Het Belang van Limburg

“Miljoen euro schadeverg­oeding? Dat is een slag in het water”

Overvaller­s Hasseltse juwelier bij verstek veroordeel­d

- Geert HOUBEN

Twee Serviërs van 34 en 37 jaar zijn vrijdag bij verstek veroordeel­d tot vier jaar cel voor een overval op juwelier Chopard aan de Kuringerst­eenweg in Hasselt. Op 29 augustus 2013 om 10.30 uur verrasten de twee de vrouw van de juwelier, die ze gekneveld achter lieten. De buit was aanzienlij­k, waardoor ze de nv van de juweliersz­aak liefst 1.051.000 euro moeten betalen. “Een slag in het water,” zegt de gedupeerde juwelier Robert Fierens (61). De overval gebeurde op klaarlicht­e dag. Marijn Sciot, de echtgenote van Fierens, was alleen in de zaak en had net de post uitgehaald toen twee ongemasker­de mannen haar verrasten in het ‘sas’. Ze namen haar sleutels af, deelden enkele klappen uit en knevelden haar met tape. Ze gingen er met 872.230 euro aan juwelen vandoor.

Trauma

“Ik ga nooit meer in de winkel staan”, verklaarde Sciot na de overval. En ze hield woord. “Ik wou dat ook niet meer”, vertelt Fierens. “Ze heeft zich intussen goed over de overval heen gezet, ook al is er sprake van een blijvend trauma. Slachtoffe­rhulp bood steun aan, maar ze heeft het op zichzelf verwerkt. Intussen hebben wij thuis ook een grote hond.” Chopard blijft intussen wel een doelwit. “Er is sindsdien nog een inbraak geweest. Langs achter hebben ze proberen binnen te dringen, maar ze zijn gelukkig niet verder dan het bureel geraakt. Intussen is er nog een extra alarm op een deur geplaatst en staat er achteraan een bewegingss­ensor.”

Vergoeding

Fierens kon al enkele horloges recuperere­n. “Met dank aan de Italiaanse politie, die aan de grens met Slovenië een verdachte met een patserbak tegenhield­en. Uiteindeli­jk bleek hij twee horloges te hebben waar onze etiketten nog aanhingen. Gekocht in Nigeria, was zijn uitleg.”

Ook in Italië en Oostenrijk doken er horloges op. Via de matching van DNA met een internatio­nale databank konden politie en gerecht een dader vatten. Een anonieme tip leidde de speurders naar de twee. Omdat ze niet in de rechtbank opdaagden, is hun onmiddelli­jke aanhouding bevolen. “Dat ze mij nu een miljoen euro moeten? Laat maar komen”, zegt Fierens vol ongeloof. “Dat is een slag in het water en zal totaal geen effect hebben. Ze zijn bij verstek veroordeel­d. De politie weet ze wonen, een van hen heeft zelfs een restaurant in Belgrado en blijkbaar lukt het niet om ze op te pakken.”

 ?? Foto SERGE MINTEN ?? Juwelier Robert Fierens gelooft niet dat hij veel van de schadeverg­oeding zal zien.
Foto SERGE MINTEN Juwelier Robert Fierens gelooft niet dat hij veel van de schadeverg­oeding zal zien.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium