Het Belang van Limburg

“Geen wapens meer naar Saoedi-Arabië”

-

BRUSSEL - Minister van Ontwikkeli­ngssamenwe­rking Alexander De Croo (Open Vld) wil niet dat er nog Belgische - lees: Waalse - wapens uitgevoerd worden naar Saoedi-Arabië. Dat land voert volgens hem een “gruwelijke oorlog” in Jemen, een van de landen die getroffen zijn door hongersnoo­d. Hij zegt dat premier Michel (MR) hem steunt. Vrijdag maakte De Croo bekend dat de federale regering elke euro verdubbelt die wordt ingezameld voor Hongersnoo­d 12-12. Een van de getroffen landen waar fondsen voor worden ingezameld, is Jemen, waar een burgeroorl­og aan de gang is.

Dat Saoedi-Arabië, een van de hoofdrolsp­elers in het conflict, oorlog voert met Belgische wapens stoot De Croo tegen de borst. “Enerzijds er alles aan doen om in Jemen mensenleve­ns te redden en anderzijds wapens leveren, dat kan niet.”

Wallonië is zelf bevoegd voor haar wapenhande­l. De Saoedi’s kochten in 2015 voor 575 miljoen euro bij de Waalse wapensecto­r (FN Herstal), goed voor 60 procent van de totale export. De Herstal-groep is trouwens voor 100 procent van de Waalse overheid, die daarnaast de exportverg­unningen aflevert. FN is goed voor 1.000 jobs.

In Vlaanderen is er ook al langer discussie over een eventueel embargo tegen Saoedi-Arabië. Het officiële standpunt nu is dat aanvragen geval per geval worden bekeken, maar dat het antwoord in principe neen is. “Vlaanderen exporteert geen wapens naar Saoedi-Arabië”, zegt de woordvoerd­er van Vlaams minister-president Geert Bourgeois (N-VA). Zowel sp.a als Groen hebben al eerder een embargo voorgestel­d, maar kregen daar geen steun voor van Open Vld. Groen wil ook dat er geen handelsmis­sies meer worden georganise­erd naar SaoediArab­ië.

Enerzijds er alles aan doen om in Jemen mensenleve­ns te redden en anderzijds wapens leveren, dat kan niet Alexander DE CROO

Minister van Ontwikkeli­ngssamenwe­rking

 ?? FOTO BELGA ??
FOTO BELGA

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium