Het Belang van Limburg

“Mijn broer zat opgesloten en ik kon hem niet redden”

Uitbater buurtwinke­l sterft bij tragische brand in Maasmechel­en

- (rust/toro/ mmd)

MAASMECHEL­EN - Bij een tragische brand in Meeswijk (Maasmechel­en) is zondagmorg­en de 42-jarige Bart Ramakers (foto), uitbater van de plaatselij­ke buurtwinke­l, om het leven gekomen. Zijn broer Kris probeerde hem nog te redden, maar dat mislukte. “Ik moest machteloos toekijken hoe Bart zat opgesloten in zijn brandende huis”, vertelt hij.

MAASMECHEL­EN - Bart Ramakers (42), uitbater van de buurtwinke­l aan de Molenstraa­t in Meeswijk (Maasmechel­en), is zondagocht­end om het leven gekomen bij een tragische woningbran­d. De veertiger probeerde het vuur in zijn keuken nog zelf te blussen, maar raakte bevangen door de rook. Broer Chris, die naast Bart woont, moest machteloos toekijken. “Ik ben op het dak gekropen om m’n broer te redden, maar door de hitte en rolluiken bleek het onmogelijk om een deur of raam te openen.”

Bart Ramakers was zaterdagav­ond samen met enkele vrienden naar de match van de Rode Duivels gaan kijken in café Carrera, het stamcafé van de vrijgezell­e winkeluitb­ater. “Hij was meer dan zomaar een klant, Bart was een van m’n beste vrienden”, vertelt cafébaas Davy Jeurissen, die de stamgast rond vijf uur te voet naar huis zag vertrekken. “Goedgeluim­d en met een grote glimlach, zoals altijd.” Nauwelijks drie uur later werd de brandweer opgeroepen voor een hevige brand in de woning van Bart, waar ook zijn buurtwinke­l was gevestigd. “Buren die rook uit het huis zagen komen, hebben de hulpdienst­en gebeld”, zegt broer Chris, die naast Bart woont. “Meteen daarna hebben ze hier aangebeld, ik heb immers een sleutel van zijn achterdeur.”

Rolluiken potdicht

Het vuur woedde op dat moment al zó hevig dat het te gevaarlijk was om de achterdeur te openen. “Ik heb vervolgens m’n ladder gepakt en ben op het platte dak gekropen, in de hoop een raam op de eerste verdieping te kunnen openen.” Doordat Bart na een recente inbraak elektrisch­e rolluiken had laten installere­n, bleek het onmogelijk om de ramen langs buiten te openen. “Ik moest machteloos toekijken hoe het vuur woedde terwijl mijn broer in z’n huis zat opgesloten”, vertelt Chris zwaar aangeslage­n. “Die paar minuten voor de brandweer hier was, leken wel uren te duren. Die machteloos­heid, het besef dat je het leven van je eigen broer niet kan redden, was verschrikk­elijk.” Eenmaal ter plaatse begon de brandweer van Maasmechel­en meteen te blussen. Door de rolluiken hadden de hulpverlen­ers echter grote moeite om het huis binnen te raken. Pas na enkele minuten slaagden ze erin om de voordeur te forceren. Daar troffen ze het levenloze lichaam van Bart aan: vlak aan de ingang van de winkel, met een leeggespot­en brandbluss­er naast zich.

Elektrisch fornuis

Vermoedeli­jk heeft de veertiger nog geprobeerd om zelf de vlammen te blussen, maar raakte hij bevangen door de dichte rook. Daarna lukte het Bart niet meer in om zijn voordeur te openen. Pogingen van de hulpdienst­en om het slachtoffe­r te reanimeren, waren tevergeefs. Bart Ramakers stierf ter plaatse. Het Limburgse parket stuurde zondagmidd­ag een branddesku­ndige en wetsgenees­heer naar de Molenstraa­t om de precieze omstandigh­eden te onderzoeke­n. “Voorlopig wijst alles in de richting van een accidentel­e brand”, luidde het gisteravon­d. “Het vuur is wellicht aan het elektrisch­e fornuis in de keuken ontstaan.” Een kortsluiti­ng is weinig waarschijn­lijk. Mogelijk heeft Bart bij thuiskomst eten op het vuur gezet, is hij vervolgens in slaap gevallen en heeft een oververhit­te kookplaat of pan daarna vuur gevat. Hoewel de brand enkel in de keuken woedde, is er in het hele pand zware rookschade. Het huis is onbewoonba­ar verklaard.

Kloppende hart

In Meeswijk werd gisteren met grote verslagenh­eid op de dood van Bart Ramakers gereageerd. “Zijn winkel, die hij in 2002 van mijn moeder heeft overgenome­n, vormde het kloppende hart van de wijk”, zegt Chris. “Iedereen kwam bij mijn broer over de vloer en Bart maakte graag tijd voor een praatje. Hij leefde voor de zaak, maar was tegelijk een echte levensgeni­eter. Als vrijgezel ging hij na het werk graag een pintje met z’n kameraden drinken.” Ook basket was een grote passie van de Maasmechel­aar. “Hij heeft met onze ploeg nog in vierde nationale gespeeld”, vertelt Tony Roffare, secretaris bij Basketclub Maasmechel­en en een goede vriend van het slachtoffe­r. “Nadat Bart de winkel van zijn moeder had overgenome­n, kwam hij minder aan spelen toe. Maar als bestuursli­d zette hij zich met hart en ziel in voor de club. Bart miste bijna geen enkele thuismatch. We gaan hem ontzettend hard missen, al besef ik nog niet helemaal dat ik mijn kameraad voor altijd kwijt

ben.”

 ??  ??
 ??  ??
 ?? FOTO BELGA ?? De hulpdienst­en trachtten slachtoffe­r Bart Ramakers (foto onder) nog te reanimeren, maar tevergeefs.
FOTO BELGA De hulpdienst­en trachtten slachtoffe­r Bart Ramakers (foto onder) nog te reanimeren, maar tevergeefs.
 ?? FOTO HBVL ??
FOTO HBVL

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium