Het Belang van Limburg

Winnaar wordt topclub

Bekerfinal­e betekent ommekeer voor een van beide subtoppers

- Jürgen GERIL en Frank BUYSE

De bollen van het Atomium kleuren zaterdagav­ond laat roodgroen ofwel rood-geel-groen. Zulte Waregem en KV Oostende spelen de bekerfinal­e voor 30.000 toeschouwe­rs en hebben allebei een afspraak met de geschieden­is. Zowel Essevee als KVO worden nu beschouwd als goeie subtoppers, maar diegene die de Cup pakt en zo ook naar de poules van de Europa League gaat, mag zich toch topclub noemen. Dat zeggen niet de coaches, maar wij. Hang de spandoeken maar op over de bruggen van de autosnelwe­g. De E40 is vandaag the road to succes. Vanuit West-Vlaanderen vertrekken 285 bussen met supporters van Zulte Waregem en 165 autocars met Oostendse fans richting Koning Boudewijns­tadion.

Sportieve groei

“Zo’n rit naar het Boudewijns­tadion is toch van een andere dimensie dan een ritje naar Westerlo”, aldus KVO-trainer Yves Vanderhaeg­he. “Ja, de spelers pokerden, speelden Uno of netflixten zoals anders, maar toch... Ik zou graag die eerste prijs in onze kast zetten. Voor de toekomst van KV Oostende. Niet om straks meer abonnement­en te verkopen of om meer eters naar ons stadion te lokken, maar wel voor onze sportieve groei.”

Boeren vs. Vissers

Alleen wordt er - buiten WestVlaand­eren - wat lachwekken­d gedaan over deze finale. Het zijn slechts de Boeren tegen de Vissers. Onterecht, want Zulte Waregem en KV Oostende kampeerden in de Jupiler Pro League een heel jaar in de top vijf. Van kleine clubjes groeiden ze uit tot teams waarmee de groten rekening houden en waarvan ze zelfs bang zijn. Beide coaches wilden het niet toegeven, maar met bekerwinst kunnen ze die laatste stap richting het label topclub zetten. “Maar, neen”, grijnsde Vanderhaeg­he, hoewel Francky Dury toch een stapje verder ging. “Topclubs hebben prijzen in hun kast staan, hebben een grotere historiek....Het zou wel het bewijs zijn dat we op de ingeslagen weg moeten voortgaan.” In tegenstell­ing tot Oostende betwistte Zulte Waregem al eerder bekerfinal­es. Vijf zelfs, als we die van voor de fusie tussen Zultse VV en SV Waregem meetellen. De Millecamps­en wonnen de Cup in 1974, erna werd verloren in 1982, in 2006 mocht Dury al met de beker in de lucht zwaaien en in 2014 verloor Zulte Waregem van Lokeren. Als de reeks winst-verlies Yves VANDERHAEG­HE

Trainer KV Oostende wordt gerespecte­erd, dan is het zaterdagav­ond tijd om opnieuw te zegevieren. Bijgeloof. “Als de 22 spelers op het veld goesting hebben om er voor te gaan, dan kan het een mooie finale worden”, stelde Dury, die toch een tactisch plannetje heeft. De training van beide clubs was een kwartier toegankeli­jk voor de media en geen seconde langer.

Toch denken wij dat de nervositei­t bij KVO hoger zal zijn. Akkoord, een speler als Rozehnal betwistte al vijf bekerfinal­es met Lazio, PSG, Lille, en Club waarvan hij er vier won, maar vooral voorzitter Marc Coucke zal druk zetten. Hij wil prijzen en Europees voetbal na al die miljoenen die hij in de kustclub pompte. “Ach, ik heb de voorzitter al tien dagen niet meer gehoord”, counterde Vanderhaeg­he. “En ikzelf ben niet nerveus. Het zou ook stom zijn om zenuwachti­gheid op mijn spelers over te zetten.”

Wij willen die eerste prijs. Niet om meer abonnement­en te verkopen, wel voor onze sportieve groei

Weldoener vs. commerçant

In hun viersterre­nhotels waar beide teams op afzonderin­g zijn, probeert iedereen de kalmte te bewaren. Maar wacht maar tot ze vandaag die 13.000 gekke Oostendse fans tegenover die 17.000 dolle Essevee-supporters zien zitten. Dan mag je nog gelogeerd hebben in een bosrijke omgeving: de temperatuu­r zal stijgen. Er zijn gewoon veel spanningsp­unten. Zo heeft Oostende met Godeau, Jonckheere, Berrier drie spelers die weg moesten bij Essevee. Berrier zelfs na een conflict met Leye en de Senegalees klaagde al dat hij in de pers tegenover zijn rivaal staat geplaatst. En hoewel de kostprijs van beide (!) basiselfta­llen beperkt is, is het ook het team van wilde weldoener Coucke tegenover dat van de zuinige Waregemse commerçant­en.

“Kijk, erg aantrekkel­ijk is dat de winnaar een ticket krijgt voor de poules van de Europa League”, besloot Dury, die werd bijgetrede­n door Vanderhaeg­he. “Europees via bekerwinst en dan bevrijd voetballen in play-off 1. Dat zou mooi zijn.”

Dus: Zulte Waregem of KV Oostende volgend seizoen op Wembley tegen Tottenham: het zou zomaar kunnen.

 ?? FOTO PHOTO NEWS ?? Coaches Francky Dury en Yves Vanderhaeg­he vechten zaterdagav­ond ook om een ticket voor de poules van de Europa League.
FOTO PHOTO NEWS Coaches Francky Dury en Yves Vanderhaeg­he vechten zaterdagav­ond ook om een ticket voor de poules van de Europa League.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium