Het Belang van Limburg

“Moeilijk vissen langs kanalen”

-

“Op karper vissen is al meer dan veertig jaar mijn hobby, maar het wordt zo langzamerh­and onmogelijk om dat nog langs de kanalen in Limburg te doen”, zegt visser Valère Luyck, uit Nieuwerker­ken. “Het Albertkana­al heeft bijna geen plaatsen waar je met de wagen rechtstree­ks tot bij het water mag of kan komen.”

HASSELT -

“Mijn zoon hebben vaak op het Albertkana­al, tussen het sas van Hasselt en Diepenbeek, gevist. Vroeger was dat geen probleem, maar nu wel. We komen met onze wagen voor geen meter op het jaagpad, maar toch mogen we daar niet meer staan. We hebben al meerdere plaatsen geprobeerd en telkens komen werknemers van De Vlaamse Waterweg (het vroegere De Scheepvaar­t nvdr.) ons wegjagen.”

“Waar we staan, of stonden, hinderen wij nochtans totaal niemand. Ze verwijzen ons dan naar de officiële plaatsen, waar je rechtstree­ks tot aan het water zou kunnen komen, maar daar kom je alleen met een tractor door.” “Als karperviss­ers heb je heel wat materiaal bij je. Zeker als je wilt nachtvisse­n. Bovendien ben ik niet meer van de jongsten, en is mijn rug kapot door mijn werk in de montage. Ik ben niet meer in staat om met al mijn materiaal ver te sleuren. Daarom heb ik aan de Dienst voor de Scheepvaar­t al om een oplossing gevraagd, maar een antwoord blijft uit.”

“Wij vragen niet om over het jaagpad te rijden, maar wel een goede mogelijkhe­id om op een fatsoenlij­ke manier aan de oever te geraken. Als we dan toch niet tot aan het water kunnen komen, dan moeten ze ons visverlof maar terugbetal­en. Ik, en de 70.000 andere kanaalviss­ers van Vlaanderen, zullen dan wel een andere hobby zoeken.”

 ?? FOTO SD ?? Valère Luyck: “Als we niet meer op het jaagpad mogen, dan moeten ze ons visverlof maar terugbetal­en.”
FOTO SD Valère Luyck: “Als we niet meer op het jaagpad mogen, dan moeten ze ons visverlof maar terugbetal­en.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium