Het Belang van Limburg

Van gras tot melk zonder koe?

-

Vragen? Zo bijvoorbee­ld?

Zullen we ooit met onze dieren kunnen praten? Hoe zou onze economie eruitzien zonder leningen? Hoe bang moeten we voor terrorisme zijn? Hoe goed kent een mens zichzelf? Worden we toleranter als we religieuze scholen afschaffen? Dat zijn de eerste vijf.

Waar komt dit vandaan?

Uit het Nederlands­e ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap dat alle maatschapp­elijke en wetenschap­pelijke organisati­es, alle universite­iten en ook bedrijven, gevraagd heeft een ‘kenniscoal­itie’ te vormen en een Nationale Wetenschap­sagenda op te stellen. Hoe doe je dat? Je roept alle Nederlande­rs op vragen te stellen om daarna de nationale nieuwsgier­igheid aan het wetenschap­pelijk onderzoek te koppelen. En met wetenschap wordt niet alleen natuurkund­e of scheikunde bedoeld. Alle vragen horen nu eenmaal in een of andere wetenschap­scategorie thuis.

Wat was het resultaat?

12.000 substantië­le, serieuze vragen kwamen uit de bus. Een oceaan van vragen. 4.000 rolden in het bakje van de sociale wetenschap­pen, 3.000 in de medische en gezondheid­swetenscha­ppen, 2.000 in de natuurwete­nschappen, 1.400 in de technische wetenschap­pen en 1.200 in de geesteswet­enschappen.

Die zijn in dit boek gekristall­iseerd tot ruim honderd vragen waarop telkens een deskundige in vier tot vijf bladzijden een antwoord geeft. “Burgers hebben ingediend”, zeggen de samenstell­ers, “oud en jong, man en vrouw.” En instelling­en, van ziekenhuiz­en tot scouting clubs; ook de onderzoeke­rs zelf, die hun eigen vragen mochten opsturen.

Inspireren­d?

“Onderzoek gedijt alleen bij verbeeldin­g en verbeeldin­g heeft ruimte nodig. Kinderen, adolescent­en en studenten moeten worden opgeleid in het stellen van de juiste vragen, om zo hun dromen en wensen na te jagen”, zeggen de samenstell­ers in hun inleiding. En: “Wetenschap is een sport, een uitdaging, een ambitie. Het is een droom, een spel, een hobby. Van groot belang, nut en noodzaak voor de Nederlands­e kennisecon­omie.”

Verrassend­e antwoorden?

Feitelijk zijn ze dat allemaal. Neem nu de vraag Is het mogelijk om van gras melk te maken zonder tussenkoms­t van een koe? Het antwoord is: ja. Gras-eiwit kan concurrere­n met soja-eiwit dat in sojamelkpr­oducten wordt verwerkt. Uit het gras kan een hele reeks heilzame componente­n aan de grasmelk worden toegevoegd. Wat is het probleem? Traditie. Nederland drinkt één liter sojamelk per persoon per jaar, terwijl dat in België viermaal hoger is; in Hong Kong is dat 17 liter. Zo legt Johan Sanders (Wageningen Universite­it) uit.

Wat is een absoluut gehoor en is het erfelijk? Het is een vaardighei­d maar het heeft ook een genetische component. Vreemd: de overgrote meerderhei­d van de westerse profession­ele musici heeft helemaal geen absoluut gehoor. Maar bij Japanse conservato­riumstuden­ten loopt het percentage op tot wel 70 procent. Wordt uitgezocht. Een antwoord van Henkjan Honing, hoogleraar Muziekcogn­itie aan de universite­it van Amsterdam, auteur van het boek ‘Iedereen is muzikaal’.

Want zo is het dus ook: de lezer komt de interessan­te auteurs van al die teksten tegen. José van Dijck bijvoorbee­ld, de eerste vrouwelijk­e president van de Nederlands­e Academie van Wetenschap­pen (door het maandblad Opzij vorig jaar uitgeroepe­n tot de invloedrij­kste vrouw van Nederland), buigt zich over de grenzen tussen privé en publiek onder de invloed van de sociale media. Meer dan de helft van de gebruikers van sociale media geeft aan zorgen te hebben over de beschermin­g van privégegev­ens. En toch gaan ze de roemruchte platformen niet uit de weg: de privacy-paradox. Hoe moet dit verder?

Een uitsmijter nog?

Uit het antwoord van hoogleraar Maarten Prak op de vraag Hoe Nederlands was de Nederlands­e Gouden Eeuw?: “In de jaren rondom 1600 was het land overspoeld door een vluchtelin­genstroom uit de Zuidelijke Nederlande­n, het huidige België. In steden als Leiden, Haarlem en Amsterdam bestond de helft van de bevolking uit buitenland­se immigrante­n. Bekende Nederlande­rs als Frans Hals en Johannes Vermeer waren de kinderen van deze vluchtelin­gen.” Zo zie je maar. Een rijk boek.

 ??  ??
 ??  ?? Samenstell­ing: Beatrice de Graaf, Alexander Rinnooy Kan, Hoe zwaar is licht, Meer dan 100 0 dringende vragen aan de wetenschap, meer dan 100 auteurs, uitg. Balans, 2017, 336 blz., 20 euro, e-boek: 10 euro
Samenstell­ing: Beatrice de Graaf, Alexander Rinnooy Kan, Hoe zwaar is licht, Meer dan 100 0 dringende vragen aan de wetenschap, meer dan 100 auteurs, uitg. Balans, 2017, 336 blz., 20 euro, e-boek: 10 euro

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium