Het Belang van Limburg

“Nolito heeft me fel geholpen”

DRIE OM TE ZIEN BIJ CELTA

-

1 DE BELG

THÉO BONGONDA

Met Théo Bongonda voetbalt er een Belg bij Celta de Vigo. De 21-jarige vleugelspi­ts kwam in januari 2015 over van Zulte Waregem. Na een moeizaam eerste jaar komt hij dit seizoen meer aan spelen toe (22 optredens in La Liga en 5 in de Europa League) en wisselt hij op de linkervleu­gel af met de Deen Pione Sisto.

“Ik geef toe dat mijn eerste half seizoen moeilijk was. Ik was nog jong, sprak de taal niet en speelde niet. Intussen spreek ik vlot Spaans”, zei Bongonda in september nog in deze krant. “Hoewel ik zijn concurrent was, heeft Nolito (inmiddels Manchester City, nvdr.) mij enorm veel geholpen. Hij gaf me tips en motiveerde me. Hij zei dat ik evenveel talent had als hij en dwong me het onderste uit de kan te halen.”

2 DE STER IAGO ASPAS

De vedette van de Galiciërs is Iago Aspas (29). Op papier speelt het kind van de club vanop rechts, maar in werkelijkh­eid opereert hij veelal als tweede spits. Hij scoorde in de Europa League onder meer tegen Standard en Shakhtar Donetsk en zit in La Liga al aan 14 treffers. Opletten is het voor zijn afstandssc­hoten en zijn slimme loopacties.

Aspas versierde in 2013 een transfer naar Liverpool. Bij de Reds kon hij zich echter niet doorzetten en na een wisselvall­ig verblijf bij Sevilla keerde hij in 2015 terug naar Vigo. Op het oude nest schopte hij het zelfs nog tot internatio­nal. In november speelde hij zijn eerste en tot dusver enige interland tegen Engeland en meteen scoorde hij. Spaans bondscoach Julen Lopetegui riep hem ook op voor de komende interlands tegen Israël en Frankrijk.

3 DE CULTSPITS JOHN GUIDETTI

Zweeds woelwater dat we vooral kennen van zijn periode bij Feyenoord. Na een mysterieuz­e zenuwziekt­e en enkele mindere passages bij Stoke en Celtic, werd hij in de zomer van 2015 transfervr­ij binnengeha­ald door Celta. Trainer Eduardo Berizzo geeft hem doorgaans een vrije rol in de punt van de aanval.

Guidetti staat te boek als een enfant terrible. Zo baarde hij eerder deze Europa League opzien door bij een 3-1aansluiti­ngstreffer drie vingers in de lucht te steken naar de Amsterdams­e supporters. Refererend naar zijn hattrick tijdens Feyenoord-Ajax in 2012. Nog dit: Guidetti spendeerde een groot deel van zijn jeugd in Kenia. “Voor mij nog steeds het mooiste land ter wereld”, zei hij onlangs in een interview.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium