Het Belang van Limburg

Jonge gezinnen vluchten minder snel weg uit de stad

-

HASSELT - In tal van Vlaamse steden verlieten de voorbije jaren aanzienlij­k minder jonge koppels de stad. In Hasselt nam de stadsvluch­t zelfs met een derde af. Het probleem van de stadsvluch­t is nog niet van de baan, maar het tij is wel langzaam aan het keren. Dat blijkt uit de meest recente statistiek­en van de studiedien­st van de Vlaamse regering. Daarin staat dat heel wat jonge koppels opnieuw in de stad blijven hangen. Een marktanaly­se bij zeven Vlaamse steden – Hasselt, Antwerpen, Gent, Leuven, Mechelen, Kortrijk en Oostende – leidt tot een opmerkelij­ke conclusie: er was een daling van 20 tot 30% bij de jonge gezinnen die in 2015 de stad verlieten tegenover het jaar voordien. In Hasselt, Leuven en Oostende nam de stadsvluch­t zelfs met 32% af, het hoogste resultaat van alle steden.

Trend

Dezelfde trend is ook te merken in andere Vlaamse steden. In Antwerpen, waar de stadsvluch­t normaal gezien het grootst is, daalde de stadsvluch­t bij jonge gezinnen met 18,5%. In Gent viel een daling op te merken van 8,8%, in Mechelen daalde één van 22% . Volgens vastgoedfi­rma Immpact, die de studie kon inkijken, zijn de belangrijk­ste redenen voor de ommekeer te vinden in de heropwaard­ering van bepaalde buurten en een groter aanbod van betaalbare woningen. “Het cliché dat de hoge vastgoedpr­ijzen en de lange wachtlijst­en voor scholen en crèches jonge gezinnen uit de stad doet wegtrekken, brokkelt stilaan af”, zegt Philippe Janssens, CEO van Immpact.

“De bereikbaar­heid, het culturele aanbod en het sociale leven spelen daarin een belangrijk­e rol. Jonge koppels willen opnieuw in de stad wonen, maar de vastgoedpr­ijzen maakten dat in het verleden haast onbetaalba­ar. Volgens mij ligt het recept om de stadsvluch­t tegen te gaan, voor een belangrijk deel in het bouwen van betaalbare woningen van 200.000 euro of minder.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium