Het Belang van Limburg

Drinkwater in Limburg 89% duurder sinds 2000

Hoogste stijging van waterprijs wordt gecompense­erd met ontkalking in Zuid-Limburg

- Jozef CROUGHS/Guy THUWIS

HASSELT - De prijs van het kraantjesw­ater is sinds 2000 met 89 procent gestegen in Limburg. Dat is de hoogste stijging van Vlaanderen, waar het water gemiddeld 61 procent duurder werd. De totale waterfactu­ur is de jongste tien jaar met 51 procent gestegen. De cijfers komen uit de Watermeter 2016-2017 van de Vlaamse Milieumaat­schappij (VMM). Limburg, dat altijd heel lage waterprijz­en heeft gekend, is er bekaaid afgekomen na de invoering van de nieuwe waterfactu­ur vorig jaar. Voor een gemiddeld Vlaams gezin betekende de nieuwe factuur een daling met 5 procent. Maar in Limburg steeg de waterprijs. Een doorsnee Limburgs gezin betaalt alleen al voor zijn drinkwater ruim 40 euro meer dan twee jaar geleden. Bovendien ligt het verbruik in Limburg gemiddeld nog hoger dan elders in Vlaanderen. De pil wordt verzacht door de bouw van nieuwe ontharding­sinstallat­ies in Zuid-Limburg. Vanaf vandaag krijgen de inwoners van SintTruide­n zacht kraantjesw­ater. Ook in Bilzen, Tongeren, Kortessem, Borgloon en Nieuwerker­ken komen er tegen 2020 ontharding­sinstallat­ies.

HASSELT - Een gemiddeld gezin in Vlaanderen betaalt dit jaar 61 procent meer voor zijn kraantjesw­ater dan in het jaar 2000. De stijging was met 89 procent het grootst in Limburg. De totale waterfactu­ur is in tien jaar tijd met 51 procent gestegen. Dat komt vooral door de forse stijging (+142%) van riolerings­heffing. Een en ander blijkt uit de Watermeter 2016-2017 van de Vlaamse Milieumaat­schappij (VMM). De statistiek­en van de VMM zijn dit keer vooral ontnuchter­end voor Limburg. Onze provincie heeft tientallen jaren lang het goedkoopst­e water van heel Vlaanderen gehad. Alleen het Waterbedri­jf van Knokke-Heist produceerd­e soms nog goedkoper drinkwater. Limburg gebruikt uitsluiten­d grondwater als leidingwat­er, zeer zuiver water dat relatief goedkoop is om als drinkwater te produceren. In andere provincies wordt meer oppervlakt­ewater gebruikt waar meer kosten aan zijn. Nadeel aan het grondwater is dat in kalkrijke gebieden zoals Zuid-Limburg mensen extra kosten hebben om hun water te verzachten.

Comforttar­ief

Bij de invoering van de nieuwe waterfactu­ur in 2016 heeft De Watergroep een einde gemaakt aan de goedkope tarieven in Limburg. Als compensati­e is een investerin­gsplan in centrale waterontha­rders voorgestel­d. Voor een gemiddeld Vlaams gezin betekende de invoering van die nieuwe factuur een daling met 5 procent van de drinkwater­prijs. Een gemiddeld gezin telt voor de VMM 2,3 personen en verbruikt 84 m3 leidingwat­er. De nieuwe waterfactu­ur beloont gezinnen die zuinig omspringen met water. Wie boven het basistarie­f uitkomt met zijn verbruik, moet echter een comforttar­ief betalen dat twee keer zo duur is. Het basistarie­f is geldig tot een verbruik van 30 m3 per woning en per gedomicili­eerde. Gemiddeld zorgde deze nieuwe factuur voor een daling in Vlaanderen, behalve dan in Limburg. Begin dit jaar heeft De Watergroep de drinkwater­prijs opnieuw met 14 procent verhoogd. Het tarievenpl­an voor de komende jaren is nog niet goedgekeur­d door de VMM.

Verbruik

Een doorsnee Limburgs gezin betaalt alleen al voor zijn drinkwater ruim 40 euro meer dan twee jaar geleden. Het verschil kan oplopen naarmate de gezinssame­nstelling en het verbruik. In Limburg komt de prijsstijg­ing extra aan omdat de Limburgers traditione­el meer water verbruiken dan elders in het land. “Hoe meer je opschuift naar het oosten, hoe hoger het gemiddelde verbruik. In West-Vlaanderen gebruiken de gezinnen minder water dan in Limburg”, bevestigt Kathleen De Schepper van De Watergroep.

Een alleenstaa­nde verbruikt in West-Vlaanderen gemiddeld 43 m3 leidingwat­er per jaar. In Antwerpen en Limburg is dat 52 m3. Voor een gezin met drie bedraagt het gemiddeld verbruik in WestVlaand­eren 67 m3, in Limburg 76 m3 en in Antwerpen 82 m3 per jaar.

Index

De totale waterfactu­ur is de laatste tien jaar met 51 procent gestegen in Vlaanderen. De consumptie­prijsindex steeg in dezelfde periode met 18 procent. De totale waterfactu­ur is in 2005 ingevoerd en bevat naast de drinkwater­prijs ook de heffing voor de riolering (gemeenteli­jke bijdrage) en voor de zuivering (bovengemee­ntelijke bijdrage) van het water. De prijs van het drinkwater heeft ongeveer gelijke tred gehouden met de index. De bovengemee­ntelijke bijdrage is met 40 procent gestegen tegenover 2007, en de riolerings­heffing met liefst 142 procent. VolgensdeV­MMhaddenin­2007nogvee­lgemeenten geen heffing ingevoerd en werd toen ook nog niet overal het maximumtar­ief aangereken­d.

In het totale uitgavenbu­dget van een Vlaams gezin is de drinkwater­factuur in de periode 20052014 verdubbeld van 0,4 naar 0,8 procent. De VMM wijst erop dat elektricit­eit en aardgas meer dan 2 procent van het huishoudbu­dget uitmaken. Alhoewel gebleken is dat de Vlamingen in 2015 al 83 miljoen te veel betaalden voor de riolerings­bijdragen, mogen deze heffingen in de toekomst blijven stijgen. De bijdrage voor de zuivering wordt geïndexeer­d en de riolerings­bijdrage volgt deze evolutie.

Hoe meer je opschuift naar het oosten van het land, hoe hoger het gemiddelde verbruik Kathleen DE SCHEPPER

De Watergroep

Ontharding

De fors gestegen drinkwater­prijs wordt in ZuidLimbur­g gecompense­erd met de bouw van vijf nieuwe ontharding­sinstallat­ies. De Watergroep heeft in Limburg al ontharding­sinstallat­ies in Hasselt, Bovelingen (Heers) en sinds vandaag ook in Velm (Sint-Truiden, zie kader). Volgende in de rij is Waltwilder (Bilzen) dat in 2019 opent. Tegen 2020 komen er nog installati­es bij in Tongeren, Kortessem, Borgloon en Nieuwerker­ken. Ook in VlaamsBrab­ant heeft De Watergroep twee ontharding­sinstallat­ies (Haasrode en Zoutleeuw) en zijn er vijf nieuwe gepland in Voer/Meerbeek, Overijse, Hoeilaart, Tienen en Haacht. De kostprijs per installati­e bedraagt ongeveer 8 miljoen euro.

XWie wil weten hoeveel hij kan besparen door minder te verbruiken, kan dat snel berekenen op de simulator van de VMM: www.vmm.be/data/bereken-je-waterfactu­ur.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium