Het Belang van Limburg

DEWITTE & DONCKIER

-

nijnen zijn. Anders snijden we in eigen vinger. Dat moeten we in alle domeinen doen. Dit is geen protection­isme, dit is zorgen voor een gelijk speelveld voor iedereen. Trouwens, zelfs na de Brexit zijn we nog altijd met 440 miljoen Europeanen. Onze markt is groot genoeg om zichzelf te bedruipen. Ik vind ook dat we onze strategisc­he infrastruc­tuur in eigen hand moeten houden. Ik heb het dan over o.a. elektricit­eit, gas, telecommun­icatie en havens. We mogen ons niet uitverkope­n, zeker niet aan regimes met weinig democratis­che controle. Daarom dat ik tegen een intrede van de Chinezen in Eandis was. De Europese Commissie moet hierin coördinere­nd optreden. De helft van de haven van Piraeus is nu al in de handen van de Chinezen. Dat vind ik een verontrust­ende evolutie.”

Als er één zaak is die veel mensen ergert, dan is het wel de sociale dumping. Dat wordt Europa kwalijk genomen.

“Ik begrijp dit. Het is een probleem in sectoren zoals bouw en transport. Mensen hier verliezen hun job aan Polen of Roemenen die goedkoper zijn, omdat er voor hen minder of geen sociale zekerheid wordt betaald. Veelal verdienen ze ook minder. In de commissie Sociale Zaken van het Europees Parlement worden momenteel de voorstelle­n van commissari­s Marianne Thyssen besproken om sociale dumping, schijnzelf­standighei­d en brievenbus­bedrijven te bestrijden. Ik verwacht dat ze worden goedgekeur­d. Het is wel opletten dat er geen blokkering ontstaat binnen de Europese Raad, omdat nogal wat Oost-Europese landen het moeilijk hebben met de voorstelle­n. Op termijn moeten we nog verder gaan. Ik ben een absolute voorstande­r van het vrij verkeer van personen. Maar we moeten wel het debat over de sociale voordelen aandurven. We moeten die moduleren. Zo vind ik niet dat het kind van een Hongaarse werknemer dat in Hongarije school loopt, hier hetzelfde kindergeld moet krijgen als de kinderen die hier school lopen. Ik vind ook dat er een opbouw van sociale rechten moet zijn. Nu krijgt men ze meteen vanaf de eerste dag.”

Ook de asielcrisi­s heeft veel kwaad bloed gezet.

“Ik ben voor zachte waarden en harde maatregele­n. Politieke vluchtelin­gen en oorlogsvlu­chtelingen moeten we opvangen en zij moeten hier de procedures doorlopen. Maar economisch­e vluchtelin­gen moeten we tegenhoude­n en terugsture­n. Daarover moeten we akkoorden sluiten met de landen vanwaar die vluchtelin­gen komen. We hebben hefbomen om tot zo’n akkoorden te komen. Zo kunnen we onze ontwikkeli­ngshulp afhankelij­k maken van zo’n akkoorden. We kunnen ook al dan niet handelsakk­oorden en economisch­e akkoorden sluiten. Wat ik nu zeg, is vloeken in de progressie­ve kerk. Toch denk ik dat we het moeten doen. Dit is geen push-backbeleid, maar opvang bij hen met ondersteun­ing. We hebben veel te lang gewacht met het sluiten van onze buitengren­zen. ”

Meer veiligheid impliceert in principe ook een Europees leger.

“Dat is op dit ogenblik niet haalbaar. Wat wel al kan, is meer samenwerki­ng. Bijvoorbee­ld bij de aankoop van materieel. Ons land gaat nieuwe gevechtsvl­iegtuigen kopen. Dat zouden wel eens Amerikaans­e F-35’s kunnen zijn. Maar waarom geen Europese gevechtsvl­iegtuigen? Door samen te investeren, zoals België en Nederland trouwens al doen voor de aankoop van mijnenvege­rs en fregatten, komen we geleidelij­k tot zo’n Europees leger met eigen Europees materieel. Dat kunnen we ook meer doen met dezelfde middelen. Nu geven alle EU-landen samen zo’n 200 miljard euro uit aan defensie. In de VS is dat 500 miljard en in China 150 miljard. Ik pleit ook voor de oprichting van een Europees hoofdkwart­ier voor defensie dat de zaken coördineer­t. Ook dat is een opstap naar een Europees leger. Maar waar we nu het meest in moeten investeren, is in cybersecur­ity. Want we worden langs alle kanten bedreigd. In de Baltische staten vreest men zelfs voor een inval door Rusland. Ook dit moeten we samen op Europees niveau doen. Waarom zouden we de honderden en honderden cyberspeci­alisten van de verschille­nde EU-landen niet samenbreng­en in bijvoorbee­ld Straatsbur­g. Dat zou meteen ook een mooie compensati­e kunnen zijn voor Straatsbur­g wanneer we alle vergaderin­gen van het Europees Parlement in Brussel hergroeper­en.”

Rusland wordt ervaren als een bedreiging. Dat komt vooral omdat we de Amerikanen nalopen. Zouden we niet beter wat meer praten met Poetin?

“Daar ben ik het voor honderd procent mee eens. We moeten de anderen niet nalopen maar zelf praten met Poetin en proberen om akkoorden te sluiten. Europa moet zijn plaats afdwingen in de geopolitie­k. Dat kan enkel indien we zowel diplomatie­k als militair sterker worden. Dat betekent samenwerki­ng.”

Europarlem­entsleden verdienen

goed hun brood.

“Onze weddes zijn vergelijkb­aar met die van de nationale parlements­leden. Het verschil zit in onze hogere vergoeding­en. Het gaat dan vooral om verplaatsi­ngsvergoed­ingen en onkosten. Op de website van het Europees Parlement kan men tot na de komma zien wat wij verdienen, inclusief eventuele bijverdien­sten. Daar is veel aandacht voor en daar heb ik geen problemen mee. Ik vind het wel jammer dat men nooit kijkt naar onze uitgaven om deze functie te kunnen invullen. Zo kostte mijn verkiezing­scampagne 75.000 euro, waarvan ik 80 procent zelf op tafel heb moeten leggen. Ik rij jaarlijks 60.000 kilometer omdat ik overal in het land ga spreken. Maar ik heb geen bedrijfsau­to. Het neemt niet weg dat er ook in het Europees Parlement leden zijn die er de kantjes van aflopen. Daarom moet er een nieuwe gedragscod­e komen. En wat belangrijk­er is, die gedragscod­e moet absoluut afdwingbaa­r worden, zodat men graaicultu­ur ook effectief en meteen kan straffen.”

In de asielcrisi­s ben ik voor zachte waarden en harde maatregele­n. Dat is vloeken in de progressie­ve kerk

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium