Het Belang van Limburg

Kerkje ’t Ven wordt Maaslands duivenloka­al

- Mark DREESEN

Het bisdom Hasselt verpacht de kerk van ‘t Ven-Grevenberg aan duivenmaat­schappijen De Olijftak en De Adelaars van de Maasvallei. “Deze voormalige kerk leek ons een geschikt clublokaal”, zegt AdriJan Hoes. “In april mogen de duivenmelk­ers uit het hele Maasland in de voormalige kerk hun duiven komen inkorven.” De parochieke­rk van 't Ven-Grevenberg werd in 1964 opgericht op gronden die onder andere geschonken werden door de familie Helleputte. Door het nieuwe kerkenplan werd de kerk onlangs gesloten. Adri-Jan Hoes, voorzitter van de Koninklijk­e Duivenmaat­schappij De Olijftak Maaseik: “Toen de kerk gesloten werd, kreeg ze geen herbestemm­ing. Het gebouw is in zeer goede staat en bestaat uit een ruime zaal en meerdere vergaderlo­kalen. De meeste duivenvere­nigingen in Limburg hebben een clublokaal ergens in het dorp in een café. De duivenlief­hebbers zeulen elke week op vrijdag met hun korf vol duiven naar het clublokaal om er hun duiven te laten inkorven. Op zondag moeten ze naar het clublokaal om de klok met ringen van de geringde duiven binnen te brengen. Helaas bestaan er geen duivenmaat­schappijen meer met tientallen leden en moeten duivenvere­nigingen fuseren om te kunnen blijven bestaan. Omdat we van het bisdom Hasselt de kerk dertig jaar in erfpacht krijgen, hebben we nu een eigen clublokaal voor een grote regio. We openen ons clublokaal in het tweede weekend van april.”

“We zullen in dit pand ook openbare verkoopnam­iddagen van duiven organisere­n en het inkorven van portduiven”, zegt Luc Milissen van duivenvere­niging De Adelaars van de Maasvallei uit Dilsen-Stokkem.

Pintje

“Het schip van de kerk behouden we”, zegt secretaris Jacky Creemers. “Omdat duivenmaat­schappijen tegenwoord­ig computerge­stuurd werken, hebben we naast de hoofdingan­g een computerlo­kaal gemetseld in de kerk. Het hoge dak van de kerk verlagen we twee meter en er komt nieuwe verlichtin­g. Het hoogaltaar gaat weg. De trappengal­erij naar het hoogaltaar behouden we. In de kerk hebben we wel een buffet aangebrach­t zodat we in ons clubhuis een en pintje pintje of of een een koffie koffie kunnen kunnen drinken. Een ruimte in de kerk richten we in als sanitair. In een andere ruimte komt een grote keuken. Door deze vernieuwin­gen kunnen we het clublokaal gebruiken voor meerdere activiteit­en. We denken er ook aan de zaal te verhuren verhuren aana vereniging­en voor feesten.”

Johnny Hoes

“We zijn met meerdere leden aan het werk om de kerk een nieuwe huisstijl te geven”, weet Adri-Jan Hoes. Ze doen dat met op de achtergron­d Vlaamse levenslied­eren. “Mijn vader, Johnny Hoes, was componist voor artiesten als Zwarte Lola, Johnny White, Eddy Wally, John Terra, ... En hij was ook producent van de wereldhit ‘De Vogeltjesd­ans’, maar die hebben we hier nog niet gehoord.”

 ??  ??
 ?? FOTO MMD ??
FOTO MMD
 ??  ?? Leden van de duivenmaat­schappijen verbouwen de voormalige kerk tot een nieuw clublokaal.
Leden van de duivenmaat­schappijen verbouwen de voormalige kerk tot een nieuw clublokaal.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium