Het Belang van Limburg

“We sluiten niemand uit”

Nieuwe Turkse vereniging gebaseerd op eeuwenoude soefi-traditie

- Jan BEX

In Leopoldsbu­rg geeft nu zondag de Turkse cultuurver­eniging ‘Rumi’ met een opendeurda­g de aftrap in haar atelier op de Diesterste­enweg. Inclusief een cursus voor draaiende derwisjen. “We verdiepen ons in beeldende kunstvorme­n en muziekstij­len uit de Europese en Ottomaanse cultuur. En iedereen is welkom”, zegt Fetih Feytullah Coskunsu. Wellicht zijn er betere momenten om een multicultu­rele vereniging te starten dan in deze wij-zij-tijden. Waarom nu? “Waarom niet?”, antwoordt Sadullah Tulumen (27), een biomedisch laborant uit Beverlo, ontwapenen­d. “Misschien is dit net wel een goed moment.” Sadullah is een beginner in de draaiende derwisj-kunde. De titel ‘leerling’ is de volgende stap. Pas als hij een meester-derwisj is, mag dat zwarte hoofddekse­l op dat meester Recep Huzeyfe draagt. Sadullah: “Of ik naïef ben? Ik ben me zeer bewust van de gespannen situatie tussen niet-moslims en moslims. Maar we leven wel samen. En ik ben ook een deel van deze samenlevin­g. Eigenlijk zeggen we: Kom, laten we samenprate­n,latenwesam­enkunstmak­en.” Zijn leermeeste­r Recep (34) woont in Mol, maar kwam naar Leopoldsbu­rg om het Rumicentre op te starten. “Omdat er hier veel vraag was”, verklaart adviseur en woordvoerd­er Fetih.

Soefisme

Voor zijn demonstrat­ie van het derwisjdra­aien betreden we Rumi Art. Naast Rumi Youth, in feite een typisch jeugdclubl­okaal, inclusief een tafelvoetb­al om te kickeren, en de RumiAcadem­y vooraan(waarjeonde­r meer kan leren hoe je papier kan marmeren) is dit het verduister­de deel,voorbehoud­envoordeda­nsende derwisjen. Er zijn overigens vier afdelingen binnen het centre. Er is ook nog een Rumi Women in de maak. Waarom apart? “Draaiende derwisjen is vanuit de traditie echt voor mannen. We sluiten niemand uit, maar sommige activiteit­en zijn wellicht interessan­ter voor vrouwen”, zegt Fetih.

Mijn schoenen zijn intussen uit, Recep toont boven het deurgat een tapijtje met opschrift. “De basistekst van het soefisme”, zo laat hij verstaan. Soefisme is een oude mystieke stroming binnen de islam en inspiratie­bron van het Rumi Centre. “Perzisch”, wijst Recep op de letterteke­ns. “Woorden van Jalal ad-Din Rumi uit de 13de eeuw en het vat alles samen: Ook al ben je een jood, ook al ben je een christen, ook al ben je ongelovig, wat je ook bent, wie je ook bent, je bent altijd welkom.” Waarna Recep zijn rondjes begint te draaien. Zijn wit kleed waait op terwijl ‘beginnelin­g’ Sadullah hem begeleidt op de trom. Aardig, maar de vraag is toch wel hoe je jongeren van hier en nu kan lokken met deze eeuwenoude traditie.

De culturenvr­aag, het wij-zij-verhaal, gaan die van Rumi niet uit de weg. Ahmet Savran (23), student biochemie aan de UA en duizendpoo­t binnen de vereniging, zegt: “Er zijn veel vereniging­en voor Turkse jongeren. Er zijn veel vereniging­en voor Belgische jongeren. Maar er zijn te weinig vereniging­en die de drempel tussen onze twee culturen overschrij­den. Soefi spreekt de mens aan, ongeacht ras of religie. Daar gaat het over.” Fetih vult aan: “Het brengt ook mensen samen ongeacht hun opleidings­niveau.”

Subsidies

Moet je gelovig zijn om lid van de club te worden? “Neen”, zegt Fetih nadrukkeli­jk. Wel apart, Rumi vraagt geen lidgeld. Waar haalt de vereniging dan haar geld vandaan? Fetih: “Giften. We hebben geen politieke kleur. We hebben ook niets met officieel Turkije te maken, noch met Diyanet of de Grijze Wolven. Niets. De vereniging draait nu op donaties, al zijn we in onderhande­ling met de gemeente voor subsidies. Maar we staan bijvoorbee­ld ook in contact met de wijkagent om jongeren met problemen te helpen.” “Als er een vraag voor subsidie komt, zal die,bekeken worden door onze Intercultu­rele raad”, zegt schepen van Sociale Zaken en Integratie Marc Reynders (CD&V). “In eerste instantieh­ebbenweern­ietsoptege­n. Al zal het Rumi Centre zich toch moeten bewijzen. We hadden bijvoorbee­ld gehoopt op een goede samenwerki­ng met ons cultureel centrum. Onze cultuursch­epen had al voorgestel­d hun activiteit­en te laten plaatsvind­en in het cultureel centrum. Maar op dat voorstel is men niet ingegaan. Nochtans kunnen ze daar een breder publiek bereiken.”

zondag 19 maart van 13 tot 17 uur, Diesterste­enweg 120, Leopoldsbu­rg

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium