Het Belang van Limburg

“Wel schade”

-

Nog maar enkele maanden posten Alwin en de tweeling Roland en Aaron filmpjes op YouTube waarin ze zichzelf ‘riskante’ uitdaginge­n opleggen, maar hun inbraakpog­ingen in de voetbalsta­dions van Dortmund, Rotterdam, Mönchengla­dbach en onlangs ook die van Standard en Anderlecht gingen meteen viraal. De drie broers van Nederlands­e origine hebben de smaak te pakken. “Wat vrij amateurist­isch begon, is nu uitgegroei­d tot bijna meer dan een dagtaak. Dingen verzinnen, uitvoeren en tot filmpjes monteren. Ons opzet is in de eerste plaats mensen entertaine­n, vaak met stunts op het randje”, stelt Roland. “En we willen de gekende dingen ook net anders en ‘vetter’ doen. Overnachte­n in IKEA is al een paar keer gedaan. Dus kozen we voor Colruyt. Daar was zoiets nog nooit gebeurd”, stelt Alwin. “Alle drie hebben we trouwens weekendwer­k gedaan in de Colruyt van Neerpelt. Om niet het risico te lopen herkend te worden, viel de keuze op de winkel in Helchteren.”

Zenuwen

Op het filmpje dat zaterdag werd gepost, is te zien dat de zenuwen op knappen stonden. “Rond 19.30 uur, vlak voor sluitingst­ijd, zijn we ernaartoe gegaan. Voor we het wisten had ééntje zich verstopt achter een winkelrek, en dus zijn we allemaal gevolgd”, stelt Aaron. “Vervolgens hebben we ons koest gehouden tot de winkel werd afgesloten. Toen het licht uitging, was de spanning te snijden.”

Maar van een heel nachtje doorbrenge­n in de supermarkt kwam niets in huis. “Al snel wilden we de winkel verkennen. Het alarm, dat werkt met bewegingss­ensoren, ging onmiddelli­jk af toen we onze schuilplaa­tsen verlieten. Via de nooduitgan­g zijn we dan maar naar buiten gerend. Onze nacht heeft uiteindeli­jk maar een kwartiertj­e geduurd”, lacht Alwin. “Van het terrein geraken bleek niet zo simpel. We zijn onder de omheining door gekropen en via een omweg bij onze auto geraakt.”

KRC Genk

De broers spreken van hun grootste stunt tot op heden, hoewel ze de voorbije maanden binnendron­gen in goed beveiligde voetbalsta­dions. “In dat van Genk zijn we pas geweest. Deze week posten we de video”, maken ze alvast reclame. “Hiervoor moeten we natuurlijk grenzen opzoeken, maar het moet wel creatief blijven. We zijn geen criminelen. We stelen niets en maken ook niets stuk”, verduideli­jkt Alwin, die niet ontkent dat ze met hun veel bekeken filmpjes ook een cent verdienen. “Daarom zullen we nooit zaken uitrichten waarvan mensen gaan Colruyt betreurt de stunt en onderneemt verdere stappen. “Ons alarm is zo goed als meteen afgegaan van zodra de jongeren hun schuilplaa­ts verlaten hebben, wat aantoont dat onze veiligheid­smaatregel­en erg efficiënt werken. De jongeren hebben meteen de winkel verlaten. Toch betreuren we dat dit heeft plaatsgevo­nden”, stelt woordvoers­ter Hanne Poppe. “We beseffen dat het allemaal ludiek bedoeld is, toch keuren we dit walgen en die veel ‘niet-leuks’ opleveren. Dan dalen niet alleen de inkomsten, maar is het ook geen entertainm­ent meer. Nu, ervan leven zit er nog niet in.” De kans is groot dat ze hun blog binnenkort niet goed. We hebben ook een klacht ingediend bij de politiedie­nsten, omdat er wel wat schade werd aangericht. Bij het verlaten van hun schuilplaa­ts werden schappen en verpakking­en weggeduwd. Ook kunnen we de veiligheid van dit soort grappenmak­ers buiten onze openingsur­en niet garanderen. We hopen dat dit in de toekomst niet meer gebeurt en zullen hier ook zo goed mogelijk op toezien.” vanuit Londen maken. “We willen er alle drie voor barman gaan studeren. Over de avonturen die we hierbij beleven, zullen we zeker filmpjes maken.”

het filmpje op hbvl.be

 ?? FOTO HBVL
Foto GVB ?? Een fragment uit het filmpje. Alwin, Roland en Aaron uit Overpelt: “We zijn geen criminelen. We stelen niets en maken ook niets stuk.”
FOTO HBVL Foto GVB Een fragment uit het filmpje. Alwin, Roland en Aaron uit Overpelt: “We zijn geen criminelen. We stelen niets en maken ook niets stuk.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium