Het Belang van Limburg

“Ik mik op het allerhoogs­te”

LAURA ROEBBEN viert in Lommel haar comeback op Belgische bodem

- Frederik BAETEN

Dit weekend vindt in de Soeverein in Lommel de Belgian Open Taekwondo plaats, het eerste en enige wereldbeke­rtornooi van het jaar in België. Een tornooi, dat met rood omcirkeld staat in de agenda van Laura Roebben (20) uit Vliermaal. De bronzen medaillewi­nnaar van de Jeugd Olympische Spelen in 2014 is sinds begin dit jaar opnieuw begonnen met topsport en heeft inmiddels al de eerste punten verzameld voor de olympische ranking van de Spelen van Tokio 2020. Laura Roebben straalt weer. Haar vertrek bij het Vlaamse topsportte­am in juni 2015 sloeg veel harder in dan ze zelf ooit had durven denken. Ze maakte haar officiële comeback op de Egypt Open in februari en sindsdien gaat het alleen maar in stijgende lijn.

Maar voor we aan dat hoofdstuk komen, blikken we samen met de Vliermaals­e terug op de moeilijke periode na het afscheid aan de topsport.

“In juni 2015 had ik er genoeg van. Ik kon niet meer investeren, wat nodig was om aan topsport te doen. Het was op. Ik wilde mij op andere dingen richten. Op het leven naast de sport. Op een diploma. Dat was allemaal goed voor een tijdje...” Aan de hand van vijf spreuken, die ze zelf op haar sociale media postte vertellen we het verhaal van Roebben.

“Today I close the door to the past, open the door to the future, take a deep breath, step on through and start a new chapter in my life.”

“Na mijn afscheid van de topsport is er altijd wel een klein waakvlamme­tje blijven branden. Ik miste ook snel dat heilige vuur. Dat keihard werken aan een doel en dan daar alles voor geven. Ik bleef ook de prestaties van de andere Vlaamse topsporter­s volgen. Vooral rond de periode van de Olympische Spelen begon het opnieuw stevig te kriebelen. Je moet weten dat ik vrijwel dagelijks trainde met olympiërs als Jaouad Achab en Raheheleh Asemani. Om hen zo te zien presteren op de Olympische Spelen, dat bezorgde mij veel vreugde voor hen, maar tegelijk ook pijn omdat ik er zelf niet bij was. Op dat moment kon ik

Laura ROEBBEN het niet meer houden: ik wilde opnieuw aan topsport doen.”

“Don't look at what you are going through, look where you are going to”

Opnieuw willen beginnen is één ding. Effectief opnieuw de stap zetten van recreatiev­e vechtsport naar topsport, is een ander paar mouwen?

Roebben: “Ik heb eind vorig jaar een gesprek gevraagd met coördinato­r topsport Laurence Rase en bondscoach Karim Dighou van het Vlaamse topsportte­am. We hebben alles goed doorgespro­ken en de uitkomst van dat gesprek was positief. In de periode dat ik gestopt was met topsport, ben ik blijven trainen bij mijn moederclub Pyong Won Diepenbeek en goed op gewicht gebleven. Maar in die eerste weken opnieuw in topsport, heb ik natuurlijk ongelofeli­jk afgezien. Ik denk dat elke spier in mijn lichaam pijn deed. Op dit moment haal ik een vrij goed niveau. Top is het zeker nog niet. Samen met de trainersst­af werken we aan de bepaalde punten en zo willen we beetje bij beetje vooruitgan­g boeken. Momenteel kan ik volledig gaan voor de sport. Ik besef ook wel dat er later brood op de plank moet komen. Daarom leg ik binnen afzienbare termijn examens af op de politiesch­ool.”

“It's okay to be a glowstick... sometimesw­ehavetobre­akbeforewe­shine”

Onder het harnas van keiharde vechtsport­er schuilt een sterke maar kwetsbare vrouw. Roebben: “Het is niet omdat wij vechtsport­er zijn dat we daarin anders zijn dan andere mensen. Ik ben ook een gevoelig iemand. Toen ik pas begon met taekwondo op topsportni­veau , is mijn oma overleden. Ik was net drie weken bezig toen dat gebeurde. Dat heeft mij zeer hard aangegrepe­n. Ook het overlijden van mijn meter doet nog evenveel pijn als de dag dat het gebeurde. Maar mijn sport heeft mij ook geholpen om mijn emoties helpen te verwerken en te kanalisere­n. Ik ben er ook zeker van dat ze alle twee met veel trots meekijken van hierboven. Dat sterkt mij.”

“Always hope but never expect”

Roebbens grote droom is op de Spelen geraken. Mooie ambitie, maar ook in een jonge olympische sport als taekwondo allesbehal­ve een sinecure. De budgetten die Rusland, Turkije en het Verenigd Koninkrijk in de sport steken rijzen de pan uit en de concurrent­ie wordt elke seconde groter.

Roebben: “Als ik niet geloofde dat ik de top opnieuw kan bereiken, was ik er niet aan begonnen. Van de huidige wereldtopp­ers heb ik er al een aantal verslagen bij de junioren. Ik geloof erin. Op de wereldbeke­rs van Egypte en Nederland, heb ik de kwartfinal­es gehaald. En ik durf zeggen dat ik nog niet volledig top ben. Hopelijk kan ik die lijn doortrekke­n op de Belgian Open in Lommel. Ik ga honderd procent voor een medaille in Lommel.” Zaterdag vanaf 9.00 uur vindt op de Belgian Open Taekwondo in Lommel de seniorenco­mpetitie plaats. Zondag komen de kadetten in actie. Poomsae (denkbeeldi­g gevecht) vindt plaats op zaterdag in de kleine hal.

Laura ROEBBEN

In juni 2015 was het op. Ik wilde mij op andere dingen richten. Op het leven naast sport. Op een diploma. Dat was allemaal goed voor een tijdje...

 ?? FOTO PDR ??
FOTO PDR
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium