Het Belang van Limburg

Maastricht wil zonnepark op industrieg­ebied Lanakervel­d

Zonneweide van 30 hectare op grens met Lanaken

- Guy THUWIS

De stad Maastricht onderzoekt de mogelijkhe­id om een groot zonnepark te laten aanleggen op het industriet­errein Lanakervel­d op de grens met Lanaken. De zoekzone voor de zonneweide is 30 hectare groot - meer dan 60 voetbalvel­den - en kan daarmee een van de grootste zonneparke­n van de Benelux worden. Lanaken wil op hetzelfde industriet­errein nog extra windmolens laten bouwen en ervoor zorgen dat de inwoners van Maastricht en Lanaken in beide projecten kunnen participer­en. Het grootste zonnepark van de Benelux (20 ha) lag tot voor kort in de Gentse Kanaalzone, maar in januari is in Delfzijl bij Groningen een park van 30 ha geopend. Het telt 120.000 zonnepanel­en en kan de stroombeho­efte dekken van bijna 8.000 gezinnen. Ter vergelijki­ng: het mega-zonnepark dat gepland is op het Kristalpar­k in Lommel wordt drie keer zo groot. Als er met de natuurvere­nigingen een akkoord komt over de lentevuurs­pin tenminste.

Klimaatneu­traal

Ook Maastricht wil nu op industrieg­ronden zonnepanel­en laten zetten. Omdat er vanuit de markt geen vraag is naar bedrijven op het

BLanakerve­ld en men de komende jaren ook geen vraag verwacht, wil het stadsbestu­ur op zoek naar een alternatie­ve bestemming. “Kijkend naar de duurzame ambities van onze stad, blijkt de realisatie van een zonneweide een zeer voor de hand liggende keuze. Een zonneweide is een aaneenscha­keling van grondgebon­den zonnepanel­en, in rijen achter elkaar geplaatst ”, schrijft wethouder Gerdo van Grootheest in een brief aan de buurtbewon­ers. Maastricht wil klimaatneu­traal worden in 2030 en zoekt daarom mogelijkhe­den om hernieuwba­re energie op te wekken. Een eerder plan om op het Lanakervel­d vier windmolens te bouwen, stuitte op

hevig protest van buurtbewon­ers.

Schitterin­g

Ook het zonnepark krijgt al wat tegenwind, vooral van de landbouwer­s in de wijk Oud-Caberg. Zij pachten de gronden van het Lanakervel­d en zien daar liever geen zonnepanel­en komen voor een periode van 15 tot 25 jaar. De bewoners en landbouwer­s hebben een onderhoud gevraagd met wethouder van Grootheest. Op een eerste ‘tafelgespr­ek’ hebben andere buurtbewon­ers alvast aangedrong­en op een groenstroo­k rond de zonneweide, maatregele­n tegen schitterin­g en is ook gevraagd om te kunnen participer­en in het park. Het stadsbestu­ur gaat een en ander nog uitpraten met de buurt. Pas daarna wordt beslist of de zonneweide er komt en wordt een aanbestedi­ng uitgeschre­ven. Blijkbaar staan al meerdere bedrijven klaar om het park te mogen bouwen. Het rendement van zonnepanel­en is de laatste jaren fors verbeterd, de productiek­osten zijn sterk gedaald en in Nederland kunnen ze ook nog altijd rekenen op subsidies.

Participat­ie

Het gemeentebe­stuur van Lanaken ziet de plannen van Maastricht wel zitten. “Zonnepanel­en zijn helemaal niet hinderlijk”, zegt schepen van Leefmilieu Christel Gorissen. Ze komen hoogstens twee meter boven de grond en onze inwoners zullen er zeker geen last van hebben.”

Meer nog, Lanaken wil samen met Maastricht een participat­ief project rond hernieuwba­re energie opzetten. Lanaken gaat met de cooperatie­ve Ecopower in zee om windmolens te laten bouwen op plaatsen waar die niet hinderlijk zijn voor de mensen. In eerste instantie gaat het om drie windmolens op het grensovers­chrijdende industrieg­ebied Lanakervel­d. “We gaan bekijken hoe we kunnen samenwerke­n met Maastricht. Bedoeling is dat inwoners van Maastricht kunnen participer­en in onze windmolens en dat inwoners van Lanaken kunnen participer­en in de zonneweide van Maastricht”, aldus nog schepen Gorissen.

 ?? FOTO JOHANNES TIMMERMANS ??
FOTO JOHANNES TIMMERMANS
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium