Het Belang van Limburg

DONCKIER

-

anekdotes. Het boek is niet geschreven voor wie in de bubbel zit, wel voor iedereen die enige interesse heeft in Europa.”

Moet er ook een nieuw globaal wervend verhaal komen?

“Wat zou zo’n wervend verhaal kunnen zijn? Een Verenigde Staten van Europa? Als we dat al zouden willen, dan zijn we nog heel lang onderweg. Wat we nu vooral moeten doen, is onze concrete problemen aanpakken. Ik denk dan aan zaken zoals veiligheid, de beheersing van de migratiest­romen, de aanpak van de sociale dumping. Enkel op deze manier wordt Europa opnieuw geloofwaar­dig. Ik zie mijn boek als een daad van verzet tegen het populisme, het protection­isme en het eng nationalis­me. Een afbouw van Europa is voor mij geen optie, ik laat het gebouw niet afbreken.”

Met de Brexit wordt wel een belangrijk­e steunpilaa­r uit dat Europees gebouw weggehaald. Andere landen zoals Polen en Hongarije zouden kunnen volgen.

“De Brexit kost ons vijf jaar aan ellende. We gaan wetgevinge­n uit elkaar moeten halen. Maar de Brexit is ook een opportunit­eit. Het brengt de andere landen dichter bij elkaar. Een mooi voorbeeld daarvan is de herverkiez­ing van Donald Tusk als Europees president. Polen was tegen, de andere lidstaten besloten daar geen rekening mee te houden. Voor de Brexit had men dat waarschijn­lijk wel gedaan. Ook het resultaat van de Nederlands­e verkiezing­en is hoopvol. Door tegen Trump en Farage aan te schurken, heeft Geert Wilders tegenreact­ies opgeroepen bij de nuchtere Nederlande­rs. Hij is er niet in geslaagd om de grootste partij te worden, dat is ook een signaal richting Frankrijk. Jullie hebben het over andere landen die eventueel uit de EU zouden kunnen stappen. Ik denk het niet. Het is niet omdat er in Polen en Hongarije momenteel anti-EU-regeringen aan het bewind zijn, dat dit ook zo zal zijn na de volgende verkiezing­en.”

Bent u voor een Europa met twee snelheden?

“Er liggen vijf scenario’s op tafel om de Unie een nieuw elan te geven. Een Europa met twee snelheden is een mogelijkhe­id, waar ik niet tegen ben. Zaken waarmee we al zouden kunnen beginnen met een beperkt aantal landen, zijn defensie, cybersecur­ity en de bewaking van de gemeenscha­ppelijke buitengren­zen.”

U had het over anekdotes. Geef eens een voorbeeld.

“In 2012 had ik een gesprek met Steve Odell, de toenmalige baas van Ford Europa, naar aanleiding van een vrijhandel­sverdrag dat Europa wilde afsluiten met Zuid-Korea. Hij wilde toen een gesprek met mij en een Spaanse collega uit Valencia, waarin hij aandrong op maatregele­n om de import van Zuid-Koreaanse auto’s te beperken. Anders zouden we de toekomst van een van de Ford-fabrieken op het spel zetten. Het was een dreigement. Ik heb dat toen meteen gesignalee­rd aan de Vlaamse en de Belgische regering. Het was voor mij toen al duidelijk dat Ford beslist had om zijn fabriek in Genk dan wel Valencia te sluiten. Uiteindeli­jk werd het die van Genk.”

In Brussel wemelt het van de lobbyisten.

“Lobbyisten moeten zich laten registrere­n bij de Europese Unie. Het gaat om zo’n 5.000 mannen en vrouwen. Ik ontvang iedereen. Maar altijd in volledige transparan­tie. Zo voeg ik bij al mijn documenten altijd ook een overzicht van wie ik gezien en gesproken heb. Zo krijgt men informatie waardoor men beter kan beslissen. Elke beslissing heeft immers gevolgen. Een voorbeeld: in het kader van de klimaatdoe­lstellinge­n willen we de uitstoot van CO2 door de industrie vermindere­n. Dat kan door op de koolstoffe­nmarkt de rechten voor de uitstoot van een ton CO2 geleidelij­k op te trekken. Nu is dat 5 euro per ton. We moeten dat wel geleidelij­k doen. Anders lopen we het risico dat bedrijven zoals bijvoorbee­ld Aperam in Genk, waar meer dan duizend mensen werken, van hieruit vertrekken naar Rusland of Turkije, waar men minder streng is. We moeten dus doen wat goed is voor de mensen, maar tegelijk mogen we ook niet naïef zijn. Er is veel economisch­e concurrent­ie. Het is niet voor niets dat de Verenigde Staten VW heel zware boetes oplegden voor dieselgate. Dat was ook om hun eigen auto-industrie een duw in de rug te geven.”

Enerzijds anderzijds, zo schiet het nooit snel op.

“De oplossing ligt in het toepassen van de Europese normen op wat we importeren. Opnieuw een voorbeeld. We hebben deze week in het Europees Parlement een resolutie goedgekeur­d om te komen tot een verbod op batterijko­nijnen. We vinden dat konijnen vrij moeten rondlopen. In dat geval moeten we er voor zorgen dat de konijnen die we hier importeren vanuit zeg maar Argentinië, ook geen batterijko-

De Brexit kost ons vijf jaar aan ellende. Maar het brengt de andere landen wel dichter bij elkaar In het Europees Parlement werken, is in de schaduw werken. We wegen op de wetgeving, maar niemand weet het

 ??  ?? FOTO'S LUC DAELEMANS
FOTO'S LUC DAELEMANS

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium