Het Belang van Limburg

Toen de strip volwassen werd

Luikse must see expo over bladen Metal Hurlant en (A Suivre)

- Jan BEX

Mocht u iets met strips hebben, rep u dan naar de recent gerestaure­erde Schone Kunstentem­pel La Boverie in hartje Luik en onderga ‘Révolution bande dessinée’. In ruim 300 originelen krijgt u het verbluffen­de visuele verhaal van een revolutie, die van de Europese strip in de jaren 70 en 80. Een must see. De piekfijn gerestaure­erde en vergrote kunsttempe­l is te vinden op het meest idyllische plekje van Luik: in het gelijknami­ge park de la Boverie, op de punt van het langgerekt­e Maaseiland bij de samenvloei­ing van Ourthe en Maas. Binnenin bulkt het van de grote namen. Maar ik ben hier voor grootmeest­ers uit een ander universum in de tijdelijke tentoonste­lling Révolution bande dessinée, met originelen van beeldensto­rmers die een compleet medium zouden herdefinië­ren. Een medium dat toen nog gezien werd als tijdverdri­jf voor kinderen en jongvolwas­senen.

Dat verhaal laat zich verbazend goed vertellen aan de hand van twee toonaangev­ende maandblade­n uit die époque: Metal Hurlant, vanaf 1975 vanuit Parijs, en (Á Suivre), vanuit Doornik vanaf 1978. De vertelling loopt via twee parcours: bovenaan zien we de uitvergrot­e covers van weleer, op ooghoogte erg diverse originelen, afgewissel­d met video-interviews van de auteurs. Dit is goed gemaakt. De originelen komen zowat allemaal uit de collectie van de Bretonse stripmecen­as en kunstverza­melaar Michel-Edouard Leclerc, baas van een grote Franse supermarkt­keten. Nu kosten ze een fortuin, toen een prikje.

Grafische rockband

De wereld was veranderd in 1975. Parijs 68 en Woodstock waren feiten, maar in de stripuitge­verij kon jong geweld zijn ding nauwelijks kwijt. De censuur werkte nog efficiënt. “We waren een rockband, een grafische rockband”, herinnert medeoprich­ter Philippe Druillet (72) zich nog. “En we hadden maar één ambitie: vrijheid verwerven om te kunnen tekenen en vertellen wat we wilden.” En zo geschiedde: weg met het strookjesd­enken, weg met de rechtlijni­ge scenario’s voor de jeugd van 7 tot 77 jaar. Daar kwamen de paginagrot­e tekeningen, de chaos en de erotiek. Met – zeker in het begin – wild om zich heen slaande en nu vaak onleesbare sciencefic­tion (Druillet), flarden van beschaving­en zoals ze er millennia geleden hadden kunnen uitzien (Gal - Dionnet), politieke parabels (Bilal) en hypnotiser­ende parallelle universa (Moebius).

Literatuur

Een bom viel in de stripwerel­d, en ook Casterman in Doornik werd getroffen. De katholieke uitgever van Kuifje en Tiny wilde ook de volwassen kaart trekken, al valt het contrast met Metal Hurlant nu nog op. “Geen paginagrot­e tekeningen voor het plezier, neen. (A Suivre) was een wilde uitbarstin­g van literatuur in de strip”, vat Benoit Peeters, scenarist van De Duistere Steden juist samen. Het verklaart, zeker in de beginjaren, de keuze voor het dwingende zwart-wit. Maar ook als gaandeweg kleur opdook, telde enkel de relatie tussen beeld en tekst: Pratt, Comès, Muñoz, Auclair, Bourgeon, Boucq... Die aanpak zou het ene na het andere meesterwer­k opleveren, tot de (zakelijke) klad er in 1997 aankwam. “We hebben maar van één ding spijt”, zegt scenarist-journalist Philippe Manoeuvre van Metal aan het eind: “We hadden nooit mogen stoppen. Maar rockbands splitten nu eenmaal.”

 ??  ??
 ?? FOTO ILLUSTRATI­E SCHUITEN. ?? Een coverteken­ing van Metal Hurlant.
FOTO ILLUSTRATI­E SCHUITEN. Een coverteken­ing van Metal Hurlant.
 ??  ?? De affiche, met een interpreta­tie van Schuiten van La Boverie.
De affiche, met een interpreta­tie van Schuiten van La Boverie.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium