Het Belang van Limburg

(Niet) ziek

- Door Liliana Casagrande

Een arts die in een cel zit. Zo’n nieuws doet iedereen opschrikke­n. Zeker de reden waarom is moeilijk te vatten. Hij zou mensen als ‘ziek’ hebben omschreven, terwijl ze dat niet zijn. Dat er wel vaker mensen een uitkering krijgen die daar eigenlijk geen recht op hebben, weten we. Als je de ontplofte cijfers van de langdurig zieken ziet, dan weet je dat er van alles niet klopt. De werklozen worden strenger aangepakt, waardoor er een deel opschuift richting ziekteverz­ekering, zo eenvoudig is dat. In heel België waren er bij de laatste stand van zaken 370.000 mensen langer dan een jaar ziek. In Limburg 32.000, dat is een hele stad. Verhouding­sgewijs hebben we in Limburg de tweede grootste groep zieken van het hele land, alleen rond Charleroi is het nog erger. Oké, we zijn een streek met veel zwaar en ongezond werk, maar toch. In 2015 hebben we voor het hele land bijna 5 miljard uitgegeven aan de langdurig zieken, waarvan 418 miljoen euro in Limburg. Tegen 2018 zou daar nog een miljard of twee bijkomen.

Aan controles op de zieken is er anders geen gebrek. We horen wel vaker verhalen van mensen met een zeer ernstige ziekte die zich toch elk jaar moeten laten onderzoeke­n om te zien of bijvoorbee­ld hun geamputeer­d been toevallig weer is aangegroei­d. En dat de ene arts niet even streng is als de andere, weten we ook. De ene houdt je voor een verkoudhei­d thuis, de andere jaagt je zelfs met een opkomende griep naar het werk. Daarom dat Maggie De Block ook werkt aan nieuwe criteria om de ‘regionale verschille­n’ in die hele beoordelin­g van invaliden weg te werken. Maar dat er nu ook echt georganise­erde handel in ‘levenslang ziek zijn’ bestaat, is toch wel heel erg straf. Zeker omdat deze mensen het budget opeten van wie dat echt nodig heeft. En er zo heel wat andere investerin­gen in de gezondheid­szorg niet kunnen gebeuren. Controlesy­stemen om de fraudeurs er snel uit te vissen zijn er anders genoeg: naast je eigen arts, is er die van het ziekenfond­s en dan nog eens die van het Riziv. Dat zijn er dus drie. Durven die elkaars expertise niet in twijfel trekken?

De realiteit is wellicht veel eenvoudige­r. Even tellen: 370.000 langdurig zieken voor - momenteel - 36 Riziv-controleur­s. Dat zijn er al zes meer dan een tijdje geleden en er komen er nog eens 8 bij. Dan zitten we aan 44. Dat is dus nog altijd een kleine 10.000 patiënten per controleur. Die zullen dus vooral op papier controlere­n. 44 controleur­s voor 5 miljard. Dat is eigenlijk om te lachen.

Even tellen: 370.000 langdurig zieken voor 36 Riziv-controleur­s. Dat is dus zo’n 10.000 patiënten per controleur.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium