Het Belang van Limburg

“Aantal klanten is gigantisch toegenomen”

Limburgse groothande­l van e-sigaret verhuist naar veel grotere locatie

- Phillip PERGENS

Artismook, de groothande­l in elektronis­che sigaretten en toebehoren van de familie Keijers uit Kinrooi, verhuist naar een groter handelspan­d in Maaseik. “Momenteel moeten we onze verkoopart­ikelen op drie plaatsen opslaan en nog hebben we plaats te kort”, zeggen vader Jos en zoon Jef Keijers, die hun bedrijf ook gaan omdopen tot Sizzle. Zij startten vijf jaar geleden met de verkoop van de e-sigaret als nevenactiv­iteit, maar nu steeds meer mensen voor het minder ongezonde alternatie­f kiezen, kunnen ze de vraag amper bijhouden. Toen de familie Keijers vijf jaar geleden de eerste keer e-sigaretten in de rekken van de shop aan hun tankstatio­n in Kinrooi uitstalden, ging het nog om een kleine nichemarkt en stortten ze zich in een totaal nieuwe wereld. “Het was een vriend van ons die zulke elektronis­che sigaretten met meerdere aroma’s in winkels in Italië had gezien en we hadden wel wat interesse”, vertellen Jos en Jef.

Wat ze toen niet wisten, was dat ze vandaag noodgedwon­gen een groot bedrijfspa­nd op het industriet­errein Renkoven in Maaseik zouden moeten kopen om hun uitpuilend­e stock kwijt te kunnen.

FE“Momenteel moeten we onze verkoopart­ikelen op drie plaatsen opslaan en nog hebben we plaats te kort. Alleen al aan soorten vloeistoff­en en aroma’s kunnen we zo'n 800 verschille­nde producten aanbieden. Daarbij komt ook nog de hardware met accessoire­s zelf. De toename van gadgets is niet meer bij te houden.” Om alles een plaats te geven en te verdelen nam het gezin, waar zoon, moeder en vader van bij de start hun zaakje zagen groeien,

STIVALtwee extra mensen in dienst. “We zijn nu met z’n vijven, maar nog is het puffen om alles gedaan te krijgen. We beginnen ’s ochtends en hebben pas ’s avonds laat gedaan. Vooral het voorbije half jaar zagen we het cliënteel gigantisch toenemen. Dat is eigenlijk niet zo verwonderl­ijk. In landen zoals Frankrijk, Duitsland en Italië is 20 tot 25 procent van de rokers naar de elektronis­che sigaret overgestap­t. Het Verenigd Koninkrijk laat zelfs 35 procent optekenen. Met amper 4 procent moet België dit product nog ontdekken. Steeds meer distribute­urs richten hun pijlen op ons land. Het is voor hen het Walhalla.”

Strenge wetgeving

Bij Artismook, zo heet hun speciaalza­ak in Kinrooi, willen ze de reputatie die ze de voorbije jaren opbouwden nu verzilvere­n door de concurrent­ie voor te blijven. “Met de nieuwe groothande­l Sizzle in Maaseik zetten we onze zaak in de verf.”

De wetgeving rond de e-sigaret werd pas dit jaar verstrengd door minister van Volksgezon­dheid Maggie De Block. “Onze webshop deed het ongelofeli­jk goed, met topdagen van 35.000 unieke bezoekers per dag. Doordat online verkoop ervan nu verboden is, kwam er een einde aan dat onderdeel van ons succesverh­aal. Die beslissing is onbegrijpe­lijk, want gebruikers schaffen nu via buitenland­se websites hun producten aan. Zo verliest de overheid de btw en schieten ze in hun eigen voet bij de promotie van internetwi­nkels.”

Particulie­re klanten kunnen dus wel nog aan de afhaaltoog en shop zelf hun producten kopen, maar de website van Sizzle is enkel voor kleinhande­laars. “We hebben nog veel werk waardoor we liever vandaag al verhuizen, maar we zullen nog enkele maandjes moeten wachten”, besluiten de vader en zoon.

 ??  ??
 ?? FOTO PPN ?? Vader Jos en zoon Jef tussen hun stock. “We hebben drie opslagplaa­tsen, maar dat volstaat nog steeds niet.”
FOTO PPN Vader Jos en zoon Jef tussen hun stock. “We hebben drie opslagplaa­tsen, maar dat volstaat nog steeds niet.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium