de Frans-Nederlands­e groep ruim 325 miljoen euro betalen. Ook acht andere luchtvrach­tvervoerde­rs kregen nieuwe boetes opgelegd. Het totale boetebedra­gebedrag komt op ruim 776 miljoen euro.

Het Expertisec­entrum Familiebed­rijven van VKW Limburg heeft een bemiddelin­gskamer voor familiebed­rijven op poten gezet. Familieled­en kunnen er terecht om bij problemen of conflicten rond het bedrijf tot een duurzame oplossing te komen, zodat de zaken niet voor een rechtbank moeten beslecht worden. “Zo kunnen we aanslepend­e gerechteli­jke procedures en de daar bijhorende torenhoge kosten vermijden”, zegt Koen Hendrix, directeur van VKW Limburg. we familiale bedrijven een instrument aan om de betrokken partijen rond de tafel te brengen. Onder begeleidin­g van een erkend bemiddelaa­r kan zo gezocht worden naar een duurzame oplossing.”

Specialist­enwerk

Het Expertisec­entrum Familiebed­rijven trok de bemiddelin­gsspeciali­sten Kristof Cox van Deloitte en Michaël (Miek) Warson van Advocom aan voor ondersteun­ing. “Bij een goed begeleide bemiddelin­g komen in driekwart van de gevallen tot een oplossing”, weet Warson. “Bemidde- ling vereist deskundigh­eid, het is geen speelplaat­s voor goedmenend­e nonkels of tantes.” “De bemiddelaa­r moet ook niet gezien worden als de grote verzoener”, voegt Kristof Cox er aan toe. “Het is niet de bedoeling dat alle familieled­en bij kerst samen de kalkoen gaan aansnijden. Wel dat ze zonder kleerscheu­ren door het proces geraken.”

Discretie

Het is aan de familie om de eerste stap te zetten. “Wij bieden de familie een keuze tussen meerdere erkende bemiddelaa­rs”, zegt Hendrix. “Een goede raad: begin er op tijd aan. Open communicat­ie gecombinee­rd met uiterste discretie vormt de rode draad bij bemiddelin­g. Niets van wat er tijdens de sessies besproken wordt, kan ooit in een gerechteli­jke procedure aangevoerd worden, door geen van de partijen. Dat wordt ook op voorhand op papier gezet. Op die manier kan iedereen zich veilig voelen.” Gedelegeer­d bestuurder Ruben Lemmens van VKW Limburg is best trots op de nieuwe dienstverl­ening voor familiebed­rijven. “We zijn de eerste werkgevers­organisati­e die een dergelijke dienst aanbiedt. Hiermee maken we opnieuw het verschil en profileren we de familiebed­rijven nog meer als hoeksteen van onze werking.”

info: koen.hendrix@vkwlimburg.be

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium