Het Belang van Limburg

Vorig jaar helft meer aanvragen voor toelage kmo-portefeuil­le

-

HASSELT - Steeds Steeds meerme ondernemin­gen vinden hun weg naar de kmo-portefeuil­le. kmo-portefeuil­le. Dat Dat blijkt uit cijfers die op vraag van Unizo Limburg burg verzameld verzameld werdenwerd door Vlaams parlements­leden An Christiaen­s (CD&V) (CD&V) en en Grete Grete RemenRem (N-VA). Vooral Limburgse kmo’s lijken de weg weg naar naar de de kmo-portefeuil­lekmo-por gevonden te hebben.

De De kmo-portefeuil­le,kmo-portefeuil­le die voorziet ziet in in een een toelage toelage voorvoo kleine en middelgrot­e middelgrot­e ondernemin­gen,onder werd werd op op 1 1 april april vorig vorig jaar grondig dig vereenvoud­igd. vereenvoud­igd. Tot dan werd werd kmo-organisati­ekmo-organisa Unizo Limburg Limburg namelijk namelijk regelmatig geconfront­eerd geconfront­eerd met met klachten. “Ondernemer­s “Ondernemer­s liepenliep soms subsidies subsidies mis mis omdatomdat ze niet altijd tijd wisten wisten waar waar ze ze rechtrec op hadden”, den”, zegt zegt Bart Bart Lodewyckx,Lode directeur recteur van van Unizo Unizo Limburg.Li Sinds 1 april 2016 kunnen ondernemin­gen nog alleen een beroep doen op de kmo-portefeuil­le voor advies en opleiding, werd het subsidiebe­drag verlaagd van 50 naar 40 procent en werd een onderschei­d gemaakt tussen kleine en middelgrot­e ondernemin­gen. “Het instrument is ondertusse­n een schoolvoor­beeld van administra­tieve vereenvoud­iging”, vindt Lodewyckx. “We ontvangen dan ook veel minder klachten dan vroeger.”

Het aantal aanvragen in het kader van de kmo-portefeuil­le is sinds de hervorming ook spectacula­ir gestegen. In de periode van 1 april tot 31 december vorig jaar werden in Vlaanderen 96.665 aanvragen ingediend, een stijging met maar liefst 47 procent vergeleken met dezelfde periode een jaar eerder. Er werd ook een groter percentage aanvragen goedgekeur­d. In totaal werden 88.261 dossiers positief beoordeeld, een stijging met 58,4 procent in verhouding met een jaar eerder.

54 miljoen

In totaal verdeelden zij een budget van 54 miljoen euro. Voor dit jaar is er een budget voorzien van 51 miljoen euro, plus 11 miljoen in de vorm van groeisubsi­dies. “De vereenvoud­iging van het stelsel heeft niet alleen geleid tot een stijging van het aantal aanvragen”, aldus Vlaams parlements­lid An Christiaen­s. “Vooral starters hebben de weg gevonden naar de kmoportefe­uille. Zo steeg het aandeel ondernemin­gen jonger dan drie jaar van 8 naar 15 procent en in Limburg zelfs naar 16 procent.” In Limburg is het aantal aanvragen in het kader van de kmo-portefeuil­le nog forser gestegen. Tussen 1 april en 31 december deden 12.545 ondernemin­gen een aanvraag, tegenover 8.111 ondernemin­gen een jaar eerder, een stijging met 54,7 procent. Al die Limburgse kmo’s verdeelden vorig jaar een totale subsidie van 4,3 miljoen euro.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium