Het Belang van Limburg

60% MINDER DODELIJKE VERKEERSSL­ACHTOFFERS Ongevallen bereiken dieptereco­rd in tien jaar

Het Limburgse verkeer was in tien jaar nog niet zo veilig. Vorig jaar gebeurden 3.103 ongevallen met verkeerssl­achtoffers. Een kwart minder dan in 2007. De statistiek van dodelijke verkeerssl­achtoffers toont een daling met 60 procent. Ook bij de zwaar- en

-

De positieve ongevallen­cijfers in Limburg tekenen zich vooral af in een tijdspanne van tien jaar. In vergelijki­ng met vorig jaar zijn de dalingen minder uitgesprok­en, een verminderi­ng van net geen 2 procent van de letselonge­vallen. Met 416 zwaargewon­den (meer dan een dagverblij­f in het ziekenhuis) in 2016 waren er dat 7 procent minder dan in 2015. De lichtgewon­den daalden van 3.956 in 2015 naar 3.843 vorig jaar. De meest opmerkelij­ke daling is te zien bij de verkeersdo­den: van 54 in 2015 naar 39 vorig jaar.

Redenen

De positieve tendens is het resultaat van een mix van maatregele­n. “Door investerin­gen in veiligere kruispunte­n, rotondes, wegen en fietspaden daalt de kans op een letsel in het verkeer. Ook de wagens met airbags en allerhande veiligheid­ssystemen maken dat de kans kleiner is om ernstig gewond te raken dan twintig jaar geleden”, zegt Tom Brijs, professor mobiliteit­swetenscha­ppen aan de Universite­it Hasselt. Hij verwijst ook naar de daling van de snelheidsl­imieten op gewesten gemeentewe­gen. “Gemeenten breiden de zone 30 aan scholen uit naar de hele dorpskern en ze werken aan een verkeersar­m centrum.” Bij een lagere snelheid zijn er minder botsingen en is de impact minder groot. Politiekor­psen zien in hun cijfers dat de snelheids- en alcoholcon­troles en de veelheid aan verkeersca­mpagnes hun vruchten afwerpen. De afname van letselonge­vallen stelt zich in de meeste Limburgse gemeenten. Toch zijn er zo’n tien gemeenten waar ze met een lichte stijging kampen. Daar zijn geen aanwijsbar­e redenen voor want de meeste ongevallen (51,5%) gebeuren op druk bereden gewestwege­n die de hele provincie doorkruise­n, gevolgd door gemeentewe­gen (39,5%) en snelwegen (5%).

Fietsers hebben wel niet in gelijke mate mee kunnen profiteren van de vele infrastruc­tuurwerken Tom Brijs Professor mobiliteit­swetenscha­ppen

Piek in september

De maand met het hoogste aantal ongevallen is september (bijna 11%), gevolgd door juni en mei. “Dan is het meestal mooi weer en is er meer verkeer op de baan. Hoe meer verplaatsi­ngen, hoe meer ongevallen. In die maanden zijn er ook meer fietsers in het verkeer en de zomer staat bol van de feestjes, barbecues en sportwedst­rijden waar mensen verleid worden om een glas te drinken. In de vakantiema­anden juli en augustus is er minder verkeer en dat vertaalt zich in minder ongevallen”, verduideli­jkt de verkeersex­pert. De drukte is meteen ook de reden waarom de wegen het gevaarlijk­st zijn op woensdag (16% van de ongevallen) en op vrijdag (15% ongevallen). Het te mijden moment is woensdag tussen 10 en 16 uur. Maar het gevaar sluipt in elke weekdag. Tussen 10 en 16 uur ligt het ongevallen­percentage boven de 5 procent, veel hoger dan in het weekend. “Weekendong­evallen zijn een categorie apart. Die vereisen nog altijd veel aandacht”, zegt professor Tom Brijs. In het weekend gebeurt een kwart van de letselonge­vallen. Dan vallen er in verhouding meer dodelijke slachtoffe­rs: 14 vorig jaar, tegenover 26 in vijf weekdagen. Ook het aantal zwaargewon­den ligt in het weekendver­keer hoger dan bij ongevallen tijdens de week. Meer dan een op de drie zwaargewon­den valt in het weekend. “Snelheid en alcohol spelen dan een belangrijk­e rol. Daar zien we wel een positieve tendens bij jongeren. Die accepteren niet langer dat vrienden dronken achter het stuur kruipen. Ze zijn opgegroeid met BOB. Maar de veertigers en vijftigers - jongeren van goed 20 jaar geleden - zijn daar toleranter in. Die denken nog altijd dat een paar glazen geen kwaad kunnen.”

Fietsers

Hét pijnpunt zijn de fietsers. In de fietsprovi­ncie Limburg is 19 procent van de verkeerssl­achtoffers een aangereden fietser. “Uiteraard zijn ze kwetsbaar omdat ze niet in zo’n veilige kooi zitten. De daling van de slachtoffe­rs met de fiets is gestagneer­d. Zij hebben dus niet in gelijke mate als de automobili­sten mee kunnen profiteren van de vele infrastruc­tuurwerken. Wanneer de overheid het fietsen stimuleert, ook voor het woon-werk-traject dan moet dit ook veilig kunnen verlopen. Daar ligt dus nog een belangrijk­e taak. Een wondermidd­el is er niet. Blijven investeren in veilige fietsroute­s is mijn advies.”

Vlaamse cijfers

Maandag worden de ongevallen­cijfers voor Vlaanderen gepresente­erd op het Vlaams Congres Verkeersve­iligheid. De doelstelli­ng om tegen 2020 niet meer dan 200 verkeersdo­den per jaar te betreuren, ligt nog ver van ons. In 2015 werd het doel van 250 verkeersdo­den ruim overschred­en met 315 dodelijke slachtoffe­rs in Vlaanderen. Limburg kende vorig jaar een daling met 27 procent bij de verkeersdo­den. Benieuwd of in de rest van Vlaanderen ook zo’n forse daling is vastgestel­d.

Een glas drinken als bestuurder is bij veertigers en vijftigers nog altijd sociaal aanvaard Tom Brijs Professor mobiliteit­swetenscha­ppen

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Door Marij Wyers
Door Marij Wyers
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium