Het Belang van Limburg

Buurtbus brengt gratis soep en vuilniszak­ken 140.000 EURO VOOR BESTRIJDIN­G MOBILITEIT­SARMOEDE

- Caroline VANDENREYT

Halen gaat een buurtbus kopen om bewoners van de wijken gratis een tas soep aan te bieden. Ook kan je er huisvuilza­kken kopen, de bus brengt bibliothee­kboeken en formuliere­n die je normaal alleen op de stad krijgt. Ouderen die naar het dienstence­ntrum willen voor computerle­ssen of Zumba, worden ook door het busje opgepikt. De vrijwillig­e chauffeurs krijgen in april een opleiding, in mei beginnen ze met proefdraai­en. Met 76.000 euro van Europa, de provincie en Vlaanderen mogen ze in Halen aan de slag, de stad past bij tot 117.000 euro. “We zijn de 75-plussers in de wijken gaan bevragen en telkens kwam hetzelfde boven. Ze missen voorzienin­gen in hun buurt. Zo is het idee van de buurtbus er gekomen. Uiteraard ook door het succes van ons dienstence­ntrum De Klapstoel”, zeggen coördinato­r Katrien Kellens en schepen Thomas Dubois (CD&V). “We willen ook de mensen bereiken die nu niet in dat dienstence­ntrum geraken, omdat ze slecht te been zijn of omdat er weinig of geen busverbind­ingen zijn. Neem bijvoorbee­ld Zelem, daar is geen rechtstree­kse lijn naar Halen.”

Lowie

En dus gaan ze zelf een busje kopen. “In de eerste plaats trekken we naar de mensen zelf, naar de wijken. Het is de bedoeling dat we om de twee weken op een plek halt houden. Zo kunnen we wekelijks passeren in een negental buurten. Om mensen naar het busje te laten komen, zorgen we voor gratis soep. Maar ze kunnen dus ook hun vuilniszak­ken bij ons kopen, we brengen bibliothee­kboeken mee en formuliere­n waarvoor ze anders naar het stadhuis moeten. Verder luisteren we naar andere noden en gaan we kijken of we ook daarop kunnen inspelen.” Maar het gaat breder dan dat: het project is ook bedoeld om mensen uit de eenzaamhei­d te halen. Katrien Kellens: “Onze vrijwillig­e chauffeurs worden voor speciaal voor opgeleid. We willen dat Lowie met Jef aan de praat raakt. Hoe hij het zwaar vindt om de vuilniszak­ken buiten te zetten. En dat Jef dan spontaan aanbiedt om een handje te helpen.”

Buurtstoel

“Daarnaast brengt het busje mensen gratis van en naar het dienstence­ntrum. We organisere­n daar vorming, informatic­alessen, ontspannin­g. En je kan er een warme maaltijd eten. Dit project is niet alleen bedoeld voor ouderen, ook bijvoorbee­ld voor veertigers die een tijdje met een burnout thuis zitten en zo opnieuw buitenkome­n”, benadrukt Thomas Dubois. De aanbestedi­ng voor het busje wordt deze maand uitgeschre­ven, vrijwillig­e chauffeurs mogen zich melden in het administra­tief centrum en in mei-juni gaan ze proefdraai­en. “Ten laatste in september willen we helemaal operatione­el zijn. Zelfs de naam voor de bus is er: de Buurtstoel.”

“Zo trachten we mensen uit hun sociaal isolement te halen en zo veel mogelijk voorzienin­gen naar hen te brengen. De ‘mobiliteit­sarmoede’ bij senioren op het platteland is een probleem dat blijft toenemen als we er niets aan doen”, zegt gedeputeer­de Inge Moors (CD&V).

We willen mensen op het platteland uit hun isolement halen

Inge MOORS Gedeputeer­de

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium