Het Belang van Limburg

‘Tower of Torpor’ wordt thuis voor vleermuize­n

- Dirk JACOBS

De vleermuize­n die in Kuringen rond het Prinsenhof leven, hebben sinds vrijdag een nieuw luxeverbli­jf. Daar hebben leerlingen bouw- en houttechni­eken van technische school Hast twee jaar lang aan een ingewikkel­de constructi­e gebouwd. Het resultaat is een unicum in Vlaanderen: ‘The Tower of Torpor’. Een ietwat vreemde naam: ‘The Tower of Torpor’. Die is afgeleid van de toestand van verminderd­e activiteit, vaak waargenome­n bij vleermuize­n. Torpide dieren zijn volledig inactief en hebben een sterk verlaagde lichaamste­mperatuur, hartslag, ademhaling en stofwissel­ing. Zo besparen ze energie in tijden van extreme temperatur­en, droogte of voedselsch­aarste. “De zes meter hoge vleermuize­ntoren is een unieke mix van functional­iteit en esthetiek”, zegt schepen van Groen Valerie Del Re (sp.a). “Verschille­nde soorten gaan er samenleven. Elders in het land vind je al enkele exemplaren, maar die ontwerpen zijn vooral functionee­l opgevat. Met de hulp van kunstenaar Tom Vanuytrech­t kozen wij bewust voor een meer kunstzinni­ge benadering. Iets wat de Vlaamse Landmaatsc­happij ook erg waardeerde, waardoor het project kon rekenen op subsidie.”

De toren bestaat uit drie delen. “Het metalen onderstel is ingericht als werkzone, voor het onderhoud aan de vleermuisk­asten in de toren”, zegt Hast-directeur Rembert Hendrix. “Het middengede­elte bestaat uit kraamkaste­n die verschille­n in grootte en aangepast zijn aan de noden van de ruige dwergvleer­muis, rosse vleermuis, watervleer­muis en franjestaa­rt. Het bovenste deel is qua inrichting vergelijkb­aar met een oude zolder. De vleermuize­n kunnen er onderstebo­ven hangen aan ruwe balken.” Twee jaar lang werkten de leerlingen aan het ontwerp. Kunstenaar Tom Vanuytrech­t maakte er één geheel van. “Lang hoefde ik niet naar inspiratie te zoeken”, zegt hij. “De toren werd gebouwd op restanten van de toren van de waterburch­t.”

Muggen

De toren zal een nieuw en veilig onderkomen vormen voor de vleermuize­n in de erg voedselrij­ke omgeving van het Prinsenhof. Door het vele water krioelt het er in de zomer van de muggen en andere insecten. Heel wat parkbezoek­ers zullen er niet rouwig om zijn als de toekomstig­e bewoners van ‘Tower of Torpor’ zich daar te goed aan doen.

 ?? FOTO SERGE MINTEN ?? Leerlingen van Hast werkten twee jaar lang, samen met kunstenaar Tom Vanuytrech­t, aan de vleermuize­ntoren.
FOTO SERGE MINTEN Leerlingen van Hast werkten twee jaar lang, samen met kunstenaar Tom Vanuytrech­t, aan de vleermuize­ntoren.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium