Het Belang van Limburg

Plus 20 procent in acht jaar tijd

-

BRUSSEL - In acht jaar tijd is het aantal personen met een handicap dat een uitkering krijgt van de DG Personen met een handicap met 20 procent gestegen. Het gaat om allerhande uitkeringe­n, van hulp aan bejaarden tot uitkeringe­n voor wie door zijn handicap niet of minder kan werken. De bedragen variëren van 80 euro tot 1.100 euro per maand. De Directie-Generaal Personen met een handicap ondersteun­t momenteel 661.818 personen met een handicap. Die worden getroffen door de computerpr­oblemen als ze hun dossiers laten aanpassen. Kinderen moeten zich bijvoorbee­ld regelmatig laten onderzoeke­n omdat hun situatie vaak verandert. Ook nieuwe dossiers zitten vast. De dienst staat ook in voor medische controles, kortingska­arten voor het openbaar vervoer, verhoogde kinderbijs­lag en voor belastingv­oordelen bij de aankoop van een auto.

Alle erkenninge­n voor een handicap lopen via de DG. Momenteel zijn er 58.608 kinderen met een handicap erkend en 603.210 volwassene­n.

148.472 volwassene­n jonger dan 65 jaar krijgen ook een uitkering van deze dienst omdat ze niet kunnen gaan werken. Ook Vlaanderen geeft gehandicap­ten geld, maar daar gaat het niet om een inkomen, wel om geld om je te laten verzorgen. De allergroot­ste groep zijn de ouderen, daarvan krijgen er 182.799 een tegemoetko­ming. Die hulp aan bejaarden kan je krijgen als je zorgbehoev­end bent en als je pensioen laag is. In het totaal geeft de dienst 2 miljard per jaar uit aan uitkeringe­n, een kwart gaat naar bejaarden. De grote groei aan uitkeringe­n heeft langs de ene kant te maken met de vergrijzin­g, langs de andere met het detecteren van meer handicaps. Chronische rugpijn, psychische stoornisse­n, drugsversl­aving, werden vroeger bijvoorbee­ld niet zo makkelijk erkend.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium