Het Belang van Limburg

“We moeten ophouden met Europa de schuld voor alles te geven”

Het gaat niet goed met Europa. Dat komt ook omdat we er een sport van hebben gemaakt om Europa de schuld te geven voor alles wat misloopt. Europees parlements­lid Ivo Belet ( CD&V) vindt dit niet terecht. “Wat niet wegneemt dat we ook fouten hebben gemaakt

-

“Hoe gaat het bij jullie?”, is het eerste wat Ivo Belet wil weten wanneer we samenkomen voor dit interview. De vraag hoeft niet te verwondere­n. Politici zijn voor een goed stuk afhankelij­k van de media om hun boodschap tot bij het grote publiek te krijgen. In zijn geval speelt nog iets anders mee. Hij begon zijn carrière als journalist. Eerst bij Het Belang van Limburg. Daarna stapte hij over naar de VRT, waar Yves Leterme hem wegplukte voor een prominente plaats op de CD&V-lijst voor het Europees Parlement.

Ivo Belet heeft geen moeite om toe te geven dat hij de vroegere collega’s en het gebeuren op een redactie mist. “Je begint ’s morgens met niets en levert ’s avonds een product af. De deadline stuwt u vooruit. Dat geeft heel veel voldoening. En natuurlijk het meest op een dag dat er van alles aan de hand is. In de politiek gaat het er helemaal anders aan toe.”

Hoe anders?

“In het Europees Parlement werk ik mee aan de uitwerking van de nieuwe klimaatwet­geving. Ik ben daar nu al een vol jaar mee bezig en het zal nog minstens een halfjaar duren voor het werk is afgerond en de nieuwe wetgeving is gestemd. Daarna zal het nog eens gemakkelij­k twee jaar duren voor die nieuwe Europese regelgevin­g door de verschille­nde EU-landen is vertaald in eigen nationale wetgeving. De meeste nationale wetten zijn in feite vertalinge­n van Europese regelgevin­g. We wegen als Europees Parlement meer op de wetgeving dan welk ander parlement dan ook. Maar niemand weet het. In het Europees Parlement werken, is in de schaduw werken.”

En dan zit Europa ook nog eens in een existentië­le crisis.

“Dat weet ik nog zo niet. Het klinkt misschien vreemd. Maar hoe slechter het gaat met Europa of althans dat men denkt dat het gaat, hoe meer belangstel­ling er is voor Europa. We worden in vraag gesteld. Net zoals alle nationale regeringen en parlemente­n momenteel in vraag worden gesteld. Er is een kloof tussen het beleid en de burger en die kloof moeten we dichten.”

‘De kloof’ is de titel van uw boek.

“De mensen voelen zich bedreigd door de globaliser­ing en de technologi­sche evoluties. Dat zorgt voor migratie en jobverlies. Europa krijgt daar de schuld voor. Omdat het de binnengren­zen opengooide zonder de buitengren­zen te sluiten. Ik vind niet dat men Europa verantwoor­delijk kan stellen voor alles wat misloopt, maar we hebben wel degelijk een aantal fouten gemaakt en die moeten we oplossen. In mijn boek ‘De kloof’ ga ik dieper in op de verschille­nde verklaring­en voor de koof tussen beleid en burger en geef ik aan waar de oplossinge­n liggen. In een heel begrijpeli­jke taal, met persoonlij­ke bemerkinge­n en

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium