Het Belang van Limburg

Politie voert controles uit op internatio­nale lijnbussen in Antwerpen

‘Terrorist’/wegpiraat van de Meir wordt vandaag ondervraag­d

-

Mohamed

R. (39) wordt vandaag verhoord. Zijn verklaring­en zouden mogelijk meer licht kunnen werpen op de reden waarom hij donderdago­chtend met zijn Citroën tegen hoge snelheid over de Meir in Antwerpen scheurde met wapens in zijn koffer. De Tunesiër uit Frankrijk zit sindsdien in de cel op verdenking van poging tot terroristi­sche moord. Toch zou het incident een onwaarschi­jnlijke samenloop van omstandigh­eden kunnen zijn. In de loop van de voorgaande nacht moest de ambulance komen voor Mohameds vriendin, Yveline. De man zou de ambulance met zijn vrouw naar het ziekenhuis gevolgd zijn, maar speelde die kwijt. Op zoek naar het ziekenhuis zou hij later op de Meir zijn beland. Stomdronke­n en onder invloed van cocaïne en cannabis. Zelf zegt Yveline gewond te zijn geraakt omdat ze met geweld overvallen werd, maar de politie is ervan overtuigd dat Mohamed haar zelf geslagen heeft. Uit het onderzoek blijkt dat de twee die bewuste avond heftig ruzie hebben gemaakt. Ze werden buitengeze­t uit een café in het Antwerpse centrum.

Als blijkt dat Mohamed R. geen terroristi­sche motieven had en louter een dronken automobili­st met een passie voor (verboden) wapens is, dan is de kans reëel dat de raadkamer hem morgen terug vrijlaat .(

De politie heeft zaterdag voor het eerst een controleac­tie georganise­erd die gericht was op internatio­nale lijnbussen met een stopplaats in Antwerpen. De politie trof vijf illegalen aan, stelde zes processen-verbaal op voor drugsbezit en één voor verboden wapens. Er werd één geseinde persoon aangetroff­en, en éénNederla­ndsechauff­eurmocht niet meer verder rijden, omdat hij onder invloed was van verdovende middelen.

Het opzet van de actie was om een beeld te krijgen van het publiek dat Europa doorkruist met dergelijke bussen. Zo maakten terroriste­n Mehdi Nemmouche en Anis Amri er al gebruik van om te vluchten. De bussen werden vanuit de politiehel­ikopter op de snelwegen gelokalise­erd, waarna motards van de wegpolitie hen naar de oude rijkswacht­kazerne in Wilrijk begeleidde­n. In totaal werden negen bussen en 243 passagiers gecontrole­erd.

 ?? FOTO BFM ??
FOTO BFM

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium