Het Belang van Limburg

Donderslag, Broekstede of Oudsberg(en)

Dit wordt de nieuwe naam van Opglabbeek/Meeuwen-Gruitrode

- Roger DREESEN

De gemeente die ontstaat na het samengaan van Meeuwen-Gruitrode en Opglabbeek zal Oudsbergen, Oudsberg, Donderslag of Broekstede heten. De selectie van de vier namen gebeurde gisterenav­ond in De Ichter in verschille­nde stemrondes. Wat het uiteindeli­jk zal worden weten we in mei. Tot dan kunnen de inwoners hun keuze maken. Sinds middernach­t is de stemming geopend. Begin vorig jaar maakten de gemeenten Opglabbeek en Meeuwen-Gruitrode hun fusieplann­en bekend. Bij die fusie hoort natuurlijk ook een nieuwe naam. Daarom konden de inwoners van de betrokken gemeenten de voorbije maanden hun suggesties voor de nieuwe gemeentena­am insturen. Een oproep waar massaal gehoor aan werd gegeven. 547 voorstelle­n stuurden de inwoners binnen, gaande van Driedorp, Goedeburen, Elzenbroek over Achtkerken tot Miekeboemb­eek. Onder meer de dubbele inschrijvi­ngen van namen, afkortinge­n en bestaande namen werden vooraf al uitgefilte­rd. Daardoor sneuvelden ook ludieke suggesties als Boerendorp of OMG, een verwijzing naar de drie delen, maar ook een in het Engels veelgebrui­kte afkorting van ‘oh my God’. Ook samenstell­ingen met ‘Groot-’, zoals GrootGlabb­eek, moesten eraan geloven.

Topografie troef

Uit het overgeblev­en aanbod moest de 46-koppige commissie drie namen filteren. Dat werden er uiteindeli­jk vier, omdat het verschil in popularite­it tussen nummers drie en vier dermate klein was. Onder leiding van moderator en hoofdredac­teur van Het Belang van Limburg Indra Dewitte ging men om 19 uur in conclaaf: “Een historisch moment en de eerste keer dat in België het volk zelf beslist over de gemeentena­am”, kondigde Dewitte de vergaderin­g aan.

Na een grondige beraadslag­ing onder toeziend oog van een deurwaarde­r, volgde er rond 21 uur eindelijk witte rook. De commissie had vier namen weten te kiezen: Oudsbergen, Oudsberg, Donderslag en Broekstede. Topografie bleek daarbij de rode draad. De eerste twee verwijzen naar de landduin die grenst aan Opglabbeek, Meeuwen en Gruitrode, Donderslag naar een gebied op de grens van Meeuwen en Opglabbeek, Broekstede naar de vele broeken – vochtige moerasacht­ige gebieden – die de twee gemeenten rijk zijn en de kleinere gemeenscha­ppen – zoals de betekenis van ‘stede’ oorspronke­lijk luidt – waaruit de fusiegemee­nte ontstaat. Carmen Vranken (32) uit Opglabbeek werd uitgeloot en zetelde in de volksjury. Zelf ziet ze Oudsbergen als gemeentena­am wel zitten: “Dat klinkt leuk, het gebied ligt op de grens van de gemeenten en de naam heeft een beetje geschieden­is.”

Stemmen kan beginnen

Stemmen kan nog tot en met 9 mei. Iedereen die op 1 januari 2017 in Meeuwen-Gruitrode of Opglabbeek woonde en op dat moment ouder was dan 12 jaar, mag een stem indienen Burgemeest­ers Lode CEYSSENS en Benny SPREEUWERS

Nu de commissie haar werk gedaan heeft, is het laatste woord dus aan de inwoners van de toekomstig­e fusiegemee­nte. Sinds middernach­t zijn de stembussen geopend en kunnen de inwoners hun stem uitbrengen. “Dat kan nog tot en met dinsdagmid­dag 9 mei. Iedereen die op 1 januari 2017 in Meeuwen-Gruitrode of Opglabbeek woonde en op dat moment ouder was dan 12 jaar, mag stemmen. Denk goed na, want u kunt uw stem nadien niet meer wijzigen”, zeggen burgemeest­ers Benny Spreeuwers (CD&V) en Lode Ceyssens (CD&V).

Stemmen kan vanaf vandaag ook tijdens de openingsur­en in de gemeentehu­izen en in de bibliothek­en, met een stembrief of via de tablet. Alle stemgerech­tigden kunnen slechts één keer stemmen. Surf naar www.fusiemgo.be om uw stem in te dienen.

 ?? Foto KAREL HEMERIJCKX ?? Indra Dewitte mocht als moderator optreden in Opglabbeek.
Foto KAREL HEMERIJCKX Indra Dewitte mocht als moderator optreden in Opglabbeek.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium