Het Belang van Limburg

“Mijn wereldtite­l kostte me mijn Cadillac”

Wielerreda­cteur Hugo Coorevits sprak exclusief met tweevoudig wereldkamp­ioen Peter Sagan

- Hugo COOREVITS

Zaterdag is het zover. Milaan-Sanremo. En weer staat er weer maar één enkele topfavorie­t in alle lijstjes: Peter Sagan. Je sluit maar beter geen weddenscha­p af met de wereldkamp­ioen. Vraag het maar aan zijn woordvoerd­er Gabriele Uboldi, of zijn makelaar Giovanni Lombardi. Sinds Sagans tweede wereldtite­l in Doha 2016 dragen ze boven hun rechterenk­el een tattoo met het logo PS. “Maar dat is niet het hele verhaal”, zegt de Slovaak lachend. “Ik schoot er zelf mijn Cadillac bij in.” Het is een amusant schouwspel op de hotelkamer van de dubbele wereldkamp­ioen. Woordvoerd­er Gabriele Uboldi stroopt ineens zijn rechterbro­ekspijp op en toont de letters PS. Op bed ligt makelaar Giovanni Lombardi, die op precies dezelfde plaats het logo in zijn lijf gebrandmer­kt kreeg. “En jij, Peter?” probeer ik. “Ik? Géén tattoos op mijn lijf.”

“Dat komt ervan als ze me uitdagen. (grinnikt) Het was voor mij al een heel lang seizoen geweest en dan stond ook nog dat WK voor de deur. (zucht) Zoveel zin had ik er op dat moment niet in. Ik was heel eventjes thuis in Slovakije, een korte stop. Giovanni Lombardi kwam langs. We deden een toertje met mijn witte Cadillac Eldorado, een grote, chique bak uit 1974. Het type dat Elvis Presley destijds ook had. Giovanni was al lange tijd helemaal weg van die oldtimer. Hij zei: Peter, als je voor de tweede keer wereldkamp­ioen wordt, krijg ik dan je Cadillac Eldorado? Ik antwoordde: Ook al denk je dat ik het niet kan, ik vrees dat je de nieuwe eigenaar wordt. Maar als tegenprest­atie gaat mijn logo voorgoed op jullie onderbenen.”

Moeten Lombardi en Uboldi niet stilaan vrezen dat hun lichaam vol tattoos zal staan?

“Je brengt me op ideeën. Ik vind het wel een leuke grap. Ik zie wel wat ik de volgende keer uit de mouw schud. Dat PS-logo hebben we vier jaar geleden wereldwijd laten registrere­n. Ik wil er een brand van maken. Samen met mijn vrouw Katarina is het de bedoeling dat we in de toekomst een kledinglij­n lanceren: truien, T-shirts, enzovoort. Alleen ontbreekt ons de tijd.”

Is het PS-museum in je geboortest­ad Zilina ondertusse­n al opengegaan?

“Maar neen.

Ook hier hetzelfde verhaal.

Ik heb daar voorlopig geen tijd voor. Zelfs niet voor de selectie van de truien, bijvoorbee­ld. Welke stel je tentoon, welke niet? Vorig jaar was ik maar een drietal keer in Slovakije. Na de voorjaarsp­eriode een viertal dagen - ik deed er wat moun- tainbiketr­ainingen en wedstrijdj­es - en dan nog eens vier dagen. Ik was er ook met Kerstmis en pikte er een ijshockeym­atch mee. Och ja, ik ging ook eens terug voor het Slovaaks kampioensc­hap, dat in... de Tsjechisch­e Republiek werd gehouden. Mijn broer Juraj won.”

Kan je nog wel rustig door de straten flaneren, romantisch hand in hand met je Katarina?

“Huh. Minder dan vroeger. Ik denk dat ik nu een beetje hetzelfde meemaak als Tom Boonen. Ze proberen me overal aan te klampen. Peter hier, Peter daar, een handtekeni­ng, een foto, een praatje. Ik ben een pak populairde­r dan enkele jaren geleden, dat wel, maar daarom ben ik nog niet de Slovaakse Sporter van het Jaar geworden. Greg Van Avermaet werd na zijn olympische titel wél Belgisch Sportman van het Jaar. Ik verloor van Matej Tóth, een kerel die de Spelen in Rio goud won op de vijftig kilometer snelwandel­en. Ik ken hem wel. Heeft hij dik verdiend.”

Er zit dus niets anders op dan in Bergen voor de derde keer op rij wereldkamp­ioen te worden. Dan schrijf je ook geschieden­is.

“No pressure, please. Laat me eerst winnen, dan haal ik wel automatisc­h de boekjes. Ik hecht veel belang aan geschieden­is. Kijk maar eens in alle domeinen hoeveel mensen er lang na hun dood herinnerd worden omdat ze iets deden wat een ander niet deed.”

Ooit een legende van de wielerspor­t worden: is dat een van je dromen?

( kortaf ) “No. Ik bedrijf gewoon mijn sport, wat ik tot nu toe mijn hele leven deed. Op een dag ontdek je dan misschien dat je zelf een stuk van de geschieden­is bent geworden. Maybe. Huh.”

Peter SAGAN

Boonen vertaalde het vroeger anders: “Je wint en het jaar erna wil je weer winnen. Je wint weer en ineens zie je: Tiens, dat is nu eens iets dat niemand eerder deed.”

“Zo zie ik het ook. Maar eerlijk, als ik dan niet win, zal ik er ook niet dood van gaan, hoor. Uitein-

ONZE STERREN

Peter Sagan

Fernando Gaviria, Arnaud Démare John Degenkolb, Alexander Kristoff, Michael Matthews

Sonny Colbrelli, Greg Van Avermaet, Mark Cavendish,

Nacer Bouhanni Magnus Cort Nielsen, Philippe Gilbert, Jurgen Roelandts, Michal Kwiatkowsk­i,

Edvald Boasson Hagen delijk is het maar sport. Neem nu vorig jaar in Harelbeke. Ik speelde en verloor. Tweede in toch ook een grote wedstrijd, hè.”

Na afloop was het toch een halfuur lang gehakketak met je coach Patxi Villa. Omdat je niet alert genoeg was gaf je als de eerste de beste nieuweling een fietslengt­e voorsprong prijs aan Kwiatkowsk­i.

“Je kan onderweg show verkopen, de mensen een spannende koers aanbieden, en ja, dan word je tweede. Als je niets probeert, dan kan je misschien winnen, maar je kan ook tiende worden. Dan verkies ik de manier waarop ik tweede werd. Ik wil altijd opnieuw koersen. Ik heb de meeste kans op winst als ik met zo weinig mogelijk mensen naar de finish trek. Anders is het gewoon zoveel moeilijker om de finale controleer­baar te houden.”

Ben je dan echt kwaad op jezelf?

“Niet echt. Of toch niet lang. Je moet altijd het hele plaatje bekijken. Je moet instinctie­f aanvoelen wanneer je moet gaan. Zoals vorig jaar in de Ronde van Vlaanderen, toen Cancellara ineens minder omringd was. Toch maak ik nog veel fouten, al zijn het er een pak minder dan vijf jaar geleden.”

Je bent een van de weinige coureurs die alle wielermonu­menten van één dag kan winnen: van Milaan-Sanremo tot de Ronde van Lombardije. Is dit dan één van je heimelijke dromen?

(bulderlach) “Ik heb andere dromen, hoor. Ik spreek daar niet graag over, weet niet eens wat het leven me brengt. Dat is nog wat anders dan een wielercarr­ière. Maar natuurlijk zou ik graag voor de tweede opeenvolge­nde keer de Ronde van Vlaanderen winnen in de regenboogt­rui. Je vertelt me net dat niemand dat al voor elkaar bracht, maar het is ook voor mij geen makkelijke opdracht. Geen druk, zo functionee­r ik het best.”

Is een dag zonder aanval een verloren dag voor Sagan?

“Als je slechte benen hebt, ben je gedoemd om in het peloton te blijven. Die dagen ken ik ook wel. Dan ben ik zelfs blij dat ik kan volgen.”

Ik hoor dat de hele wereld tegen mij zal rijden. Ik laat er mijn slaap niet voor

Denk je dat het mogelijk is om net zo hoge toppen te scheren als vorig seizoen?

(bloedserie­us) “Dat denk ik niet. (schaterend) De Olympische Spelen zijn toch maar om de vier jaar? Het is op zich al een ander jaar. Eigenlijk lig ik daar niet wakker van. Je hebt een goed seizoen, dan misschien een iets minder of slecht jaar, maar ook daarvan neem je

 ?? Foto FACEBOOK ?? Peter en Katarina Sagan willen in de toekomst een kledinglij­n opstarten.
Foto FACEBOOK Peter en Katarina Sagan willen in de toekomst een kledinglij­n opstarten.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium