Het Belang van Limburg

De gevaarlijk­ste man in de Amerikaans­e politiek

Alleen Trump-strateeg Steve Bannon wint na mislukte zorgwet

- Kim CLEMENS

Donald Trump is vernederd, Paul Ryan is uitgeteld. Op het eerste gezicht zijn er alleen verliezers in de interne Republikei­nse oorlog rond het mogelijke afschaffen van Obamacare, de huidige Amerikaans­e ziekenzorg­wetgeving. Maar achter de schermen is er wel een overwinnaa­r: Steve Bannon (63). De hoofdstrat­eeg van Trump heeft in alle stilte het wetsvoorst­el mee laten zinken. En bewijst wat velen voorspelde­n: dat hij de gevaarlijk­ste man is in de Amerikaans­e politiek. “Jongens, kijk. Dit is geen discussie. Dit is geen debat. Jullie hebben geen andere keuze dan te stemmen voor dit wetsvoorst­el.” Met die harde woorden probeerde Steve Bannon vorige week de uiterst conservati­eve Republikei­nse fractie – de House Freedom Caucus – te overtuigen om de nieuwe zorgwet in het Congres goed te keuren. Of zo leek het naar buiten toe toch. De dreigende taal werkte niet. Waardoor Paul Ryan, de Republikei­nse voorzitter van het Huis van Afgevaardi­gden, het wetsvoorst­el op vraag van de president weer introk. En misschien was dat al van bij het begin de bedoeling van Steve Bannon. Het gefaalde wetsvoorst­el is een fameuze kaakslag voor Donald Trump, die zelfs zijn eigen partij niet kan verbinden. Maar een nog grotere kaakslag voor Paul Ryan, die het wetsvoorst­el uitdacht en er zijn politiek lot aan heeft verbonden. En laat die carrièrepo­liticus Paul Ryan nu ook nog de grote vijand zijn van populist Steve Bannon. Dan hoeft het dus niet te verbazen dat Bannon publiek de nieuwe zorgwet steunde, maar er achter de schermen zijn gal over zou gespuwd hebben. Hij zei dat ze “geschreven was door de verzekerin­gsindustri­e”, en niet genoeg komaf maakte met de “zware administra­tie” van Obamacare. Dié woorden hebben wél gewerkt. Waardoor Bannon nu de enige Republikei­n in het Witte Huis is die er sterker voor staat dan een

week geleden.

Breitbart

Steve Bannon is dan ook de kwelduivel van de Republikei­nen, die al jaren fulmineert tegen wat hij de “globalisti­sche politieke elite” noemt. Of die dan deel uitmaken van zijn partij of de partij aan de overkant van het gangpad, maakt voor Bannon niet uit. Anti-establishm­ent is nog de beleefdste manier om zijn agenda te benoemen. Het falen van deze versie van Trumpcare past perfect in een plan om het traditione­le deel van de Republikei­nen van binnenuit lam te leggen. “Hij is de gevaarlijk­ste man in de Amerikaans­e politiek”, waarschuwd­en opiniemake­rs enkele maanden geleden nog. Net omdat hij zichzelf altijd aan de zijlijn heeft gezet en niemand écht vat op hem heeft.

Bannon, die nochtans opgroeide in een Democratis­ch nest in de staat Virginia, dankt zijn reputatie aan Breitbart, een nieuwswebs­ite die volgens haar oprichter Andrew Breitbart een tegenwicht biedt tegen de “mainstream liberale media”. Breitbart is controvers­ieel, oerconserv­atief en voedt de onderbuik van de VS. In 2012 – na de dood van Andrew Breitbart – nam Bannon er de leiding. De nieuwssite gaat prat op titels die vaak op of over het randje gaan. Abortuscij­fers vergeleken ze met de Holocaust. Of nog: “Heb je liever een kind met kanker of een kind met feminisme?” Complotthe­orieën en populistis­che verhalen vieren er hoogtij. Bannon zelf werd beschuldig­d van antisemiti­sme – door zijn tweede vrouw – van racisme, fascisme en misogynie. Toen Trump zijn kandidatuu­r aankondigd­e, schaarde de site zich voluit achter “de John Wayne van de Amerikaans­e politiek”.

Brein van Trump

Meer nog: het is dankzij Steve Bannon dat Trump überhaupt in het Witte Huis zit. In augustus 2016 was het Bannon die als nieuwe campagnele­ider de toen kwakkelend­e Trump-campagne richting overwinnin­g moest stuwen. En dat lukte ook. Het was Bannon die ervoor zorgde dat de miljardair erin slaagde om zich te profileren als kleine man die vecht tegen de elite. Na de verkiezing kreeg hij dan ook een sleutelpos­itie in het Witte Huis en in de Nationale Veiligheid­sraad toebedeeld. Die aanstellin­g deed zowel vriend als vijand van Donald Trump bibberen.

Al van bij zijn start als strateeg van de Trump-administra­tie is het duidelijk dat Bannon voor een groot deel de koers bepaalt. Hij is de architect van het beruchte inreisverb­od vanuit zeven moslimland­en, bijvoorbee­ld. “Het brein van Trump”, zo wordt hij smalend genoemd. Die positie blijft hij ook na het zorgwet-debacle behouden, terwijl Paul Ryan almaar wankeler aan de andere kant van het Republikei­nse spectrum staat.

“Shitlist”

Niet toevallig gooit een stuk op Breitbart nog meer olie op het vuur. Daarin staat dat de Republikei­nen erover denken Paul Ryan te vervangen. Eens het zo ver is, is de eerste overwinnin­g van Bannon een feit. Maar daar zal het wellicht niet stoppen. Volgens verschille­nde bronnen heeft Bannon Trump aangeraden een “shitlist” op te stellen: een lijst met Republikei­nen die tegen het wetsvoorst­el waren, om de loyaliteit aan de president in kaart te brengen. En om de volgende tegenstand­er uit te kiezen, misschien.

 ?? FOTO BELGA ?? Steve Bannon.
FOTO BELGA Steve Bannon.
 ?? FOTO AP ?? Voorzitter van het Huis Paul Ryan lijkt door de gefaalde zorgwet Bannons nieuwste slachtoffe­r te worden.
FOTO AP Voorzitter van het Huis Paul Ryan lijkt door de gefaalde zorgwet Bannons nieuwste slachtoffe­r te worden.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium