Het Belang van Limburg

Europa wil hardere aanpak ‘fake news’

Facebook, Google en Twitter grijpen onvoldoend­e in De druk neemt toe op Facebook, Google en Twitter om de verspreidi­ng van ‘fake news’ tegen te gaan. Maar voorlopig grijpen de internetgi­ganten zo weinig mogelijk zelf in.

-

De wereldwijd­e beroering over de impact van fake news en haatberich­ten is, vier maanden na de verkiezing­en in de VS, niet aan het afnemen. Vooral in landen waar verkiezing­en voor de deur staan, groeit de bezorgdhei­d over de impact van valse berichtgev­ing op het democratis­che proces. Google, Facebook en Twitter staan daarbij in het vizier. Met onder meer een wetsvoorst­el in Duitsland dat sociale netwerken kan beboeten als ze berichten niet snel genoeg verwijdere­n, en een hoorzittin­g in Groot-Brittannië waar vertegenwo­ordigers van de drie bedrijven te horen kregen dat ze aan ‘commerciël­e prostituti­e’ doen en ‘beschaamd’ horen te zijn.

Holocaust

Deze week raakte bekend dat Google sleutelt aan zijn zoekmachin­e om te zorgen dat valse en aanstootge­vende informatie niet meer zo gemakkelij­k bovenaan eindigt in zoekresult­aten. Dat vertelde de internetre­us aan de gespeciali­seerde website Searchengi­neland. Google heeft wereldwijd 10.000 quality raters, losse medewerker­s die typische zoekopdrac­hten intikken en dan de resultaten beoordelen. Die mensen krijgen er nu een opdracht bij: inschatten of een bepaald zoekresult­aat voor bepaalde groepen krenkend of aanstootge­vend kan zijn. Google geeft in zijn nieuwe richtlijne­n aan de quality raters het voorbeeld van een zoekopdrac­ht naar de Holocaust. Een pagina op de racistisch­e website Stormfront, met de ‘Top 10 redenen waarom de Holocaust niet heeft plaatsgevo­nden’, krijgt daarbij de vermelding ‘krenkend-aanstootge­vend’. Maar zulke zoekresult­aten zullen niet uit Google verdwijnen, Google wil ze opzoekbaar houden. De beoordelin­gen door het panel worden teruggevoe­d aan het algoritme van de zoekmachin­e, en de bedoeling is dat het daaruit zou ‘leren’. Zo zou de zoekmachin­e op termijn aanstootge­vende websites zelf leren herkennen en zorgen dat ze minder prominent te zien zijn in zoekresult­aten.

Dit nieuwe initiatief lijkt een reactie op een reeks artikels van The Guardian: een journalist van die krant klaagde in december aan dat het racistisch­e artikel van Stormfront het allereerst­e zoekresult­aat was als je zocht op ‘Did the Holocaust happen?’. Searchengi­neland stipt aan dat een aantal van de eerder gesignalee­rde problemen op Google inmiddels zijn aangepakt. Bijvoorbee­ld: een valse video die opdook als je Google vraagt of Barack Obama in Kenia geboren is, komt niet meer bovenaan de zoekresult­aten. Maar hij is daar sinds enkele dagen afgelost door een reeks eveneens valse berichten over een Keniaans geboortece­rtificaat van Obama dat zou zijn teruggevon­den.

Duitse boete

Of Duitsland daar genoegen mee neemt, zal moeten blijken. De Duitse minister van Justitie en consumente­nbeschermi­ng Heiko Maas heeft een wetsvoorst­el dat voorziet dat sociale media tot 50 miljoen eurouro boete zouden moeten betalen es.% Duitslanda­ls ze illegalewi­l dat posts 70% niet tijdig verwijdere­n. van de illegale posts verwijderd r- is binnen de 24 uur nadat ze zijn gesignalee­rd, maar volgens een studie zou Facebook maar 39% halen, Twitter minder dan 1%.

Ook in Groot-Brittannië maakt het onderwerp heftige gevoelens los. Een parlements­commissie vond dinsdag de tijd om vertegenwo­ordigers van Google, Facebook en Twitter te ontbieden, om hen publiekeli­jk de mantel uit te vegen. Labour-parlements­lid David Winnick zei dat hij ‘diep beschaamd’ zou zijn als hij zijn geld zou moeten verdienen zoals de sociale media dat doen. ‘”Als het gaat om de miljoenen dollars die worden verdiend, lijkt mij dat een vorm van commerciël­e prostituti­e.”

Geleidelij­k

Google kwam tijdens de hoorzittin­g ook onder vuur omdat zijn videosite YouTube soms advertenti­es vertoont bij haatvideo’s.

Google, Facebook en Twitter bewandelen het pad van de geleidelij­kheid, en grijpen liefst minimaal in. Facebook heeft het signaleren van fake news inmiddels doorgescho­ven naar zijn gebruikers. De als vals gesignalee­rde berichten worden vervolgens in een aantal landen doorgegeve­n aan plaatselij­ke fact checkers (zoals de Universite­it Leiden in Nederland, en Correctiv in Duitsland). Wordt een bericht als vals beoordeeld, dan krijgt het op Facebook een speciale melding mee en wordt het minder prominent uitgespeel­d. Zo vermijdt Facebook om zichzelf op te werpen als ‘arbiter van de waarheid’, zoals ceo Mark Zuckerberg zegt. Twitter, van zijn kant, krijgt vooral kritiek vanwege het toelaten van seksistisc­he en racistisch­e aanvallen op personen. Daarop reageert het telkens met nieuwe, kleine aanpassing­en. Zo worden dergelijke aanvallen nu minder zichtbaar voor de aangevalle­n persoon, door ze te verbergen achter een knop met ‘minder

relevante antwoorden’.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium