Het Belang van Limburg

‘Win for Life’ voor iedereen

Het basisinkom­en van Nele Lijnen

- Liliana CASAGRANDE

Met een basisinkom­en willen we mensen zekerheid geveng zodat ze kunnen kiezen voorvoo hun geluk

Nele LIJNENLIJN­E Parlements­lid Open VldV

BRUSSEL - Een basisinkom­en voor iedereen, zonder dat je daar een klop voor hoeft te doen. Dat is het debat dat federaal parlements­lid Nele Lijnen (Open Vld) wil voeren. Om dat te lanceren, heeft ze een boek klaar (‘Win For Life’) én start ze een petitie met de steun van onder meer Grete Remen (N-VA), Pascal Paepen, Noël Slangen, Roland Duchâtelet en Françoise Chombar. Vandaag zal ze ook aan de mouw trekken van minister van Sociale Zaken Maggie De Block (Open Vld). Vorig jaar al vroeg Lijnen via een resolutie aan het Federaal Planbureau om kosten en impact van het basisinkom­en uit te rekenen. “Vandaag ga ik aan minister van Sociale Zaken Maggie De Block vragen om me daarin te steunen. Ik wil ook weten welk effect dat heeft op de werkgelege­nheid en op de gezondheid­szorg.”

Wat is een basisinkom­en?

“De overheid geeft je geld, zonder dat er enige voorwaarde aan is gekoppeld, aan alle mensen. Vanaf het moment dat je er bent tot je er niet meer bent. Het is geen uitkering die je alleen in bepaalde gevallen kan krijgen. Het is losgekoppe­ld van arbeid. Eigenlijk is het een soort van Win for Life. ”

Niet werken voor de kost, maakt mensen toch lui?

“Elk onderzoek over het basisinkom­en toont aan dat mensen blijven werken. Iedereen wil zich toch verbeteren? Wat heb je vandaag: vooral regels die zeggen wat je allemaal niet mag doen. Met wie je samenwoont, wat je doet met het geld dat je krijgt,... Als je dat weghaalt, dan kunnen mensen doen wat ze graag doen. Een basisinkom­en is net het meest activerend­e systeem ooit.”

Dus we moeten af van het idee: voor wat, hoort wat?

“Ja. Dat juk moeten we van ons afgooien. Je moet het zien als een sociaal dividend dat de mensen krijgen.”

Wat het kost, heeft Roland Duchâtelet toch al lang uitgereken­d? 109 miljard euro, maar dat is volgens hem minder dan wat de sociale zekerheid ons nu kost. Hij gaat uit van een basisinkom­en van 750 euro voor volwassene­n. Gepensione­erden en zieken krijgen meer.

“Dat weet ik, maar ik wil me niet vastpinnen op een bepaald bedrag. Ik denk dat hij ook heel graag zou meewerken aan het onderzoek ( lacht). Je gaat naar een heel nieuwe sociale zekerheid, naar een totaal nieuw belastings­ysteem en een kleinere overheid. We moeten ons afvragen wat de overheid nog voor ons moet doen en wat niet.”

Is het grote voordeel niet dat je veel minder controles nodig hebt? Als iedereen evenveel krijgt, heeft frauderen ook geen zin.

“Als je de hele administra­tie afschaft, bespaar je natuurlijk al heel wat. Momenteel gaat 53 procent van al onze uitgaven naar de overheid, in Nederland is dat 42 procent. Volgens econoom Geert Noels zou dat verschil ons al 37 miljard opleveren. Maar om dat te bereiken, moeten we verder nadenken en moeten we ook nagaan welke subsidies we nog moeten geven aan bedrijven en organisati­es. Dus alles wat je vandaag van de overheid krijgt, moet herzien worden.”

Is het basisinkom­en ook echt politiek haalbaar?

“Eens de politiek doorheeft dat het in onze samenlevin­g erg leeft, wel.”

Maar als iedereen een basisinkom­en krijgt van pakweg 750 euro, dan is dat minder dan wat je nu bijvoorbee­ld krijgt als je langdurig ziek of werkloos bent.

“We willen in elk geval sociale correcties voor wie ziek of mindervali­de is. Wat de werklooshe­id betreft: vandaag mag je als werkloze niets bijverdien­en of je wordt gestraft. Dat verandert dus helemaal. Bovendien heb je je basisinkom­en altijd, terwijl je de huidige uitkeringe­n kan verliezen.”

En het pensioen?

“Dat zal ook vertrekken vanuit een basispensi­oen. Want nu zit je bij de pensioenen met een grote ongelijkhe­id, waarbij ambtenaren veel krijgen en zelfstandi­gen erg weinig.”

Er zullen in elk geval jobs sneuvelen: wie wil nog gaan poetsen?

“Dat weet ik niet. Jobs die niemand wil doen, zullen meer betaald worden. Maar er zullen in elk geval veel jobs sneuvelen. Daarom heb ik ook een hoofdstuk over de robots die de arbeidsmar­kt innemen en de nieuwe plaats die de

mens daarin krijgt.”

En die robots betalen sociale zekerheid?

“Wie creëert de toegevoegd­e waarde? Is dat de robot, dan betaalt die.”

Dus uw kinderen moeten later niet werken?

“Die mogen net doen wat ze willen. Ken je echt zoveel mensen die thuis in hun hangmat liggen? Ik niet, maar ik ken wel mensen die op brugpensio­en gaan omdat ze het huis van kinderen willen verbouwen. Hoeveel jongeren studeren vandaag op aansporen van hun ouders iets ‘voor de zekerheid’? Wel, we willen die jongeren zekerheid geven zodat ze kunnen kiezen voor hun geluk.”

Xwww. winforlife­boek.be

 ?? FOTO DD ??
FOTO DD
 ?? FOTO DICK DEMEY ?? Lijnen schreef met ‘Win For Life’ een boek over het basisinkom­en.
FOTO DICK DEMEY Lijnen schreef met ‘Win For Life’ een boek over het basisinkom­en.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium