Het Belang van Limburg

Dop voor het leven

- Door Liliana Casagrande REACTIES: DEKERN@HBVL.BE

Vandaag trekt federaal parlements­lid Nele Lijnen (Open Vld) naar minister van Sociale Zaken Maggie De Block (Open Vld) met de vraag haar idee voor het basisinkom­en te ondersteun­en. Lijnen wil dat het Federaal Planbureau uitrekent wat een basisinkom­en kost en wat voor impact dit heeft op de maatschapp­ij. Uiteindeli­jk wil ze een systeem van sociale zekerheid waarbij iedereen elke maand geld krijgt, zonder dat je daar iets voor doet.

Geld krijgen zonder ervoor te werken, klinkt vreemd. We zijn opgevoed met principes als ‘loon naar werken’ of ‘je krijgt in het leven niets voor niets’. Met een basisinkom­en kunnen dit soort regels op de schop. Nu deelt de overheid ook al geld uit. Omdat je geen werk hebt, omdat je ziek bent, omdat je kinderen hebt,... Om geld te krijgen, moet je telkens een reden hebben. Maar wat als je die reden nu eens zou afschaffen? Volgens de OESO kunnen we gewoon - door de huidige uitgaven voor sociale zekerheid in België te herverdele­n - iedereen elke maand 750 euro geven. Dat zou in elk geval een veel eenvoudige­r land opleveren, met veel minder administra­tie en controle. Als iedereen evenveel krijgt en iedereen mag bijverdien­en, is het ook gedaan met allerlei fraude, zoals die van vorige week. Nu is de sociale zekerheid zo’n ingewikkel­d kluwen dat alleen nog gespeciali­seerde loketbedie­nden eraan uit kunnen.

Vraag maar aan een minister, een staatssecr­etaris of de baas van een ziekenfond­s hoeveel dagen je moet werken alvorens je ziek mag zijn. Een eenvoudige vraag, denkt u? In Brussel kunnen ze daar niet in een-twee-drie op antwoorden, hebben we vorige week gemerkt. In sommige buurten van Genk of Heusden-Zolder duidelijk wel. Daar zitten echte specialist­en in sociale zekerheid die alle gaten in de systemen kennen: de twee spilfigure­n die ervoor gezorgd hebben dat we misschien wel 18 miljoen euro per jaar hebben uitgekeerd aan 2.000 zieken die niet ziek zijn. Die twee waren erg bekende figuren in de Turkse gemeenscha­p, weten we intussen. Iedereen wist dat je bij hen moest zijn, niemand klikte. Maar ook in andere kringen wordt volop gefraudeer­d. Mensen die in het tuinhuis van hun partner ‘wonen’ om toch maar een volledige uitkering op te strijken. Koppels van wie de man ‘op papier’ bij zijn ouders intrekt omdat de vrouw als gezinshoof­d meer dop vangt. Ach, je vindt dit soort fraude in elke straat. Sjoemelen zit blijkbaar in onze genen, daarom dat de overheid zichzelf best zo eenvoudig en zo transparan­t mogelijk organiseer­t. Met zo simpel mogelijke regels. Dan hoeft niemand nog in tuinhuizen te wonen of als dertiger in zijn jongenskam­er te slapen. Want iedereen krijgt elke maand zijn ‘dop voor het leven’.

Sjoemelen zit blijkbaar in onze genen. Daarom organiseer­t de overheid zichzelf best zo eenvoudig en zo transparan­t mogelijk

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium