Het Belang van Limburg

“Sanctie volgend jaar versoepeld”

-

“Voor elk jaar dat de verplichte zorgbijdra­ge niet of te laat beta betaald is, wordt de uitbetalin­g van je tegemoetko­ming met vier maa maanden opgeschort”, zegt Joris Moonens van het Agentschap Zorg & & G Gezondheid. “Momenteel zijn er 700.000 Vlamingen met zo’n lope lopende opschortin­g.” Minister van Volksgezon­dheid Jo Vandeurzen (CD (CD&V) wil de sancties versoepele­n. “Maar dat kan pas volgend jaar.” Elke Elke Vlaming ouder dan 26 jaar moetmoe een jaarlijkse bijdrage van 25 25 o of 50 euro aan de Vlaamse ZorgkasZor­g betalen. Zwaar zorgbehoev­enden hoe ontvangen vanuit die zorgkaszor financiële steun. Tenzij ze ze hun bijdrage niet, gedeelteli­jk lij of te laat betaald hebben. PerPe jaar van wanbetalin­g krijgenkr ze vier maanden geen steun.ste Wie meer dan drie jaar niet niet betaald heeft, moet ook nog een een boete betalen.

“We “We beseffen dat het vervelend is is voorvo deze patiënt, dat hij niets krijgtkrij­g net op het moment dat hij het het nodig heeft. Maar er staat geengee verjaring op deze sancties”, zegt zegt Joris Moonens. “De sanctie gaat in op het moment dat je zorgbehoev­end wordt en recht zou hebben op een zorgverzek­eringstege­moetkoming. Elk jaar zijn er ongeveer 240.000 mensen die hun bijdrage aan de Vlaamse Zorgkas niet, te weinig of te laat betalen. In 2016 zijn er 67.981 mensen die een opschortin­g gekregen hebben en waren er bijna 700.000 Vlamingen met een lopende opschortin­g. Dat wil zeggen: ze zijn aan het wachten tot hun opschortin­g voorbij is.”

Minister Vandeurzen wil de straffen versoepele­n. Zo wil hij af van sancties voor te late betalingen in het verleden. “Er is een intentieve­rklaring om, na een besluit van de regering en afhankelij­k van de budgettair­e mogelijkhe­den, de sanctiereg­eling te herroepen”, aldus Vandeurzen. “Maar dat kan ten vroegste op 1 januari 2018.” Het nodige budget hiervoor zou zo’n 4 miljoen euro zijn.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium