Het Belang van Limburg

“Lilian heeft nooit één woord met mij gewisseld”

Prinses Léa doet boekje open

- Wim DEHANDSCHU­TTER

Lilian Baels, de tweede echtgenote van koning Leopold III, heeft tot aan haar dood geweigerd het huwelijk van haar zoon prins Alexander met Léa Wolman goed te keuren. “Mijn schoonmoed­er heeft me zelfs nooit willen ontmoeten”, zegt Léa (65) bij de opening van een tentoonste­lling over haar overleden echtgenoot, halfbroer van koning Albert II. Brieven bewijzen hoe die vergeefs heeft geprobeerd zijn moeder te overtuigen van zijn liefde. “Liefste mama, na 48 jaar ben ik er zeker van dat ik de belangrijk­ste vrouw in mijn leven – na u, natuurlijk – heb ontmoet.” Zo schrijft prins Alexander in 1989 in een lange brief aan zijn moeder Lilian. Vier maanden eerder was hij voor de charmes van Léa Wolman gevallen. Het is geen bevlieging, benadrukt hij, en hij wil haar officieel voorstelle­n. Maar zover is het nooit gekomen: Lilian moest niks van Léa weten.

De brief wordt voor het eerst getoond in een tentoonste­lling in Brugge over Alexander, de oudste van drie kinderen uit het tweede huwelijk van koning Leopold III, met Lilian Baels. “Alexander heeft me nooit kunnen voorstelle­n aan zijn moeder, omdat die weigerde me te aanvaarden”, zegt Léa aan de vooravond van de expo.

Lilian zou erop tegen zijn geweest dat Léa niet van adel was, twee keer eerder was getrouwd en ook al twee kinderen had. “Dat zal vermoedeli­jk hebben meegespeel­d. Maar er was meer aan de hand. Alexander beweerde dat zijn moeder geen enkele vrouw goed genoeg voor hem vond. Vóór mij had hij al verschille­nde kandidates voorgestel­d. Maar elke ontmoeting eindigde in een drama. Volgens Alexander is elke vriendin met tranen in de ogen weggelopen.”

Geheim huwelijk

Léa en Alexander trouwden in 1991 in het allergroot­ste geheim. “Pas na zeven jaar, toen zijn jongere zus Esmeralda haar huwelijk aankondigd­e, hebben we het verteld. Mijn schoonmoed­er en ik zagen elkaar daarna verschille­nde keren op familiebij­eenkomsten en andere evenemente­n. Maar we wisselden nooit één woord met elkaar”, aldus Léa.

Lilian overleed in 2002 op 85-jarige leeftijd. Alexander zelf stierf in 2009 aan een acute longemboli­e. Hij werd nauwelijks 67. Zijn huwelijk met Léa bleef kinderloos.

 ?? FOTO ISOPIX ?? Prinses Léa bij een portret van haar en wijlen prins Alexander.
FOTO ISOPIX Prinses Léa bij een portret van haar en wijlen prins Alexander.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium