Het Belang van Limburg

“Die anderen hebben ook maar twee benen”

Kristoffer Halvorsen, wereldkamp­ioen bij de beloften, klopt alle profs

- Wim VOS

“Mijn volgende wedstrijd? GentWevelg­em. Bij de beloften.” De Handzame Classic kreeg met de Noor Kristoffer Halvorsen vrijdag een wel heel aparte winnaar. Amper 20 jaar oud ontpopt de regerende wereldkamp­ioen bij de beloften zich nu ook bij de profs al tot een spurtsensa­tie. Een naam om te onthouden. Doorgaans sakkeren organisato­ren als een minder bekende renner hun wedstrijd wint. Niet zo vrijdag. Hoewel zijn naam alleen bij de betere wielervolg­ers een bel zal doen rinkelen, konden ze nauwelijks hun pret op in Handzame toen Kristoffer Halvorsen voor Blythe en Dehaes de verwachte massaspurt won. Wees namelijk niet verwonderd als u zijn naam de volgende vijftien jaar nog veel en veel vaker gaat horen. Pas volgende maand wordt hij 21, het babyvet hangt er nog aan, maar nu al bouwt Halvorsen aan een erelijstje waar geen leeftijdsg­enoot aan kan tippen. Het maakt hem tot een van de grootste jonge talenten in zijn sport. Vorig jaar werd hij tweede in Nokere Koerse - op zijn negentiend­e (!) - en won hij de GP Isbergues, voor een gelouterd spurter als Bryan Coquard. Tussendoor werd hij als topfavorie­t wereldkamp­ioen bij de beloften in Qatar. En daar komt nu de Handzame Classic bij, nota bene pas zijn derde profwedstr­ijd dit jaar. “Ik had nochtans slechte benen”, klonk het doodnuchte­r. “Maar dat zie je vaak. Daardoor heb ik mij onderweg gespaard en had ik op het einde nog kracht over.”

Als een prof

Net zoals zijn wereldtite­l in Qatar al in het oog sprong, zal ook deze winst niet onopgemerk­t blijven. Toch fietst Halvorsen nog altijd bij het piepkleine Noorse Jokerteam. Een continenta­le ploeg, de derde klasse van het wielrennen. Wat doet hij daar nog? “Had ik gewild, ik had inderdaad al bij een WorldTourp­loeg kunnen rijden”, knikt Halvorsen. “Er waren genoeg aanbieding­en. Maar ik neem liever mijn tijd. Laat mij eerst nog maar wat trainen, wedstrijde­n winnen en mijn Engels bijspijker­en. Na dit seizoen zal ik die volgende stap dan wel zetten.”

“Ik ben officieel dan wel nog geen prof”, zegt Halvorsen lachend. “Maar ik leef en train wel als een prof. Daarom ook dat ik zo snel ben. Een kwestie van talent wellicht, maar ik train er ook voortduren­d op. Mijn volgende wedstrijd bij de profs is de Driedaagse van De Panne-Koksijde. Daar ga ik opnieuw voor winst. Of je nu 20 of 30 jaar oud bent, wat maakt het uit? Ook die oudere renners hebben maar twee benen.”

 ??  ??
 ?? Foto PHOTO NEWS ?? Kristoffer Halvorsen klinkt op zijn zege met Adam Blythe en Kenny Dehaes.
Foto PHOTO NEWS Kristoffer Halvorsen klinkt op zijn zege met Adam Blythe en Kenny Dehaes.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium