Het Belang van Limburg

Mag u verwachten in 2017

-

Het seizoen duurt 20 races en

aan het eind wint Hamilton

Geen regerende wereldkamp­ioen aan de start - Nico Rosberg is ondertusse­n op pensioen, weet u nog - maar met vier ex-kampioenen aan de start is het niveau niet noodzakeli­jk minder in 2017. Ga er maar van uit dat Lewis Hamilton ook dit jaar een gooi naar de titel zal doen. Zijn Mercedes is opnieuw de te kloppen bolide en met Valtteri Bottas als nieuwe teammaat hoeft de Brit zich eigenlijk niet te veel zorgen te maken. Nico Rosberg - uit iets beter hout gesneden dan de Fin - had vier jaar nodig om Hamilton onder de knoet te krijgen, verwacht niet dat Bottas dat al in zijn eerste (en enige?) jaar bij Mercedes zal herhalen.

En de concurrent­ie? Red Bull en Ferrari zijn tijdens de winter dichter bij Mercedes geraakt, maar Ferrari blijft Ferrari (lees: temperamen­tvol, maar chaotisch) en bij Red Bull zullen Daniel Ricciardo en Max Verstappen elkaar gegarandee­rd het leven zuur maken. Allemaal in het voordeel van Lewis Hamilton.

Explosieve duels op de piste

Wat ons naadloos bij het meest interessan­te aspect van 2017 brengt: de zogenaamde ‘wet Verstappen’ werd afgevoerd. Dit extra regeltje, ingevoerd om gevaarlijk­e stuurmanoe­uvres tijdens het remmen te kunnen bestraffen, werd maar één keer toegepast: om Sebastian Vettel op de vingers te tikken. Vanaf nu zullen de stewards alleen rijders bestraffen ‘die geheel of grotendeel­s schuld hebben aan een aanrijding’. “Dus we mogen opnieuw zelf beslissen hoe ver we kunnen gaan?” klonk het opgewekt bij Sebastian Vettel. “Een goede zaak.” U kan er gif op innemen dat Max Verstappen het dit jaar iets moeilijker zal krijgen om zijn positie te verdedigen en dat andere rijders die de Nederlande­r vorig jaar in het stof liet bijten - Vettel en Räikkönen voorop - uit zijn op revanche. Aangezien de Ferrari- en Red Bull-machines elkaar weinig moeten toegeven kan dat alleen maar spektakel opleveren.

Meer F1 op sociale media

U zou denken dat één van de grootste sporten ter wereld de moderne communicat­iemiddelen zo veel mogelijk zou benutten om de sport nog populairde­r te maken. Niets is minder waar. Het heeft geduurd tot 2017, en het vertrek van Bernie Ecclestone, om de Formule 1 het digitale tijdperk te laten binnentred­en. Al gebeurt dat nog schoorvoet­end. Voor het eerst kunnen teams en rijders tijdens Grand Prix-weekends ook bewegende beelden op de sociale media kwijt. Behalve tijdens de periodes wanneer er ook wagens in actie komen. Die beelden zijn nog steeds het exclusieve eigendom van Formula One Management, dat ook onder nieuwe eigenaar Liberty Media niet van plan is om de ietwat archaïsche TV-contracten in gevaar te brengen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium