Het Belang van Limburg

“Voetballer­s vragen ernaar”

- Bob FAESEN

Genoeg voetballer­s die hun vrije tijd opvullen met een potje golf of door een hengel uit te gooien. Benji De Ceulaer (33) houdt er een andere hobby op na. De spits van Westerlo geeft lessen zelfverded­iging in The LAB in Genk. Al moet hij het voorlopig rustig aandoen door een gebroken rib. Een dag na de degradatie van zijn club Westerlo staat het gezicht van Benji De Ceulaer nog op onweer. “Vooral de manier waarop”, rolt hij met zijn ogen. “Moeskroen is blijkbaar opeens een topploeg. Negen op negen. Een owngoal van Kortrijk, komaan!”

De degradatie betekent ook dat het seizoen er voor Westerlo en De Ceulaer opzit. “We zijn pas midden maart. Maar we blijven trainen en zullen een paar oefenwedst­rijden spelen.”

Voorlopig zal dat nog zonder de Genkenaar zijn. Aan de match tegen KRC Genk hield hij immers een aantal gebroken ribben over. “Ik ben vier tot zes weken uit. Tja, dan zeggen ze weer dat ik blessurege­voelig ben, maar een beer als Colley trapte me in de ribben.” Eerder dit seizoen was De Ceulaer al drie drie maanden maanden uit. uit. “Ook Ook al al een een bles blessure sure na na een een contact. contact. Tegen Tegen Eupen Eupen heb heb ik ik mijn mijn sleutelbee­n sleutelbee­n losgescheu­rd. losgescheu­rd. Gewoon Gewoon van van mijn mijn schouderbl­ad. schouderbl­ad. De De pijn pijn was was niet niet te te harden. harden. Er Er zit zit nu nu nog nog een een schroef schroef in in m’n m’n schouder. schouder. Zo Zo heb heb ik ik al al van van alles alles meegemaakt.” meegemaakt.”

GeenGeen doetje doetje

Nochtans, Nochtans, geen geen doetje doetje diedie BenjiBenji De De Ceulaer. Ceulaer. Wisten Wisten we we al, al, maar maar blijkt blijkt des des te te meer meer in in het het CQFS-hoofdkwart­ier CQFS-hoofdkwart­ier The The LAB LAB (Close(Close Quarter Quarter Quarter Figh FightingFi­ghandere

QSystem) in Genk. Een centrum voor zelfverded­iging, weerbaarhe­id en fighting skills. Hij begon er zelf anderhalf jaar geleden aan het systeem, dat gebaseerd is op reflex en psychologi­e. “Ik was al langer geïnteress­eerd in martial arts en deed aan Close Combat. Plus: mijn ouders zaten allebei in het leger en ze hadden mijn broer, mijn zus en ik al wat vechttechn­ieken geleerd.” De Ceulaer werd helemaal gebeten door CQFS na een ontmoeting met Genkenaar Sascha Del Sal, oprichter en tevens eigenaar van TheLAB.Hemafschil­derenalsee­n type waar je geen ruzie mee wil, is een understate­ment. Zijn schouders zijn breed en versierd met tatoeages. Verder nog een lange baard, het hoofd kaal, bedreven in meer dan één vechtsport en ex-bodyguard en -buitenwipp­er. “Een andere wereld wereld”,, beweert beweert Del Del Sal Sal over over dat dat laatste. laatste. “Ik “Ik heb heb dingen dingen zien zien gebeuren gebeuren in in mijn mijn leven leven als als buitenwipp­er. buitenwipp­er. Nu Nu is is het het nog nog erger. erger. Veel Veel cowboyscow­boys in in de de business.” business.” Als Als bodyguard bodyguard stond stond Del Del Sal Sal in in voor voor de de veiligheid veiligheid van van verschille­nde verschille­nde beroemdhed­en. beroemdhed­en. “De “De Dalai Dalai Lama Lama ooit ooit nog. nog. Een Een man man die die wel wel van van een een grapje grapje houdt”, houdt”, verzekert verzekert hij hij ons. ons.

Benji DE CEULAER

In driedelig pak

De twee schetsen situaties waaruit mogelijke gevechten zouden voortkomen. Vervolgens wijst Del Sal naar een samengebon­den boekje. “Dit is ons manifest”, zegt hij. “Zeventien jaar vakkennis zit hierin gebundeld. Mensen kunnen hiermee zichzelf leren verdedigen. Ongeacht je achtergron­d met vechtsport­en of je fysieke kracht. Ik heb genoeg meegemaakt om te weten wat er kan gebeuren. Zo geef ik ook privéles”, zegt Del Sal. “Aan een zakenman bijvoorbee­ld. Hij stapte naar me toe nadat hij aan een parkeeraut­omaat door iemand dwingend gend werd werd aangemaand aangemaand om om ook ook voor voor hem hem te te betalen. betalen. Hij Hij deed deed dat dat om om het het conflict conflict vermijden. vermijden. NormaalNor­maal en en allicht allicht verstandig, verstandig, maar maar hij hij wilde wilde van van die die onmacht onmacht af. af. Hij Hij is is éénéén van van de de vele vele ondernemer­s ondernemer­s die die in in ons ons zogenaamde zogenaamde ‘Be ‘Be your your own own guardian guardian program’ program’ is is gestapt. gestapt. Indien Indien je je niet niet leert vechten, kies je de rol van slachtoffe­r. Als je het wel kan, heb je nog altijd de keuze om het niet te doen. Die man krijgt nu les in een driedelig pak. Het heeft geen zin om hem in een trainingsp­ak te trainen, want hij draagt dat op straat nooit.”

Ik ben op een leeftijd gekomen dat ik ook aan later moet denken

Les van Benji

Ook De Ceulaer is dus lesgever. “Aan het niveau van Sascha zit ik niet, maar ik ben wel zover dat ik les kan geven”, zegt hij. Schrik voor reacties uit de voetbalwer­eld heeft hij niet. “Ik ben op een leeftijd gekomen waarop ik aan later moet denken. Deze trein kwam nu voorbij en ik vond dat ik erop moest springen. Het is ook perfect combineerb­aar met het profvoetba­l. Ze zijn hier heel flexibel. Stilaan beginnen andere voetballer­s er ook naar te vragen.”

De Ceulaer en co geven les aan alle leeftijden. “Ook mijn zus doet deze sport nu. In het begin was ze nog wat timide, maar nu is ze een echte machine geworden. Het geeft mensen sen zelfvertro­uwen. zelfvertro­uwen.” Een Een cursus cursus aan aan de de begeleider­s begeleider­s van van de de KIDSschool KIDSschool (voor (voor autisme) autisme) in in Hasselt Hasselt staat staat binnenkort binnenkort op op het het programma. programma. “We “We zullen zullen de de begeleider­s begeleider­s een een cursus cursus geven. geven. Niet Niet alleen alleen voor voor hun hun eigen eigen veiligheid veiligheid maar maar ook ook die die van van de de kinderen, kinderen, want want het het is is de de bedoeling bedoeling dat dat ze ze allebei allebei niet niet gewond gewond raken.” raken.”

19 maart: grand opening The LAB. Weg naar As 17-19 in Genk. Openingsur­en 13 tot 16

uur.

 ?? Foto SVEN DILLEN ?? Benji De Ceulaer geraakte helemaal in de ban van vechtkunst door Genkenaar Sascha Del Sal (links).
Foto SVEN DILLEN Benji De Ceulaer geraakte helemaal in de ban van vechtkunst door Genkenaar Sascha Del Sal (links).
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium